Кризите на катарзиса. Какво трябва да знаем за кризите и как да преодоляваме неразположенията в процеса на очистването на ума.

Адептите в духовното знаят, че медитацията предизвиква очистване на ума и наслоените чужди енергии в него. Така натрупаните с времето нечистотии, енергии се евакуират от организма. Целият този процес е свързан и с леки или по-тежки кризи, които практикуващият следва да премине с търпение, знание и вещина. Просто, в такива моменти е добре да се намали интензивността на медитацията, но не и да се прекрати напълно. Разумно е да се остане на ръба на разсеяността и човек да е отпуснат, ефирен, свободен. Така все повече ще се очиства и все повече ще бъде Себе си.

Всяко очистване поражда кризи. 

От една страна се получава така, че когато влезем в процеса на очистването на ума и енергиите, които го изграждат, в тялото ни временно започва да циркулира повече нечиста, нехармонична енергия. От друга страна, кризата също се проявява в резултат на умората на тъканите и ума вследствие на интензивната работа. Това пък поражда по-малка производителност и проводимост на нервните пътища и работа енергийните нацентрове. Необходима е почивка, т.е. време, в което отделените отпадни продукти вследствие на работата на нервната система да се изчистят – да се евакуират от мозъка и организма.  

Защо влизаме в кризи, уж се очистваме и би трябвало състоянието ни да се подобрява, а се получава така, че временно ставаме по-чувствителни, по-раними, раздразнителни?

Защото при замърсяванията в следствие на разни преживявания, енергиите, които сме натрупвали се вграждат в клетките на тялото. Когато не сме в процес на очистване, те са складирани там и са латентни. Те стоят там и се проявяват в определени моменти и по този начин тормозят тялото, ума и психиката. В процеса на очистване тези складирани в клетките ни отрови, нечисти, чужди и нехармонични енергии се отделят и започват да циркулират в енергетиката на тялото. Преди са били в разни депа, тъкани, клетки, а сега се намират директно в циркулация в енергийните канали. Това предизвиква неразположение или временни кризи.

Няма да се плашите от такъв вид кризи, а би трябвало да се радвате, че тези енергийни отрови, които са били скрити, спотаени някъде в тялото ви, сега са се отделили и скоро ще напуснат организма ви. 

Да, временно може да се усили ранимостта ви. Ще станете по-чувствителни към думи или отношенията на другите, ще реагирате емоционално. Често пъти може дори да няма причина, но в такива моменти прекомерната ви докачливост може да изопачава мисленето ви и така вие да достигате до погрешни заключения.

Може да се случи да сте малко разсеяни, уморени, вяли и повече да ви се спи. Да не ви се подхваща никаква работа, но това не е нещо, което трябва да ви безпокои. Веднага щом си отпочинете и щом се освободите от отделената нечиста енергия в тялото ви, състоянието ви ще се възстанови и вие ще си бъдете такива, каквито сте били, само че по-здрави, жизнени, концентрирани и в кондиция.

Колкото повече отрови имате складирани в разни депа на тялото, толкова волеви, дисциплинирани по-търпеливи и заредени със стоицизъм трябва да сте, защото очистването ще отнеме повече време – повече работа и прилагане на медитативните техники. 

По принцип всяко очистване предизвиква неразположения.

Било на физическо, ментално или енергийно ниво. Жените прекрасно знаят, какво означава криза преди и през менструалния цикъл. В моментите преди да изхвърлят циркулиращите в организма токсини, те стават чувствителни, раними, всичко е много драматично, раздразненителни, гневливи и прочие.

Също, тези които често спазват хранителни режими и постят, също знаят, че по-време на поста – на гладуването или въздържанието от вода и течности стават сприхави, невъздържани, нетърпеливи, силно раздразнителни и имат всякакви други неприятни за себе си и околните постъпки и поведение. Затова е желателно някой като прави хранителен пост да се изолира и да не е сред другите хора, за да не усилва и без това напрежението породено от циркулиращите в тялото токсини.

Ще ви дам един друг пример, с който по-лесно да обясня кризите на катарзиса.

Знаете, болните от подагра имат в тялото си повишено количество пикочна киселина, която се отлага в ставите и най-много в основата на големия пръст на крак. Ако болен започне диета, за да се очисти от пикочната киселина в организма, и си направи тест, ще се учуди, че концентрацията на пикочна киселина в кръвта му се е увеличила. Това може да го накара да се обезсърчи и да прекрати всякакво очистване, което ще е много погрешно.

Всъщност, се получава така, че пикочната киселина в кръвта се е увеличила поради това, че кристалите, които са били отложени в ставите, се разтварят и навлизат в кръвта. В смисъл, като цяло организмът се очиства, тъй като ставите се освобождават от кристалите, но временно в кръвта се увеличава концентрацията на пикочна киселина.

Естествено, ако някой болен реши да се очиства от отровите в тялото си, това би трябвало да става под ръководството на лекар, за да не провокира възпаления или други проблеми поради прекомерното отделяне на токсините. И това не бива да не става наведнъж, а на етапи. 

Същото е и с другите физически, ментални или енергийни отрови, които предстоят да бъдат очистени и евакуирани от организма. 

Медитацията очиства ума – подсъзнанието, съзнанието, чуждите вмешателства, преживяванията, противоречията, конфликтите. Всичко това е свързано с отделяне и изхвърляне на разни отрови във вид на енергия. Ако човек не е предвидлив, вещ в медитацията и наблюдателен, може да си помисли, че в определен момент той се влошава. Всъщност, той не се влошава, а отделяйки отровите, това предизвиква в дискомфорт или другите прояви на кризите свързани с очистването.

Точно така се получава и с хората които дават съвети за медитацията без да имат дълбоки познания и опит. Ще се случи да чуете всякакви версии относно медитациите, но едно нещо е само вярно и то е, че ако всичко се прави със знание, опит и вещина няма как да има изненади.

И така ще знаете, че когато започнете очистване на ума си чрез медитативните практики, неизбежно ще се сблъскате и с този проблем породен от изхвърлянето на токсините и нехармоничните енергии.

Не бива да се плашите, нито да драматизирате ситуацията излишно. Щом усетите, че влизате в някаква подобна криза е необходимо да намалите интензивността на медитацията и да останете спокойни, невъвлечени и недосегаеми за черните мисли, които ще се опитват да обземат ума ви. Това, което е разумно да направите в такива моменти е да си правите това което обичате, може разходки сред природата или да се събирате с приятни хора, които ще ви щадят няма да прибавят още към напрежението ви.

През много кризи минава човек, през много изпитания, провокации, терзания. За да бъдат всички те преодолени и прекратени е нужно да не прекъсвате връзката с Вътрешната си Същност. Разумно е да отчитате умората и временните кризи, но никога не бива да се отказвате да бъдете Себе си. Ще намалите интензивността на вниманието, за да може психиката ви да си почине и по-лесно да преминете през неприятните моменти, настроенията и неудобствата породени от очистването.

Практикувайте медитацията си упорито, но умерено и с вещина.
Пожелавам ви успех!        

15 thoughts on “Кризите на катарзиса. Какво трябва да знаем за кризите и как да преодоляваме неразположенията в процеса на очистването на ума.”

 1. Juliana Nikova- Kourti

  Нед, благодаря ти! Статията ти ми обясни неща, за които се чудех защо се получават така въпреки старанието и усилията ми. 🙏🍀🍀🍀

 2. ,,Твоята болка е просто разбиване на бронята,
  която пречи на разбирането ти.”
  Руми
  Благодаря,Неди!

 3. ,,Твоята болка
  е просто разбиване на бронята,която пречи на разбирането ти.”
  Руми
  Благодаря,Неди!

 4. Аз също ти благодаря!
  Тъкмо съм навлезнала в такава криза и не можех да си обясня защо. Статията ми помогна!🙏

  1. ,,Твоята болка е просто разбиване на бронята,
   която пречи на разбирането ти.”
   Руми
   Благодаря,Неди!

   1. Благодаря Ви за поста, попаднах на нея в точното време, тъкмо си мислех, че полудявам :).
    Именно такива периоди ме обземат понякога, но последния път беше наистина в повече, но и през него преминах и сега съм ОТЛИЧНО!
    Благодаря още веднъж за тази толкова полезна за медитиращите статия🙏

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *