Никой не може да ви даде или да отнеме свободата ви.

Свободата е в ума ни. Колкото и физическа свобода да имаме, ако умовете ни не са свободни, пак ще сме в робство. Да, в робството на собствените си паразитни маймунски умове, които са се оплели в пристрастия и отвращения. 

Как да си свободен, ако постоянно генерираш омраза към другите и към света? 

И как да намериш покой, когато мразейки другите, ти в действителност мразиш себе си? 

Всички ние сме свързани в Единното неделимо Цяло. Ако генерираш ненавист към някой, то тези чувства косвено, но със сигурност се връщат към теб. 

Основно, има две причини човек да загуби свободата си:

Първата е привързаността към хора, предмети, начин на живот, кариера, желание за слава и уважение от другите, към определени мнения, идеи, начин на мислене и прочие.

Втората е отвращението, което се поражда от болката, загубата и неприятните преживявания и също може да бъде проектирано към хора, предмети, начин на живот, мнения и т.н.

Никой никога не може да ти даде или отнеме свободата. 

Много често някой се бунтува, възнегодува, че му били отнемали изконното право да е свободен или да бъде такъв какъвто искал. Стига се дотам, че във възмущението и негодуванието си от отнемането на свободата, някои прибягват до крайни решения, дори до самобичуване, че и по-далеч могат да стигнат в демонстрациите и бунтовете си .

Хората протестират против държави, против световния ред, против религии, етноси, обществото, против ограничаването на интелектуалната или физическа свобода, може и генерално против всичко и всички без да имат ясна идея какво всъщност искат.

И какво е да си свободен? 

Да не би да е да правиш всичко, което ти дойде на ум и което поиска тялото ти? 

Така никога не може да бъде човек свободен, защото винаги ще робуваш на някакво желание или отвращение. Няма как и не можеш да не се съобразяваш със свободата на другите хора и не можеш да не зачиташ техните права и тяхната свобода.

Свободата, приятели, е да знаеш, да си единен и да следваш Истинската си Природа. Когато човек е свободен от привързаност, той не страда от това, че някое негово желание няма да бъде изпълнено.

Когато човек е свободен от отвращенията си, той не страда от страхове, неприязън, омраза, ненавист, от възможност за провал или от това какво ще кажат другите хора за теб.

Причините за не свободата следва да се търсят в самите нас. Когато съумеем да успокоим умовете си и да престанем да сме зависими от привързаности и отвращения, тогава наистина ще можем да бъдем свободни и то по всички начини.

Тук някой с основание ще зададе въпрос: 

„Ама как, ако сме свободни в ума си, а не сме свободни физически, какво ще правим? Ще стоим и ще чакаме някой да ни експлоатира, а ние ще сме свободни само в умовете си ли, няма да честно така?“

Естествено, че не! Когато успеем да се освободим от вкопчванията и отблъскванията, ще навлезем в своята Буда Природа. 

Веднъж щом имаме Вътрешния си Пилот – когато сме водени от Истинската си Природа, ще направим такива ходове, които никой човек не може да предвиди и не може да отрази. Невъзможно е и никой няма да е в състояние да се противопостави на Извечната ни Същност, която е неразривно свързана с Цялото.

Тогава всичко ще е задействано и на енергийно, на материално и на физическо ниво и няма сила на света, която да може да се противи на Безграничното. 

Имаме ли единство с Духа си и слети ли сме с Буда Природата си, няма преграда, няма препятствие и няма цел, която да не може да бъде постигната. 

Бидейки единни с Вечната си Природа, ще знаем къде, кога, и по какъв начин ще е необходимо да направим следващите си ходове, така че да постигнем и материална и физическа свобода. 

За това не бива да се грижим, защото Единно Цяло – Вездесъщата Вселена разполага с всички възможни сили и ресурси, за да промени нещата според това какво е необходимо.

Свободата е преди всичко вътрешна. Веднъж имаме ли я, реализацията на другите видове свобода – материална, физическа и още каквато се сетите, ще е въпрос на много кратко време. Никой никога не може да се противопостави на Всемогъщото Себе – на Вездесъщата Буда природа.

За да постигнете Вътрешната свобода ще ви е необходима медитация. 

Ето техниката:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате за мислите, които ще възникват. Не бива да гоните мислите, не бива да ги променяте, не бива да ги развивате. 

Въобще, като не участвате в работата на ума, вие не му давате енергията си и така той постепенно ще утихне от само себе си. Ще се завърне в естественото си, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската си Природа. Щом умът е тих и покорен и е в Центъра си, той ще може да отразява всичко такова, каквото то идва от Буда Природата ви. Тогава няма да правите излишни, съмнителни, емоционални или погрешни ходове, а ще Я последвате и ще вървите към тоталното си освобождение. Имате ли духовното единство със Себе си – ще имате и всеки друг вид свобода. 

Няма нужда от убеждения, битки, войни и излишни саможертви. 

Това, което е невъзможно и непосилно за хората, е постижимо и то само с леко помръдване с пръст на Вездесъщото Цяло!

Този, който следва своята Буда Природа, той следва ходовете на Небето. Той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика!

Успех!

4 thoughts on “Никой не може да ви даде или да отнеме свободата ви.”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *