Медитативни техники – Най-лесната медитативна техника

Има много хора, които сега се запознават с древните техники за изчистване и освобождаване на психиката, и на тях им е много трудно направо да започнат с класическата медитация за наблюдаването на ума. За всички тези, на които им е невъзможно да започнат веднага, днес ще обясня може би най-лесната, най-достъпната медитация. Това е една помощна техника. Тя пак е медитативна техника, и също винаги работи в критични ситуации. Да, медитацията с наблюдаването на ума, без да се въвличаме в него, е класика, но с тази техника, която ще ви обясня можете да се успокоявате в началото и след това да преминавате към класическата дзен медитация.

Целта на техниката е изцяло да пренесете вниманието си в процеса дишане. По време на медитацията, каквито и други мисли да нахлуват в главата ви и каквито и емоции или чувства да се опитват да ви занимават, вие ги игнорирайте – не се занимавайте с тях и продължавайте да се насочвате в процеса на дишането. Знам, че понякога е трудно да се абстрахираш от всичко друго, особено, ако си бил в някаква трудна за теб ситуация или трескаво мислене, но в това се състои тренировката – в успеха да останете не въвлечени в ума и мислите си. Каквото и да става, както и да ви върти ума ви, вие останете концентрирани следвайки естествения ход на дишането си.

И така:

Насочваме вниманието си в дишането си, т.е. в процеса на вдишването и издишването. Наблюдаваме как тялото ни диша! Не се стремим да променяме дишането. Не го правим по-дълбоко, по-повърхностно, по-бързо или по-бавно. Не! Просто стоим и наблюдаваме, как цялото ни Същество диша. Наблюдаваме, как вдишваме.. След това как издишваме. После как има една лека пауза.. И след това отново вдишваме. И пак пауза.

Същността на техниката е да следваме естествения ход на дишането си, без да го променяме по никакъв начин. Следваме дишането такова, каквото идва отвътре – неволево, от организма. Внимаваме в дишането и не му влияем по никакъв начин, а само го следваме с ума си. Наблюдавайки дишането, ние си казваме: “Ето, сега тялото ми вдишва. Дробовете ми се напълват с въздух. Има лека пауза. После, наблюдавам как тялото ми издишва. Отново съвсем лека пауза и после пак отново вдишване и така нататък.”

Умът ни изцяло следва да е зает с осъзнаване, със следване на естествения, неволеви процес на дишането. Каквото и друго да идва в ума ми, го игнорирам. Не се захващам с него. Оставяме всякакъв вътрешен диалог без никакво внимание. Не се занимаваме с нищо, което ни идва на ум. Работата е в това да следваме естествения, непринуден ритъм на дишането на организма ми.

Ако направите тази техника 20 – 30 минути ще се почувствате спокойни, уравновесени и с балансирани емоции. По време на следването на естествения ход на дишането, умът може да ни разсейва с различни мисли – гняв, страх, отчаяние, самосъжаление, мисли за безпътица, липса на смисъл в живота.. и прочие. Техниката е само да следваме естественото дишане, без да обръщаме внимание на мислите, които възникват в ума ни. Следваме естествения ход на дишането си и не обръщаме внимание на абсолютно нищо друго – нито на емоции, на чувства, спомени, планове, асоциации на ума и прочие.

В в случаите, когато сме много разстроени или объркани, великият Падмасамбхава съветва, да седнем на земята със стъпала и длани опрени плътно в земята, и да приложим горе описаната техника.

Искам да ви кажа от собствен опит, а и от опит при работа с пациенти, че техниката работи безотказно, винаги, и е абсолютно достатъчна, за да ви приведе в състояние на покой, и след това можете да преминете към медитацията с наблюдението на ума.

Техниката може да се прилага не само от начинаещи, но и от хора с опит в медитацията. Мобилизирайте се, опитайте я, и я тренирайте редовно. От една страна да ви приведе в състояние на покой в момента, а от друга ще ви бъде като подготовка, за да можете да влезете в Покоя, когато сте в критични ситуации или когато сте с разстроена психика.

Тази техника е подходяща за хора, които едва прохождат в медитацията, а също и като подготовка, успокояване и преминаване към медитацията за наблюдаване на ума. Нищо, че е подготвителна техника, тя не бива да бъде подценявана, защото също много успешно може да се справи с изчистването и уравновесяването на ума, емоциите ви, и като резултат от това със свързването ви с Истинската ви Природа.

Общо взето техниката е следване на естествения, непринуден, непроменен от съзнанието ритъм на дишане идващ от тялото ви и тотално игнориране на каквито и да са други мисли, чувства, емоции, подтици за действия и прочие.

При правилно изпълняване на техниката, тя ще регулира артериалното ви налягане, ще нормализира пулса ви, ще ви разтоварва от стреса, ще балансира хормоните, ще приведе в равновесие психиката ви и още много други полезни отражения върху психичното и физическото ви здраве.

Пожелавам ви успешна практика!

10 thoughts on “Медитативни техники – Най-лесната медитативна техника”

  1. Здравей, Нед! Благодаря за тази техника за начинаещи! Искам да те питам подходящо ли е да броим вдишванията, докато ги наблюдаваме или не?

  2. Здравей, Нед! Поздравления за техниката, която днес споделяш с нас! Последователност в обясненията, чудесно поднесен метод за разбираемост! Благодарна съм ти от все сърце! Бъди ни жив и здрав, човеко!!!
    Успешен, щастлив ден! <3

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *