Да присъстваш в един ден можеш само, когато следваш своята Вътрешна Природа

Днес е първият ден на 2021 година. Ден като всички останали, които не бива да бъдат пропилявани.

Какво е да пропиляваш дните си и какво е да ги оползотворяваш? Един пропилян ден е, когато се поддадеш на тревожността си, безпокойството, на съмненията в собствените си сили и в живота. Пропускаме да оползотворим дните си, отдавайки се на страхове, раздвоения, самосъжаление и лутане. 

Друг начин да изгубим един ден е се поведем и да се изгубим в човешкия си ум. Всичко може да натвори той, но ако можем да избираме кога и как да го използваме, той ще ни бъде като верен слуга. Оставим ли се да ни люшка в лабиринтите си, впуснем ли се в безконечните му разсъждения и станем ли му подвластни, тогава наистина ще си изгубим времето, силите и ще пропуснем да оползотворим възможностите, които благоприятният случай ни е поднесъл.

Да спечелиш един ден можеш само тогава, когато следваш своята Вътрешна Природа. Хората понякога объркват понятията “да спечелиш” и “да изгубиш”. Мислят си, че ако вземеш джакпот от някакво тото, това означава да спечелиш. Или пък си представят, че като попаднеш в трудна ситуация това непременно би означавало да изгубиш.

Това е подобно като да сключиш договор с дявола. Да, да продадеш душата си на дявола и да спечелиш несметни богатства, имоти и злато. В началото, в очите на недовиждащите, това би изглеждало като печалба. Огромни палати, скъпи коли, “подбрани компании” и всичко което си желал ще го имаш, но… краят няма да е радостен.

Продадеш ли душата си на дявола, не чакай нищо добро след това. Ще имаш за известно – за кратко време всичко материално, ще имаш лицемерното уважение на заобикалящата те среда, на хората. Ще имаш сетивните удоволствия и почти ще си като в рая – на седмото небе, но почти… После неминуемо ще дойде един ден, в който ще се появи контрагентът ти и ще ти каже: “Мистър! Ооо.., не, не, “мистър”. Хайде, робе, тръгвай с мен. Досега аз изпълнявах твоите желания, сега е дошло времето, ти да удовлетворяваш и да изпълняваш без отказно всички мои заповеди…”

Никой досега не е успял да надхитри дявола, защото човешкият потенциал и възможности са далеч по-малки, направо са нищожни в сравнение със способностите на Сатаната. Тръгнеш ли да се договаряш с него, ще се получи така, че договорът който сте направили ще е като “кон за кокошка” и като “маслинка за тулум”.

Ще видите, че тотално сте се прецакали, и че ще има да изплащате тези удоволствия и “хубави моменти” много десетки – стотици години, докато един ден не дойдете до осъзнаването, че вие нямате нужда от този “благодетел”. Тогава ще го напуснете въпреки заплахите, тормоза, страданията и шантажите, на които той ще ви подложи, само и само да останете негови и да му слугувате за вечни времена.

Ето това се нарича самсара. Скитане, лутане, угаждането и обслужването на маймунския си ум. Той, умът може да бъде много верен слуга, но може да бъде и тираничен, демоничен господар.

Умът, който е центриран в Същността си е божествен. А умът, който се е откъснал от центъра си – от Духа си, и който върви след желанията си, привързаността, отвращенията, похотта си, след заблудите, илюзиите и който е потънал в мрак и невежество служи на демоничното, на сатанинското на нечестивия.

Обикновено се казва, че мислите ни подвеждат. Не, не могат да ни подведат мислите, които произтичат и са точно отражение от Истинската ни Природа. Подвеждат ни мислите, които произлизат от откъснатия, отдалечен от Истинската ни Същност ум. И вместо умът точно да отразява нашата Буда природа, той е раздвоен и обсебен от демоничните мисли на двойствеността и разделението.

За това говори Буда, за това говори Христос, за това говори Мохамед, за това говорят и всички пророци и духовни учители слезли на земята.

Съблюдавайки осемкратния път на Буда, ще можете да имате качествена и последователна медитация, която да ви въведе във вашата Истинска Природа. Игнорирайки заръките на Буда, не зачитайки законите и правилата, дадени ви духовните наставници, вие все повече ще се отдалечавате от възможността да имате правилна медитация. Духовните закони, съблюдаването на правилните действия, точната и качествена медитация, са сигурен стълб и са ясна отправна точка, чрез които да се упътите и да намерите дома си.

Със сигурност един пропилян ден е тогава, когато се отдалечим от Себе и последваме демоничните си желания, мисли, чувства, похот, страсти и действия! Със сигурност един спечелен ден е тогава, когато се отправим и се приближаваме все повече към Центъра си – към своята Изначална Същност!

Печалбата не се състои в придобиване на материални скъпоценности, богатства, имоти, кариера. И загубата не е когато се разделим с тях! 

Печалбата е, когато спечелим Себе си. Истинската загуба е, когато се замъглим, забравим и изгубим Същинската си Природа.

Нека първият ден на 2021 година да бъде един пример за всичките други последващи дни в годината. Припомняйки си правилата и следвайки духовните си техники, нека всеки един следващ ден от Новата година да е, насочен и да ни отправя към Истинския ни Дом – нашата Буда Природа.

Когато медитираме, ние само наблюдаваме ума си, но без да се захващаме с мислите, които ще се появяват. Те могат да бъдат ясно изразени или завоалирани. Могат да са позитивни или негативни. Могат да са свързани с миналото, настоящето или бъдещето. Мислите, могат да са еуфорични или депресивни. Няма значение.

Това, което е необходимо, е само да се наблюдава ума, но без да се въвличате в мислите – спомените, идеите, конструкциите, мечтите, въображението си и прочие. Внимавате в ума, но не се залавяте мислите, не им отдавате значение и не ги обслужвате. Щом стоите така достатъчно дълго време, умът ви ще се успокои, ще стане пуст, безмълвен и умиротворен. Така ще навлезете в естественото състояние на вашата Истинска Природа и умът ви ще отразява всичко, такова каквото то е в Нея.

Този, който следва Себе си, той върви в Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика. Успех!

www.neddimov.com

2 thoughts on “Да присъстваш в един ден можеш само, когато следваш своята Вътрешна Природа”

  1. La mejor aplicación de control parental para proteger a sus hijos – monitoriza en secreto GPS, SMS, llamadas, WhatsApp, Facebook, ubicación. Puede monitorear de forma remota las actividades del teléfono móvil después de descargar e instalar apk en el teléfono de destino.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *