Принципите водещи към вътрешното Духовно единство са неразделна част от медитативната практика.

Във време, когато тренирате и искате да увеличите уменията си в медитацията, можете да се поставяте в трудна или нехармонична среда. Това е подобно, както атлет тренира, за да увеличи физическите си възможности.

По принцип обаче, хубаво е човек да избира внимателно условията на живот, храната, течностите, които консумира, приятелите, средата, режима си, професията си. Всичко това е добре да е в хармония с неговите вътрешни потребности, манталитета, темперамента и целите, към които върви. 

Правилно е човек да избира храната си. За това няма някаква валидна обща за всички хора диета, режим, меню или рецепти. Според нуждите на тялото, преобладаващата дейност в ежедневието, средата, в която живее и други съображения следва да бъде храненето и приема на течности. Всеки може да определи сам за себе си, от каква храна има нужда и кое може да не консумира. Това, което трябва да се знае е, че всяка храна е вид енергия и също, че с различните храни освен енергия, ние приемаме в организма си и токсини. Тези две неща трябва да се имат предвид – и енергията, и токсините, които чрез храната внасяме в организма. Примерно, плодовете и зеленчуците са много по-чисти откъм токсини, но не са така наситени с енергия и лесно усвоими протеини, както месото. При месото пък лесни за усвояване са белтъчните, но чрез него ние приемаме много отрови. Ако имаме нужда да консумираме месо или месни продукти, не бива да забравяме, че е нужно да се прави почивка от тях, за да не преминем критичната доза на отрови, защото това ще ни доведе до някоя болест. Ето, такъв принципът, който трябва да се спазва. За вида и мярката на храната ще ви помогне интуицията идваща от Вътрешната ви Същност. Бъдете неутрални и свободни от желания и пристрастност, към която и да е от храните и течностите, и тогава се насочете към Себе си – към интуицията си и усетете от каква точно храна и в какви количества имате нужда!

Условията на живот също е добре да бъдат разумно преценени, тъй като ако искаме да сме по-близо до природата, би следвало така да организираме живота си, че това да не изисква големи усилия. Когато имате реална представа, какъв живот бихте искали да имате, ще си осигурите трайно и необходимите за това условия. Естествено е да бъдете близо, непосредствено до Майката природа и това да е за сметка на живота в цивилизацията. Правилно е да промените живота си и често и трайно да сте в такава обстановка сред Природата. Това ще улесни много духовната ви практика и ще си спестите много загуба на време и сили.

Режимът ви също е правилно да бъде съобразен със заниманията. Щом сте решили да се посветите на здравето си, да се отдадете на завръщането в Себе си и очистването на ума, значи е разумно да включите в ежедневния си режим задължително време за медитация. Това трябва да е заложено във времето – в плана ви всеки ден. Осигурено специално време за медитация, а не когато ви остане време. Оставите ли се на ежедневието  да ви грабне, едва ли ще имате време да практикувате завръщането в Себе си. Ако това не е строго определено предварително, със сигурност ще се изгубите в ежедневните дейности и ще установите, че сте нямали време. Не, времето за медитация не е, когато евентуално сте свободни, а е определено стриктно, точно и ясно в ежедневния ви режим. Така ще бъдете пълноценни в заниманията си.

Средата, в която прекарваме времето също е от изключително значение. Волно или неволно, ние попиваме от енергията на околните хора или тези, с които общуваме по-често. Колкото и да сме чисти, смирени и неподатливи, ако имаме постоянен контакт със сприхави, гневни, интриганти и психически агресивни хора, ние ще им отдадем от нашата енергия и ще приемем от тяхната. Колкото и да сме подготвени, въздържани или внимателни, това ще се случи, подобно на изплескване на дрехите си, ако вървите покрай минаващи автомобили в кално време. Може за известно време да удържите позициите си на вътрешна чистота, но ако това продължава дълго, ще се неминуемо ще се измърсите. Затова средата е от много голямо значение, и престоят в нея би следвало да бъде предвиден и минимизиран. Ако не се съобразите с това правило, после ще се чудите откъде са се взели паническите атаки, прегарянето на психиката или тревожните разстройства и другите проблеми с психиката. Не пренебрегвайте, а планирайте средата, в която ще пребивавате, съобразно приоритетите и заниманията си. Избягвайте хора, които се занимават с клюки, одумвания, клевети, разни подхвърляния, злословене, постоянно оплакване или други негативизми. Това, което ви натоварва, по възможност го разкарайте от живота си или поне го сведете до минимум. Ще си спестите много нерви, пилеенето на излишна енергия, излишни и паразитни мисли и емоции, които ще отнемат от ценното ви време и сили.

Също, избирайте внимателно приятелите си. Ако някой е негативно настроен към медитативните ви занимания, не си губете времето да му обяснявате. Има хора, които колкото и да им обясняваш, нищо няма да разберат. Защото, първо трябва да се поразходят по мъките, да изстрадат, и чак тогава до тях да дойде осенението, че има и нещо друго освен това, което може да се види или пипне с ръка. Колкото и човек да се опитва да ги въведе в знанията, ако те не са готови вътрешно, само ще си изгубите времето, старанията и силите. Приятелите е добре да са подкрепа, а не Троянски коне, които пред вас са едни, а вътрешно други. Устремени по пътя към Себе си, не се отклонявайте с излишни препятствия и не правете ненужни усилия. Защо са ви хора, които постоянно да черпят от енергията ви, впускат ви в разни отклонения и желаят провала ви.

Въобще всичко в живота е правилно да е съобразено така, че да ви насочва и фокусира към целта ви, а не да е „пръчка в спиците на колелото“.

Сега някой ще каже:

“Ама в Дзен няма правила, защо трябва да подбирам всички тези неща, защо се налага да се съобразявам с тях?“

Естествено, че в Дзен няма правила, но ние хората сме строго обусловени, определени като даденост и сме материални същества. Имаме температура от – до. Ако искаме да сме здрави и дълголетни се налага да вземаме под внимание полезните и вредните влияния в живота. Без да имаме ориентация за тези неща, ще сме като слепи. 

Ето, горе на картинката са показани кога органите са в активността по часове на 12 основни енергийни меридиана. Показвам ви това, за да добиете представа и да знаете, че човешкото тяло е даденост и че няма как да не се съобразяваме със законите, които го създават и поддържат.

Още повече, че всички духовни учители или майстори от древността също са съблюдавали правилен начин на живот и практика. Което и духовно изкуство да вземем, без да имаме правилен начин на живот няма как да го практикуваме и да имаме напредък. 

Самият Гаутама Буда казва за неговия път:

„Това е Благородният Осмичен Път: правилна гледна точка, правилен стремеж, правилно говорене, правилно действие, правилен начин на живот, правилно усилие, правилно мислене, правилна концентрация… Аз следвах този път. Следвайки го, аз получих директното знание за старостта и смъртта, директното знание за възникването на старостта и смъртта, директното знание за прекратяването на старостта и смъртта, директното знание пътя, който води до прекратяване на старостта и смъртта… Знаейки пътя директно, аз го разкривам на вас монаси, монахини, мъже и жени последователи…“

Не може без правила. Не може без самодисциплина, без воля, без усилие, без търпелива и усърдна работа и въобще, не може без човек да съобразява с принципите на Безграничното.

Казвам всичко това, защото често можете да срещнете съвременни “гуру”, които да наблягат предимно на удоволствията, приятните преживявания, на “щастието”, подхранвайки желанията, привързаността и илюзиите на наивниците. Една древна източна поговорка гласи:

“Който иска да потуши страстите, като ги задоволява, той гаси огън със слама…”

Само съблюдавайки правилата и принципите на усъвършенстване в духовното и правейки ги неделима част от своя живот, човек може да върви към просветлението и единството с Истинската си Природа. Ако игнорира правилата, принципите и ученията дадени от просветлените учители, човек лесно може да кривне от вярната пътека и да поеме по пътя към ада.

Пожелавам ви да осмислите важните неща, които ще ви отведат Истинския ви “Дом”, и никога да не се отклонявате от Пътя!

Успех!

8 thoughts on “Принципите водещи към вътрешното Духовно единство са неразделна част от медитативната практика.”

  1. Прекрасно обяснение на аспект от практиката, Нед!!! Благодаря ти от сърце! 🍀🍀🍀

  2. Добро утро! 🙂
    Прекрасно си обяснил и този аспект от практиката! Благодаря от сърце!!!,,🍀🍀🍀🍀

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *