Всичко е важно в живота, но най-важното е да бъдем Себе си.

Всичко е важно в живота. Не можеш да кажеш, че само едно нещо има значение. Имат значение възпитанието, образованието, работата, заобикалящата ни среда, микроклимата, в който живеем – всичко. 

Би било добре, ако можем да настроим начина си на живот според вижданията и предпочитанията си. Разбира се, има неща които следва да бъдат премахнати и други, на които да отдадем приоритет.

Медитацията не прави изключение от нещата в живота ни и от заниманията. Тя не може да бъде повече отколкото тялото и психиката ни имат нужда или могат да понесат.

Има две крайности, които следва да споменем. 

Едната крайност е да не обръщаме внимание на ума си, да го оставим да е такъв, какъвто го формират гените, заобикалящата ни среда, хората с които общуваме, хаотичността на живота. В този случай проблемът ще е, че умът ни много няма да отбира между добро и зло и ще се осланя на инерцията. Така в ума ни ще се загнездят какви ли не „птици“- мисли. Ние знаем какви птици може да свият гнездо – такива каквито кръжат около нас.

Ако живеем в благородна и хармонична среда, мислите които ще преобладават също ще са благородни хармонични и това би било много хубаво. Само че обикновено ние живеем в много напрегната атмосфера и излъчвателите – човешките умове около нас също не са от най-балансираните. Когато ежедневието ни е изпълнено с конфликти, с дребни ежби, с контакти с егоистични хора, скандали и низки страсти, тогава птиците гнездящи в ума ни по-всяка вероятно ще са подобни на всекидневието ни. Естествено, всеки човек си има характер и изграден начин на мислене, но все пак ако дните ни и обстановката около нас са изпълнени с негативизъм, е нормално тази среда да се отрази и директно върху ума ни – емоциите, чувствата и действията ни. Формирането на такъв вид мислене със сигурност ще се отрази и върху начина и качеството ни на живот. 

Негативните мисли пораждат негативна енергия, а тя пък влияе върху психиката, тялото – органите и функциите им. Няма да мине много дълго време и ще се наложи да потърсите лекар заради влошено си здраве – високо кръвно, аритмии, депресии, проблеми със сърцето и прочие. Ето до това водят агресивните и негативни мисли и емоции. Неминуемо е!  

Човек работи цял живот, за да има някакви средства, сигурност и щастлив живот, а то само болести и страдания ни спохождат. Точно по тези причини ще е належащо да намерите място и време за вашата медитативна практика. 

Медитацията, когато се практикува всеки ден, ще ви помага да успокоявате ума си, дасе очиствате и неутрализирате агресивната среда, която сте попили през деня. Ще способства да коригирате мислите, емоциите си и действията си. Така вие ще можете да запазите мисленето си непокътнато от заобикалящата ви среда и негативизмът, с който е изпълнен съвременния живот.

Затова, най-напред заради вас самите, а не за нещо друго или някой друг, вие задължително ще си отделяте време за медитация – за корекция на психиката – на ума си. Щом умът е чист, хармоничен и спокоен, здравето ви също ще е подобно на ума – поддържано, добре функциониращо, умиротворено и комфортно.

Ще си отделяте време за медитация, но като навлезете в заниманията си ще прецените, колко време ви е необходимо, за да практикувате. На някои хора им са достатъчни 20 минути, на други 30, на трети 1 час. Повече от 1 час не необходимо да стоите в медитация, защото можете да пренесете медитацията си в ежедневните дейности.

Тук следва да уточним още едно нещо. Медитацията, както всички други човешки занимания и дейности също си има предел. Не можете да седнете и да медитирате до безкрайност, а и да може не е редно, защото човек следва да участва в живота.

В зависимост от психиката едни хора са по-отпуснати, други имат малко повече амбиция в себе си. Индивидуално е и всеки сам трябва да прецени мярката си за заниманията в медитация. 

Ако някой си въобрази, че е добре да се медитира неограничено – до безкрайност, то той сериозно се заблуждава. Медитативните практики, както всяка човешка дейност се основават на нашите човешки възможности. Ако ги надхвърлим и се опитаме да надскочим себе си, рискуваме да генерираме допълнително стрес и да добавим още към и без това натоварената си психика.

Всяко нещо с мярката си. Неслучайно едно от първите неща, които просветления Буда казва е т. нар. „Среден път“ 

Ето тук един показателен цитат от Дхаммапада:

“Нито голота, нито сплетена коса, нито нечистоплътност, нито постене или лежане на земята, нито посипване с прах, нито неподвижно седене могат да пречистят този смъртен, който не е превъзмогнал своите желания.
Ала този, който дори и облечен в красиви одежди, се упражнява да бъде спокоен, който е тих, овладян, сдържан, непорочен и който не отправя укори към никое друго същество, той е истински брахмана*, аскет (самана)*, монах
 Бхикшу.“

Нека всяко нещо да е с мярка и нека заниманията ви по медитация да не правят изключение. Важно е постоянството, а не прекаляването водещо понякога до самобичуване.

Когато медитирате, вие наблюдавате ума си, но не се захващате с мислите, които ще се появяват. Не ги отсявате, не ги прекъсвате, не ги развивате и не им отдавате значение. Просто стоите и наблюдавате ума си като внимавате да не се въвличате в мислите. Така постепенно умът ви ще утихва – мислите ще отслабват и ще изчезнат. Ще навлезете в пустото, безмълвно, умиротворено и естествено състояние на Истинската си Природа. Ще се слеете с Нея и ще Я последвате. 

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна, дихателна и енергийна практика!

Успех!

2 thoughts on “Всичко е важно в живота, но най-важното е да бъдем Себе си.”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *