Медитацията като средство за психическо и физическо очистване

Медитацията е мощно детоксикиращо средство. Тя може да ни помогне както да очистим ума си – мислите, емоциите, подтиците си, негативната енергия и прочие, така и при детоксикирането на тялото. 

Очистването на ума директно разтоварва процесите в мозъка, от който зависи координацията и управлението на всички процеси в организма. Неслучайно, когато умът е обременен или претоварен, това се отразява и на работата на нервната, на ендокринната система и оттам на почти всички функции.

По принцип, когато в организма започне детоксикация, всички токсини, които са били складирани някъде в клетките влизат в циркулация, в опит да бъдат евакуирани от тялото. Това е съпроводено с неприятни усещания. В зависимост от това какви точно са тези отрови, те причиняват различни неудобства. Едни токсини свиват съдовете и може да причинят един куп неприятности – главоболие, високо кръвно, проблеми със сърцето и т.н.. Други влияят и затрудняват дишането, променят ритъма на сърдечния мускул, могат да причинят замайване, черни – депресивни мисли и прочие. Въобще, отравяйки тялото си ние се лишаваме от доброто си здраве.

Сега, може да ви се струва невероятно – медитацията очиства ума, но влияе и върху очистването на тялото. Тъй като медитирайки, ние се очистваме много по-бързо от хората, които не медитират и в резултат на това може да се появят разни неразположения. Тези неприятни усещания са свързани с чистенето на организма и изхвърляне на отровите. Сега, логически, някой ще попита: „Ами, отровите като стоят в тялото не ми правят проблеми, а като започна да се чистя, имам проблеми – болки и неразположения..?“

Да, ако токсините са складирани някъде в клетките на тялото, те не винаги се проявяват, но ако количеството им стане критично, е много възможно да отключат някакъв здравословен проблем или някоя неизлечима болест. Затова е разумно тялото да е чисто и свободно от такива паразитни енергии и вещества. Иначе ще е подобно на бомба със закъснител и кога ще гръмне само тя си знае!

Пристъпвайки към редовна медитативна практика ние следва да знаем тези зависимости, защото ако сме невежи по тези въпроси, може да изтълкуваме погрешно тези временни проявления и някои кризи свързани на очистването.

Когато очистваме ума – психиката си, в определен период от време може да се активират такива мисли и състояния, които са били свързани с някакъв психически проблем. Като верижна реакция може да зачестят мислите – емоциите, подтиците, които стоят в основата на някакво страдание. Това е нормално и упорствайки в правилната техника на медитация, все повече и повече ще изхвърляте тези несвойствени за вас енергии, мисли или асоциации на ума. Няма да се отказвате. Единственото, което би било добре да направите в такива случаи е лекото намаляване на интензивността на медитацията си. Няма място за притеснение, всяко очистване или ремонт са свързани с определени неудобства. Когато евакуирате и ликвидирате отровите в ума си, тези неприятни състояния ще престанат. Това по всяка вероятност ще стане постепенно и на порции. Тогава, мястото на обременения и затормозен ум ще заеме освободеното, комфортното и ефирно състояние на Истинската ви Природа.

Същото ще се случи и с тялото ви. Там обаче ще се наложи да сте по-внимателни, защото много често ние приемаме разни отрови чрез храната. Не бива да се получава като да пълним „каца без дъно“, т.е. от една страна медитацията да ни чисти, а от друга ние да приемаме още и още токсини. Сами се сещате, че в този случай ефект от очистването няма да има, тъй като ние не спираме да се интоксикираме. 

То и с очистването на ума е същото. Защото ако в медитация очистваме ума си, а в ежедневието позволяваме, въвличаме се и се оставяме да ни владеят състояния като гняв, агресия, страх, депресия, алчност, гордост или други мисловни формации, ще приличаме на хора, които са загубили разсъдъка си. С медитацията се очистваме, а въвличайки се в инерцията на ежедневието и в старите си лоши навици и зависимости, неминуемо отново ще се изплескваме.

Важно е човек да осъзнае откъде и какви отрови внася в организма си. Това може да става чрез храната, течностите, въздуха, от физически досег с отрови, но може да се получи и от комуникацията, общуването, от психически и физически контакт с токсични хора. 

И накрая, но не на последно място, ние можем да интоксикираме сами себе си. Едни погрешни мисли отравят и ума и тялото. Едни мисли за безизходица и самосъжаление ни интоксикират психически и физически. Неправилното отношение и поглед към себе си, другите хора и света също могат да внесат неблагоприятни енергии и да отключат лоши сили в нас. Знаете, един обикновен стрес може да промени кръвната ви картина, може да блокира съдовете ви и да причини инфаркт, инсулт и др. 

Най-често така се случва – не другите са виновни за здравословните ни проблеми, а самите ние си ги причиняваме с неправилния, изкривен и неадекватен начин на мислене. Вторачваме се, какво правели другите, как били некоректни, несправедливи, лоши, объркани и зли.. 

А колко добре би било да се съсредоточим върху себе си – върху собствените си мисли, емоции, чувства, действия… Колко благоприятно би било за нас да навлезем в Истинската си Природа и да я следваме навсякъде и във всичко!

Ето техниката на медитация:

Наблюдаваме ума си, но без да се захващаме с мислите, които ще се появяват. Няма нужда да се опитваме да ги поставяме в ред – да ги оборваме, да им се противопоставяме или коригираме. Само наблюдаваме мислите си, без да им позволяваме да ни въвличат в тях. Не развиваме мислите, не ги каним и не ги гоним. Не ги приемаме като свети или светотатствени. Само ги гледаме дотогава, докато те утихнат от само себе си. Не би било добре да желаем да ги спрем насилствено. Може да ни отнеме дълго време, но какво от това? 

Заредете се с търпение и наблюдавайте! Рано или късно умът ви ще се успокои и ще навлезе в естественото, пусто и умиротворено състояние на Истинската ви Природа. Така ще се превърнете в това, което всъщност сте – непроменени от живота, преживените събития и „несправедливостите“ на съдбата!

Този, който следва Себе си, той изпълнява повеленията на Небето. Той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика!

10 thoughts on “Медитацията като средство за психическо и физическо очистване”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *