Можете да овладявате ума си само по начина, по който се упражнявате в медитация

Лесно може да се заблуди човек в многото и различна информация. Ако тръгнете да следвате всеки съвет, който ви се предлага в интернет пространството, със сигурност ще се объркате. Ако се опитвате да се придържате към няколко техники също ще се разсеете и ще загубите Пътя. Добре е винаги да имате един приоритет, иначе ще се раздвоявате следвайки две или повече цели. За да сте стабилни в психиката си, би било добре в главата ви всичко да е подредено. В смисъл да знаете кое след кое следва и никога да не нарушавате последователността. Решавайки да сте по-усърдни и да предприемете упражняването на повече техники това също е рисковано. Още повече, че когато човек е разтревожен, объркан, паникьосан и отчаян няма как да се впуска и да прави много неща едновременно, просто те няма да му се получат. 

Сещам се за онази мисъл на Миямото Мусаши, която гласи: „Може да се биете само по начина, по който тренирате.“ 

Пренасяйки значението към овладяването и изчистването на ума, това ще означава: „Можете да овладявате ума си само по начина, по който се упражнявате в медитация“

Няма как по друг начин да постъпваме особено, когато сме разстроени и сме изгубили почва под краката си. Тогава е добре да имаме изградената и натренирана техника, която да включим и която да и помогне и изведе от това отчаяно положение.

Има много и различни съвременни начини, които се рекламират, но само изпитаните в тренировките техники могат да ви дадат спокойствието и да ви заведат до Истинската ви Природа. 

Нека всеки сам за себе си да прецени коя е подходящата техника, но според мен най-важната техника е медитацията за наблюдаване на ума. Нея трябва да можете да я прилагате буквално „от сън да ви вдигнат“ 

Защо ли? 

Ами защото на всеки може да му се случи да сънува кошмари. Когато имате настройката и готовността да включите медитацията си, ще го направите веднага и неприятните преживявания ще бъдат много по-малко. Още повече, ако преди сън сте си направили техниката, изчистили сте си и сте успокоили ума си – емоциите, чувствителността и подтиците си, почти е сигурно, че няма да сънувате абсолютно нищо. Но дори и да се случи да влезете в някой сън, ако имате тренинга и готовността, вие ще можете да задействате медитацията си дори по време на самия сън.

А иначе в ежедневието също могат да ви връхлетят някакви кошмарни случки, които да ви объркат и да ви хвърлят в емоции, чувства или подтици за някакви действия.

Ако нямате ясна представа какво трябва да правите в такива тревожни, бурни, притеснителни ситуации, ще се объркате още повече. 

Една изградена и оттренирана техника ще ви бъде като стълб, като опора и убежище, в което вие веднага ще можете да се скриете. Няма да се налага да ходите при някой, който да ви утешава и да ви дава съветите си, просто защото ще сте си самодостатъчни.

Когато упражнявате медитативната си техника, би било добре да си представяте, различни трудни, инфарктни ситуации и да си давате сметка как в тях ще задействате тази спасителна медитация. Да, може да е трудно, може да непосилно, може да е отвратително или невъзможно да се концентрирате, но би било добре да имате това предвид още когато се упражнявате и да обръщате сериозно внимание на преодоляването им.

Ще стоите в техниката си и ще я упражнявате. Отначало ще е трудно, но ако издържите така само няколко минути, състоянието ви ще се подобри.

Не бива да се хвърляте към всичко, каквото ви попадне и да си представяте, че нещо ще ви помогне, ако не сте се упражнявали в него.

Обучете ума, инстинктите, навиците си, да навлизате в медитацията за наблюдаване на ума, или ако ви е по-лесно – медитацията за наблюдаване на дъха си. Практикувайте това всекидневно и ще видите, че когато ви се наложи няма да е невъзможно да се овладеете и няма да се чувствате безпомощни и безсилни. 

След това можете да прилагате „Огненото дишане“ или „Уджай“. Но в никакъв случай не се впускайте да правите всичко, което някога сте прочели или ви е попаднало пред очите. 

Ако не спазвате този принцип на практиката, ще се учудвате всеки път, когато ви се случи някакво събитие, конфликт или скандална ситуация.. 

Ще се питате: „Аз уж чета много духовни книги, говоря постоянно за разни духовни правила и принципи, а ето, аз съм безпомощен да се овладявам…“

Не, не, че си безпомощен и не, че си некадърен, а просто нямаш правилната практика и умения.

За да не остава всичко само на думи, би било добре да имате предвид този начин на практикуване. 

И наяве и насън да ви бутнат, би трябвало да можете да включите техниката си, да задействате медитацията си или подходящото дишане и да неутрализирате набезите на патологичните енергии или лошите си навици.

Когато медитирате, вие само наблюдавате ума си, но не се захващате с мислите. Ще ги наблюдавате упорито и стоически дотогава, докато те сами утихнат и ума се успокои от само себе си. Така ще навлезете в естественото, пусто, безмълвно и уравновесено състояние на Истинската си Природа. Ще се слеете с Нея и ще Я последвате винаги и навсякъде. Този, който следва своята Истинска Природа, той следва Пътя на Безграничното, той не може да сгреши и не генерира карма.

Пожелавам ви упорита медитативна практика!

Успех!

2 thoughts on “Можете да овладявате ума си само по начина, по който се упражнявате в медитация”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *