Да можеш да се отпуснеш в Себе си е ключът към здравето и дълголетието.

Да можеш да се отпуснеш в Себе си е една от важните техники. 

Добре, наблюдавали сме мислите си, емоциите, идеите, които са идвали отвън. Работили сме върху нещо, мислили сме и сме извършили определени дейности, от които е настъпила умора и изтощение. Човек е добре да знае как да се отпусне, за да може тялото му да почива оптимално. Разумно е да имате време само за вас, а ако не можете да си осигурите такова време, можете да релаксирате в движение.

Какво е правилно да направите, за да възстановите силите си своевременно?

Насочвате се навътре в Себе си, във Вашата Изначална Природа и се отпускате. Може да сте във всяко положение – седнали, прави или в някаква друга дейност. Просто насочвате вниманието на определения участък към Себе си и го отпускате. 

Когато имате време да се отпуснете изцяло можете да си направите релаксацията, за която съм писал в предните теми.

Но ако нямате достатъчно време и условия, а сте се напрегнали в работата или заради някакво друго събитие, може да се отпускате и в движение, още по време да работа или някакво действие.

Когато насочите вниманието си към Себе си, отпуснете дадената част от тялото си. Разхлабвайки я, вие следва да имате пълно доверие в Изначалната си Същност. 

Тук говорим за това, че дори действайки или извършвайки някаква работа, пътьом можете да възстановите психичното, душевното си равновесие и физически комфорт.

Когато човек се нервира, раздразни, превъзбуди, тялото му се подготвя за едно от следните действия „Бий или бягай“. Така раменете се повдигат и свиват към врата. Гърбът, шията, крайниците и цялото тяло се напрягат, за да могат да дадат отговор към необходимата ситуация. 

Проблемът идва от това, че ако имаме прекомерно голям стрес, след отпадането на необходимостта да сме готови за битка или бягство, тялото остава напрегнато. По силата на навика гърбът остава напрегнат, раменете повдигнати и тялото е в готовност. Ако останем в това състояние дълго време, то ще се отрази на здравето ни. 

Затова, докато намерим подходящи условия, в които можем да легнем и да се отпуснем в тишина, можем да използваме тази техника още докато сме в движение.

Щом е отпаднала нуждата да сме мобилизирани, следва да се погрижим за отпускането на тялото. И така вървейки или работейки, насочваме вниманието си към себе си и се отпускаме. Обхождаме с вниманието си цялото тяло и в участъците където има напрежение и мислено ги отпускаме с думите: „отпускам раменете си, насочвам ги в Себе си и ги отпускам“, или „отпускам гърба си, насочвам го навътре в Същността си и го отпускам максимално“, „отпускам, разхлабвам шията си“, „релаксирам долната си челюст“, „разхлабвам лицевата мускулатура, насочвам я навътре в Същността си я я отпускам“ и т.н. 

Важно е да се знае, че когато човек дълго време е преживявал стрес и неприятни събития, тялото и частите му от само себе си се връщат в позицията, в която дълго време са били. В смисъл, ако си бил напрегнат и със стегната, изопната мускулатура, дори да я отпуснете, след малко тя ще се напрегне от само себе си. Това е от силата. на навика, който сте си създали. 

Ако искате отпускането да е ефективно, би било добре да го наблюдавате повече и когато се усетите, че сте се напрегнали отново – отново го отпускайте. И така много пъти, докато тялото ви се релаксира качествено и трайно.

Няма да позволявате стреса да ви обзема, да ви разболее и чак тогава да се наканите да вземете мерки. Още щом се усетите напрегнати, ще работите върху отпускането си, макар да сте в движение или да работите. Ако практикувате това отпускане, във вас няма да се натрупа стрес, който след време може да премине и в някакво по-лошо заболяване. Щом своевременно работите за отпускането си, няма да трупате и психическа умора.

Много важна техника е тази! Тя ще ви съхрани здравето и чрез нея няма да допуснете да се разболеете от бича на нашето време – стресът!

В противен случай хормоните на стреса ще са активирани и ще бълват вещества, които ще поддържат пулса ви учестен и артериалното ви налягане ще бъде повишено. Умът ви ще работи трескаво и емоциите ще ви тласкат към напразни действия.

Своевременното отпускане е много важно, за да съхранявате здравето си. Не забравяйте да се грижите за нервната си система, защото от нея зависят почти всички други функции в организма

И да не пропускайте да практикувате ежедневната си медитация – наблюдаването и не въвличането в мислите. Така ще навлезете в естественото, пусто, безметежно и безмълвно състояние на Истинската си Природа, за да Я последвате навсякъде и във всичко!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика!

Успех!

7 thoughts on “Да можеш да се отпуснеш в Себе си е ключът към здравето и дълголетието.”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *