Интуицията преди всичко.

Цялото знание на света е вътре в самите нас. 

Опитвайки се да се информираме отвън чрез медиите и чрез сетивата си, ние неволно внасяме заблуда в умовете си. Сега, не казвам, че не бива да черпим информация отвън, това би било немислимо. 

Казвам само, че ако искаме да не сме заблуждавани, винаги следва да сравняваме това, което сме добили като информация отвън, с вътрешния си усет, интуиция – Духа си. 

Безспорно, средствата за масова информация са много полезни, но често пъти те се манипулират, за да достигнат до нас само сведения, които да ни държат в неведение или да ни внушат определен начин на мислене и поведение. Може за един ден да се случат хиляди, милиони неща, но до нас достига само някаква едностранчива информация, или ако не е едностранчива, тя може да бъде така подбрана, че да клони към внушение или обработка на умовете на хората към определен начин на живот. Когато човек пусне телевизора си, през него „се изливат“ само съобщения или „изследвания“, които са удобни и обслужват интересите на тези хора, които притежават или използват дадената медия. С телевизията е така, с радиото, същото е с вестниците и списанията. Малко по-трудно е да бъдат контролирани социалните мрежи, но и там дългата ръка на интересите често се намесва.  

Ние сме това което мислим, а ние мислим това, към което ни тласкат сетивата ни, дадената информация и конвенционалния ни човешки ум.

Всъщност, ние сме това, което ни е внушено, че сме и това което постоянно ни се втълпява отвън. Подвластни сме на обработката и насоките към които ни отправят “благодетелите ни”

Не, не е точно така!

Преди всичко, дълбоко в себе си, ние сме нашата Истинска Природа, която е сърцевината на съществото ни. След това идва нашият ум с всичките вградени стереотипи, навици, внушения, опит, преживявания и прочие.

Дори да сме зомбирани напълно и в съзнанието ни да е обладано от енергии – мисли, емоции, идеи, доктрини и др, вътре Същността ни е винаги непокътната! 

Да, някой може да си въобразява, че може ни промени, че може да ни внуши и да обработи съзнанието и че ние ще изгубим тотално себе си, но това не е така. Колкото и да са ни промили мозъците, колкото и да са ни дресирали, възпитали, обучили на подчинение, послушание или да мислим робски, дълбоко дълбоко нашата Същност си остава непроменена. Никой не може да повлияе, да излъже, да промени и да подчини Божествената Природа вътре в самите нас. Ето това наистина е невъзможно. Истинската ни Природа не се влияе нито от време, нито от обстановка, нито от обработка, нито от промиване на мозъци, внушения или убеждения. Тя си остава непроменена, незасегната, не повлияна от каквото и да било. На нея не могат да въздействат нито средствата за масова информация, тя не може да бъде корумпирана, няма как да бъде повлияна от материални интереси, нито от каквито и да било зависимости или съблазни. Истинската ни Природа си остава завинаги и от и за вечни времена една и съща. Няма как да дойде някой да и предложи не знам си колко пари, или облаги, или имоти, или красиви жени или мъже, или охолство, или разкош, ли удоволствия.. 

Да.., той може да и предлага колкото си иска, но това което никога и по никакъв начин не може да се случи и няма как никой да успее е да склони Истинската ти Природа да измени на Единното Цяло – абсолютно невъзможно е това! Божествената Същност е непроменима и недосегаема !!

Това, което може да бъде променено и обработвано е само ограниченият ни човешко – маймунски ум. Него можеш да го манипулираш, изнудваш, шантажираш, заплашваш, внушаваш, хипнотизираш, убеждаваш и подвеждаш, но само ако той не е единен с Центъра си – с Истинската си Природа.

Затова някои хора успяват да заблудят хората и да ги превърнат в зомбита, в роби, които да им служат винаги и докрая на живота им. Да, затова успяват да ги държат „на каишка“, и те цял живот (и то не само един) да мизерстват и да им робуват, въпреки липсата на каквито и да е рационални основания да го правят. Единствено чрез зависимостите, привързаността, желанията, гордостта и пороците им успяват да ги принуждават, да ги заставят и контролират целия им живот.

Ако човек познава Себе си, ако е независим от слабостите си, желанията, привързаността, отвращенията, страстите си, той ще слуша и би изпълнявал само нещата, които се излъчват от неговата Истинска Природа.

Умът на един центриран в Същността си човек не се лута и не се хвърля нито върху евтини лъжи и обещания, нито към скъпи примамки като разкош, имоти, пари или каквото и да е, което е преходно и временно, защото не го вълнува и интересува нищо друго освен да бъде Себе си – да е Вечната си Природа

Ето това е изходът! 

Всеки да се обърне към Себе си! Да познае Себе си! И да следва Себе си – Истинската си Същност. Всичко друго е много лесно осъществимо, защото този който следва Божествената си Природа, знае как да се изплъзне и да победи при всички обстоятелства и при какъвто и да е противник, независимо колко е богат, силен на деня, властен или състоятелен. Никой и никога не е състояние да въздейства или победи Единното Цяло.

Това е изходът – да бъдем Себе си – Изначалната си Божествена Същност. 

Да, да бъдем Нея в умовете си, в чувствата си, в действията си и във всеки момент от живота си. Тогава никой няма как да има власт над вас, нито чрез медиите, нито чрез пари, нито чрез принуда, нито като ви изкушава и създава във вас пороци и слабости, лоши навици, грешни стереотипи и изкривен начин на мислене! 

Хайде стига за днес по тази тема, но в бъдеще пак ще я обсъдим!

Начинът за да стигнем до Истинската си Природа е медитацията:

Наблюдаваме ума си, но без да се захващаме за мислите, които ще се появяват. Не е добре да гоним мислите, да ги каним или да се опитваме да ги моделираме или променяме. Постепенно мислите ще се успокоят от само себе си. Не бива да се опитваме насила да успокоим ума си или да искаме да утихне изкуствено. 

Внимавайки в ума и невъвличайки се в него, той ще навлезе в естественото, пусто, безмълвно състояние – ще се умиротвори и ще стане добронамерен към всички и всичко. Така ще познаете Истинската си Природа и ще я последват завинаги и навсякъде! – така ще бъдете свободни!

Този, който следва Себе си, той следва Безграничния Разум, той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика!

10 thoughts on “Интуицията преди всичко.”

  1. Камелия Атанасова

    Много,благодаря,за прекрасните и нужни ни съвети!
    Телевизия не гледаме у дома от години.ползваме радиата от кабелната ,но само за музика.
    Вие сте необходим ,всичко което чета,ми харесва!

  2. абсолютно, да знаеш, че ще си го копна, за да го дам и да си ги имам,,,,,,,,,,,

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *