Бъдете пълноценни в медитативната си практика, защото това е най-краткият път да се превърнете в Себе си – възвръщането към Истинския си характер и освобождаването от илюзиите.

Половинчатата медитативна практика дава половинчат резултат. Не може да практикуваме само от време на време и да разчитаме, че техниката ни е готова, за да ни бъде в помощ, било то, когато очистваме ума си в седяща медитация или при прилагането и в ежедневието. Щом се захванем с нещо, е добре да го доведем до край. Иначе по-добре изобщо да не започваме.

Медитацията не е нещо абстрактно или отвлечено от реалния живот. 

Тя е функция, състояние, в която човек така или иначе навлиза по естествен начин. Ако не беше замъгляването на ума и отклоняването от Истинската ни Същност, медитацията щеше да е обичайното естественото ни състояние. Да си единен с Изначалната си природа е медитация. Сега обаче, се налага в ежедневието да си отделяме специално време за медитативна практика. И не само да имаме време за медитация, но и да я изпълняваме пълноценно.

 “Пътят е в тренировките…  Не прави нищо, което няма стойност“, гласи една максима от Миямото Мусаши.

Така е, когато правим нещо, то винаги трябва да си струва – да има стойност! 

Сега може в интернет да срещате много обяснения за различни видове техники, но много от нещата там са половинчати или направо фалшиви. 

Медитацията, за която говорим е издържала проверките на времето. Тя е завещана от древните майстори, хилядолетна и изпитана практика, работеща дори в най-критичните ситуации или състояния.

Упражнявайки се в медитацията за наблюдение на ума и не въвличане в него, научавате, как ума ви функционира. Виждате как мислите възникват от само себе си, и как отминават пак от само себе си. Още щом започнете да я практикувате, разбирате, че тя е полезна не само на теория, а чисто практически. Правилната медитация е някакво празно учение или философия, което да говори с високопарни думи, а в действителност да не става за нищо.

Много такива теории и половинчати техники ще срещнете в интернет пространството, от хора желаещи бърза печалба или слава. Не се връзвайте и не се поддавайте на примамливи думи и обещания за лесен успех.. Нароили са се разни практики за т.нар. „водена медитация“. Не се подлъгвайте да се занимавате дълго време с такъв вид „медитация“, защото не само, че няма да възстановите психичното си здраве, но и под диктовката на „гуруто“, ще станете по-сугестивни, по-внушаеми, по-манипулируеми. После една случайно дочута или преднамерено изречена фраза ще ви въздейства и вие ще се имате настройката да се подчинявате. Водените медитации, по-скоро трябва да бъдат наричани водени психически манипулации. Истинската медитация се практикува сам. Не са ви необходими разни „водения“, защото по пътя към Себе си всеки е сам. Така е при раждането, така и при смъртта, така е винаги.

Не се увличайте по красиви фрази и лицемерно ухилени физиономии, а си практикувайте класическата медитация за наблюдение на ума, като внимавате да не се въвличате във вихрите на мислите. Практикуване му е майката – истинската практика!

Иначе, ако прочитаме по нещо оттук оттам без да пристъпваме към действително практикуване, ползата ще е никаква.

Не правете нищо без стойност  – вгледайте се в Себе си, пуснете всички мисли да идват и да отминават, без да участвате в тях.

Отвътре – от Истинската ви Същност би било добре всичко да произтича – мисли – емоции, подтици, планове и прочие.

Омайници всякакви, кой от кой знае повече, бил чул, бил видял. 

Знаете ли, как се проверяват такива “гуру”?! 

Ами просто ги поставете “до стената”, като ги накарате да ви покажат нещо на практика. Ако думите им останат без практическо покритие като започнат да теоретизират и да опитват да се измъкнат за да не ви покажат нищо, няма смисъл да им се доверявате! 

Не може някой да ви казва как да се лекувате, а самият той да е болен и да не може сам себе си да си помогне. Не може някой да ви казва как напълно се сливал с Безграничното, а да не е в състояние да преодолее един обичаен студ или настинка, както и обичайните си пороци, желанието за печалба или вредните си вкоренени навици. 

Не е добре човек да е половинчат в практиката си – бъдете истински и практикувайте медитацията в цялата и Пълнота,или Празнота, както ви харесва повече.

Ако човек няма реална полза от медитацията, а именно:

да коригира противоречията в психиката си; да преодолее навиците и зависимостите си; да подобри психичното и физическото си здраве; да може да отива отвъд обикновените човешки граници и възможности; да очиства ума си своевременно от вмешателствате на чуждите полета и енергии; да е в такт с Природата и особеностите на времето, в които тя често ни въвежда; да може да не се поддава на разни вируси, болести, вмешателства; и още да се справя с особеностите на нашето време – на съвремието; и прочие.

Истинската ни Природа ни е водила през вековете, през милионите години и благодарение на Нея, ние сме оцеляли и преживяли кризите, преминали сме през всички изпитания и капризи на времето. Когато сме единни със Себе си, ние сме единни с Безграничния и няма как нито да сме слаби, нито немощни, нито мрънкащи. 

Един адепт може да ви покаже Пустотата, но за може да бъде видяна, този който гледа също следва да има опит в духовното. Пустота трудно се вижда, но пък резулататите от духовните практика могат да бъдат реализирани в дествителност.

За да може един практикуващ медитация да затвърди уменията си, е необходимо да дълго време да упорства, да е търпелив и да е непоклатим в заниманията си.

Или пък има хора, които обичат да четат материални на тези теми, но никога не пристъпват към реална практика. Докато не направите някой истински опит да медитирате, никога няма да ви потръгне в уменията. На тези хора ще кажа: „Прекалено много се колебаете и отлагате пристъпването към медитация. Колкото и книги да четете, каквито и успехи да сте постигнали в разбиранията си за духовното, ще се наложи да започнете да практикувате, за може представата ви за духовното да е от Извора – от Първоизточника.

Не се притеснявайте, че ще сгрешите. Няма работа на земята, в която да не се греши. Не бъдете прекалено плахи. Просто определете си един час и започвайте. Ако се случи да се объркате или замотаете в нещо, или пък да се съмнявате, дали правилно практикувате, няма страшно. Нали тук в сайта ми все ден пишем на тези теми и за това не се изисква някакво заплащане. Ако се колебаете в нещо, просто ми задайте въпросите си в коментарите или може да ме попитате на телефоните за връзка.

Много пъти съм го казвал, че е дошло време всеки да се завърне в Себе си – в истинския си дом. От това ще зависи и оцеляването ви и развитието ви занапред. Така или иначе вече е крайно време всеки да се самоопредели и да знае кой е неговият път.

Същевременно знам, че има хора, на които колкото и да говориш неща от Извора, те не са готови да ги чуят и ще продължават да вървят към страданията си. Какво да се прави. Насила човек може да вземе, но насила не може да даде. 

Практикувайте си нещата и ще видите, че скоро време няма да ви трябват нито ваксини, нито други подобни отрови във вид на лекарства. Има общо два пътя към здравето.

Единият е завръщането към е естествения начин на живот и единението с Майката Природа, а другия да разчиташ на хора, които ги вълнуват само пари, за да ти помогнат. Сами се сетете кой е пътят към живота и освобождението, и кой е пътят към смъртта и оковаването от привързаността.

Ще продължавам да пиша на сайта ми за техниките, които ни приближават към Духа и съпътстващите грешки.

И макар с неохота, нежелание да се впускам в разкриването на фалша и заблудите, понякога ще го правя, за да могат хората да имат информация за тези порочни практики и да не се въвличат в тях.

Практикувайте си медитацията и когато ви се наложи, можете да се информирате за всичко тук в сайта ми или лично.

Пожелавам ви дисциплинирана и упорита практика!

Успех!

13 thoughts on “Бъдете пълноценни в медитативната си практика, защото това е най-краткият път да се превърнете в Себе си – възвръщането към Истинския си характер и освобождаването от илюзиите.”

 1. На мен ми е доста трудно да следя мислите, обърквам се и ми става доста неприятно.Получих и паник атаки, може би като съпротива .
  Опитах да наблюдавам дъха си , като се старая да дишам по-дълбоко. Дали е правилно?

  1. Здравейте, Мадалена,
   Според мен мислите би трябвало само да се регистрират, да се наблюдават от страни… Не да се следят…. На мен ми помага да наблюдавам дишането. Така ангажирам мозъка с нещо и дори да се появи мисъл не го оставям да я следва…
   Не винаги ми се получава, но малко по малко вървя напред. 🙂

 2. Благодаря, Нед!
  Всеки изминава своя път на търсене и лутане.Ако сме честни към себе си, неминуемо ще го намерим.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *