Сутрешната медитация е образец

Сутрешната медитация е като мостра. Практикувате ли я сутрин, през деня ще ви е много по-лесно да се свързвате с Вътрешната си Природа. 

Някой сега пак ще каже: “На мен не ми трябва медитация, защото аз постоянно съм себе си.” Да, би било прекрасно да е така, но не винаги човек може да е в добра кондиция. Затова медитацията сутринта ще ви очисти ума и ще ви подготви за премеждията през деня. 

Съвсем по различен начин се чувства човек, когато е стоял в покой, очистил е ума си, центрирал го е и се е приготвил да действа в единство със себе си. Естествено, че по време на медитация човек е по-концентриран да наблюдава ума и да не се въвлича в него. 

Когато стане от постелката и трябва отиде на работа, остава само една лека, непринудена и естествена връзка със себе си. Връзката с Вътрешната ви Природа винаги следва да е с вас подобно на обезопасително въже, чрез което вие никога не напускате Себе си. Вярно е, че това единство със Същността следва да е така ненатрапчиво, все едно че отсъства, но все пак то трябва да е налично.

Не бива да се поддавате на илюзиите, идващи от разцентрования ум и да си мислите, че медитацията е само когато сте седнали на възглавничката, или пък че трябва да сте постоянно вторачени в Себе си. Нито само едното, нито другото. 

Казвам, че медитацията е мостра, защото през деня, ако се наложи, е добре да можем да се върнем в нея с цялата си сила. Най-много грешки прави човек, когато се е откъснал от Себе си. А той се откъсва от себе си, когато върви след суетния ум, без да има връзка с Изначалната си Природа.

Едно нещо е добре да гравирате във вас, дори това да ви звучи като заповед: “Никога, ама абсолютно никога не напускайте Себе си.” Може понякога да ви се отдава без усилие да сте във връзка със Същността ви. Ще се случва също да правите големи усилия да не се въвличате в ума си, но да не ви се получава. 

При първия случай не бива да се възгордявате и да си мислите, че винаги ще е така и че сте напреднали толкова, че медитация не ви трябва. При втория вариант ще знаете, че тялото, органите, умът ви се влияят от много неща и не винаги е възможно лесно да установите контакт с Вътрешната си Природа. 

Няма значение, вие ще внимавате според възможностите си и когато сте се концентрирали силно, следва да отпуснете вниманието си и да го настроите така, че то да не ви обременява или затормозява. С повишено внимание или в лежерно състояние връзката ви с Вътрешната ви Същност не бива да бъде прекъсвана и тя следва да бъде поддържана винаги. Иначе умът много бързо ще натвори такива неща, че после дълго време няма да можете да се изправите на крака.

Няма да е чак много трудно да се научите да се държите за Себе си, но успеете ли да направите това, после ще сте сигурни, че никога няма да вземате погрешни решения или да правите някакви неправилни или излишни ходове, за които да съжалявате.

Сега ще попитате: “Как да сме сигурни, че сме във връзка със Себе си?”

Щом стоите и наблюдавате ума си и щом не участвате в нито една от мислите, това ще означава, че не умът ви води, а вие ще насочвате ума си там накъдето имате необходимост. Първо, умът трябва да утихне и когато това стане, той ще е на ваше разположение, за да го използвате според както прецените.

Случва се човек да е раздвоен, да не знае и да не може да вземе решение по какъв път да тръгне. Тъкмо реши, че се е насочил към правилния отговор и после се разколебава и се отправя към противоположния вариант. В такъв случай няма нищо по-лесно от това. Просто трябва да си отделите време, за да останете в покой – в медитация. Сядате на възглавничката и не се поддавате на никоя от мислите, които ще ви спохождат. Когато стоите достатъчно дълго, за да се успокои умът ви, решението ще дойде при вас само. Няма нужда да се лутате и да се хвърляте от една възможност в друга. Просто се научете да стоите в медитация – да оставате в покой и да не се хващате за мислите, които ще изплуват в ума ви. 

Покоят ще избистри ума ви и той ще ви даде необходимото решение, само не бързайте! Двоумението ви ще се превърне в убеденост и в решителност и това няма да бъдат само временни мисли, а ще са отражение, съвет дошъл директно от Истинската ви Природа. Щом получите такъв отговор, си го запазете и го следвайте неотклонно. 

Това, което ви е дадено от Вътрешната ви Същност не може да бъде погрешно, подвеждащо или несериозно. Техниката за медитация вече я знаете:

Когато медитирате, само наблюдавате ума си, но без да се залавяте за мислите и без ги обслужвате. Не развивате мислите, не ги подбирате, не се опитвате да ги променяте или моделирате. Само ги гледайте и внимавайте да не се въвличате в тях. 

Мисли ще има, но щом не участвате в тях, те ще отслабнат и ще освободят съзнанието ви. Така ще навлезете в пустото, естествено, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската ви Природа. Когато умът ви единен със Същността си, той не се отклонява, не може да ви подвежда и не прави неправилни или излишни ходове. Така ще вървите и ще следвате Пътя на Безграничното.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика!

8 thoughts on “Сутрешната медитация е образец”

  1. Цветомир Първанов

    Така описана практиката на медитацията е близка или сходна до методът който описва Екхарт Толе в книгата си ” Силата на настоящето”. Той е един от малцината щастливци при който прозрението (Просветлението) се е получило спонтанно от самосебе си в резултат на преживяно дълго страдание. За обикновения, дори истински “търсещ” западен човек, медитацията е трудна да се постигне. Изглежда, като нещо много просто…, но все пак си остава доста трудно да се овладее и затвърди. Това е каго да говориш на слепец за Светлината и за Слънцето и на глухия за звуците и Музиката. И на падналия от Духа Човек за Битието, Бог, Дзен и Дао. Нед, много са полезни твоите уроци, статии и видеа тук и във фейсбук. Ти самият как успя, от къде тръгна и как мина твоят Път през годините за да стигнеш до тук сега?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *