Чистата храна е истински помощник за медитацията

Сега след празниците е добре да се направи почивка от многото ядене, а и да се очистим от токсините, които сме приели. 

Може някой да казва, че мисленето няма нищо общо с яденето, но това съвсем не е така. 

Например, когато преобладават месните продукти, човек заедно с полезните вещества поглъща и много отрови. От една страна промишленото отглеждане на животните е свързано с много химия. Първо за да растат бързо им се дават препарати – хормони, после за да са здрави се третират с най-различни лекарства. След това, за да не се разваля месото то се обработва с разни консерванти и бои. Всичко това, ние го консумираме и става така, че вграждаме в телата си с тези отрови. 

Но дори и да имаме месо от животни, които сами сме си отгледали, пак не е за предпочитане да се яде непрекъснато от него. 

Когато животните се колят, те отделят хормони на стреса и разни други вещества. Приемайки ги, ние се интоксикираме и после се чудим защо сме нервни, раздразнителни или от какво се получава учестеното ни сърцебиене и аритмиите. Ами от това е, каквото погълнем – то и ще въздейства в тялото ни. Не е възможно, когато човек е болен това да не се отрази и на начина му на мислене, на емоциите му и в резултат на тях и на действията му. Нашият човешки ум е неделимо свързан с тялото. Щом отровим тялото си по някакъв начин, то също ще повлияе и на ума ни мисленето ни.

Разбира се, че медитацията може да коригира състоянията на нервност, раздразнителност, агресия или друг вид състояние на ума, но когато отровите се натрупат в организма, става много трудно да бъдат неутрализирани.

Не може човек постоянно да консумира храни, които превъзбуждат психиката му, които предизвикват едни или други емоции или истерии и да иска да е спокоен.

Нека да не се заблуждаваме – с каквото се храним и каквато енергия приемаме в тялото си, по такъв начин тялото ни ще се държи и така ще се чувства.

Едни храни възбуждат, други успокояват. Умът се влияе от храните и с енергиите, които го захранваме.

Затова, ако искате умът ви по естествен начин да е спокоен, състоянието му да е близо до умиротворението и покоя, нека да преобладават храните, които предразполагат към такива качества.

По един начин се чувства човек да консумира месо и месни продукти и по съвсем друг тялото и умът му се подчиняват, когато се консумират растителни храни – плодове, зеленчуци, ядки, семена, варива.

Когато сме още в младата възраст, дори и да приемем някакви отрови с храната, те не се отразяват толкова видимо и рязко върху здравето, но напредне ли възрастта тези неща се проявяват много осезателно и хората търсят лекарства. Няма нужда от лекарства, просто въведете в ред храненето си и много от болестите сами ще си отидат.

Когато човек приема подходяща храна, медитацията му се получава много по-лесно и ефектът от нея е много по-траен. Умът не е така напрегнат, както когато е интоксикиран от животинските продукти. Той се успокоява много по-бързо, по-устойчиви сме към агресия и провокации.

Ако храната е плодове, зеленчуци, които са откъснати непосредствено от природата, тя е богата на енергия. Балансираната енергия от природата директно влияе върху мисленето и се отразява директно върху силата на ума.

Приятели, не подценявайте правилното хранене. Нещо, което можете да постигнете много лесно, когато се храните правилно с продукти директно от Майката Природа, няма да можете да го постигнете толкова лесно, когато консумирате животински продукти. Тук не става въпрос да имаме някакви предубеждения, забрани, фанатизъм или заклеймяване. Говорим само за това как енергията, която приемаме чрез храната влияе върху работата и овладяването на ума. 

Не бива да се игнорира този въпрос, защото е важен! Ако не можете изведнъж да промените навиците си на хранене, няма страшно, малко по малко въвеждайте в менюто си растителните храни и намалявайте и изхвърляйте животинските продукти. Щом се стремите и щом внимавате, постепенно ще се научите да се храните подходящо, за да е умът ви податлив и послушен по време на медитация.

Помислете върху тези въпроси и пак ще си говорим на тази тема!

Сега да ви припомня техниката на медитация:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите или емоциите, които ще се появяват. Няма да гоните никоя мисъл, няма да каните никакви мисли и не се опитвате да ги моделирате. Щом стоите и само наблюдавате ума си и не позволявате да бъдете въвлечени в мислите, той, умът ви постепенно ще се успокои и ще навлезе в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската ви Природа. 

Така всичко, което сте ще бъде Нейно отражение и няма да бъдете завладявани от заблуди, илюзии, пристрастия и отвращения. Този, който следва своята Истинска Същност, той върви в Пътя на Изначалната Пустота, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика!

6 thoughts on “Чистата храна е истински помощник за медитацията”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *