Удоволствие или Блаженство

Една китайска поговорка гласи: “Щастието на следващия век се гради на настоящия.”

Ако говорим само за удоволствие, можем да си го осигурим още сега, но както знаете, няма друг начин човек да е щастлив, освен да принадлежи изцяло на Себе си. 

Какво като сме си осигурили някакво удоволствие, ако то е отделно и не води към Истинската ни Природа – от една страна ще е съвсем за кратко, а от друга ще ни води към привързване, пристрастяване и при мисълта че ще изчезне, ще внася в нас смут, страх и отвращение. 

В една строфа от думите на Буда се казва: “Има удоволствие. Има и блаженство. Забрави първото, за да притежаваш второто.”

В наше време повече се цени удоволствието. Удоволствие от вкусни храни, наслаждение от мимолетни връзки, развлечения идващи от придобиване на нови вещи, дрехи, коли.., веселост идваща от употреба на наркотици и още каквото се сетите. Само че всички сетивни наслаждения са краткотрайни и водят до пристрастяване.

Щастието не се състои само в едно удоволствие, то се гради на базата на единството със Себе си. Не може да мислим за една временна радост, без да се интересуваме от това какво ще последва.

Ако гледаме да консумираме само вкусни храни, без да се замислим с какво тъпчем стомасите си и как това ще се отрази на тялото и здравето ни, удоволствието от такова ядене ще ви загорчи. Няма да мине много време и такъв човек ще се наложи да посети някои здравни специалисти.

Ако човек се впуска в множество мимолетни връзки и интимни контакти, това също няма да се отрази добре на здравето му. Знаете, че на половите органи се намират нервни окончания, които водят до всички органи и центрове на тялото. При всеки полов акт се обменя енергия, т.е. всеки партньор отдава и приема енергия. Е, сами ще се сетите, какво би се получило, ако имате такъв енергообмен с някой неподходящ, нездрав или с нечиста енергия човек. Ще се случи така, че преливайки от неговия енергиен образец към вашия, ще се създадат предпоставки да се разболеете или най-малкото ще възникнат условия да се чувствате некомфортно – ще внесе във вас чужда, нехармонична или патологична – болестотворна енергия. И временното удоволствие ще ви излезе солено…

Ето, затова човек не бива да се въвлича в случайни връзки. Няма да говорим за другите удоволствия, които в същността си са капани – клопки, и заради нещо съвсем временно си навличаме страдания и мъчения за много време напред. 

Или например, когато човек си осигурява веселост и забава чрез опиати. Какво хубаво може да произтече от това, какво?! Да приемаш дрога дотогава, докато съвсем затъпееш, докато направиш психиката си уязвима, лабилна, болна и неспособна да се справя без да си надрусан ли…? Или докато увредиш необратимо нервната си система и съвсем забравиш кой си? До нищо хубаво няма да доведе това, колкото и някои да се опитват да привеждат доводи, че видиш ли имало било и някаква полза от дрогата… Да, има на куково лято!

Ето до това водят временните сетивно-чувствени удоволствия – до притрастяване, до привързване, и страдания, страх и ужас, ако стане така, че не можеш да си набавиш необходимата доза. Затова, древните мъдри учители казват, че за да имаш щастие следващия век, трябва да започнеш да работиш отсега. 

Щастието е в способността ти да се слееш и уеднаквиш с Истинската си Природа. Да, удоволствията няма да бъдат премахнати или игнорирани, но ще са под вещото ръководство на Вътрешния ти Пилот. Нормално е човек да изпитва удоволствие от приемането на храна или от контакт с любимия човек. Разбира се, че и насладата, и удоволствията са присъщи на всеки човек и те не могат да бъдат изключени или игнорирани, но когато имаш водачеството на Вътрешната си Природа, те ще са на точното си място и в допустимата им дозировка и наистина ще ви доставят наслада и няма да ви водят към страдания.

Болката или дискомфортът също са жизнено необходими. А какво правят хората в наши дни? Когато нещо ги заболи съвсем леко, бързат да се натъпчат с обезболяващи.

Добре, хайде да си представим, че карате автомобила си и ви светне някаква лампа на електронното табло. Спирате и вместо да откриете истинската причина за светването на лампата, вие просто правите така, че лампата да престане да свети – изгасяте я…

Какво ще последва? Ще последва това, че след като не сте взели предвид предупреждението на лампата и примерно, не сте долели масло в двигателя или не се съобразили, че имате проблем със спирачките, ще стане така, че ще увредите двигателя или ще катастрофирате. Ето това ще се случи с автомобила ви.

Това ще се случи и с тялото ви, когато не се съобразявате със сигналите, които ви дава болката и с които ви подсещат страданията! Гълтате разни обезболяващи без да се съобразявате какво ви казва тялото и не се интересувате какви мерки да предприемете. Какво може да очаква човек в такива случаи – ами напълно вероятно е да катастрофирате!

Добре е, когато човек може да се вслушва в Себе си – в Духа си, в тялото и функциите му. Мъдрият Хипократ е казал: “Отстранете причината, тогава ще изчезне и болката.”

Та така, ако искаме щастие, следва да се вслушваме и да следваме Вътрешната си Природа. Това най-добре се получава чрез медитацията:

Когато медитираме, ние наблюдаваме ума си, без да се захващаме с мислите, които ще идват, ще стоят и ще отминават. Не е добре да им се поддаваме. Не е добре да ги развиваме или да се опитваме да ги променяме. Не делим мислите на добри или лоши и също не им отдаваме значение. Просто стоим и ги наблюдаваме дотогава, докато те изчезнат от само себе си. Тогава ще навлезем в естественото, пусто, безметежно и невъзмутимо състояние на Истинската си Природа. Ще се слеем с Нея и ще Я последваме във всичко. 

Този, който следва Истинската си Природа, той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика!

Успех!

3 thoughts on “Удоволствие или Блаженство”

  1. наслада за сърцето ми да те чета, мисля така, но ти съумяваш да го предоставиш

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *