Зареждане на Четирите елемента от Природата

Ние сме изградени от елементите на природата и няма как организмът ни да функционира пълноценно, ако се откъснем от средата, която ни е създавала милиони години.

Непосредственият контакт със земята ни зарежда с нейния земен елемент. Той е много важен, тъй като допринася за стабилното ни физическо и материално съществуване. Не можем да съществуваме без материални средства, а дори и да можеше, би било мизерия. 

Земният елемент ни дава критичното мислене и здравата основа под краката ни. Ако го игнорираме и не се зареждаме с него, означава да сме като дърво без корен – без необходимата стабилност и без средствата за съществуване.

Друг елемент е водата. Знаете, без вода не можем да съществуваме – нито една от функциите ни в тялото няма да може да изпълнява предназначението си.

Огненият елемент пък осигурява горенето в тялото и в клетките. Също, той дава тласък на чувството на любов и връзката между хората. Слънцето, огънят са в основата на живота И без него е немислимо да има някакви функции, защото при липса на огнена енергия няма да има храносмилане, няма да има енергия за усвояване на така необходимите ни хранителни вещества.

Въздушният елемент е символ на менталната ни дейност. Знаете, ако мозъкът остане без въздух само пет минути, в него настъпват необратими процеси и той умира.

Казвам ви тези неща, за да напомня, че не бихме могли да функционираме пълноценно и няма да сме в добро здраве, ако сме отделени, откъснати от Майката Природа. И също, за да не забравяте да стоите по-близо до природата, да не се изолирате от нея, а и да внимаваме с каква енергия се зареждаме и коя липсва, за да си я набавяме своевременно.

Тези неща най-добре се усещат, когато сме близо до Центъра си. Вече съм казвал: най-важно от всичко е да сме единни със Себе си. Когато имаме така важната връзка с Вътрешната си Природа, лесно ще стигнем и до това, какво е необходимо на организма за благоприятното му функциониране и съществуване.

Случва се да сме неразположени или да се появи някакъв здравословен проблем. Няма по-добър лекар от природата, но за да може Тя да ни излекува, трябва да я познаваме. А за да познаваме Майката Природа – няма как, ще се наложи да се научим как да се обръщаме към Нея.

Много хора влизат в морето като на манифестация или лунапарк. Викат, крещят, бият и се държат неуважително към него. Ще ви кажа нещо: Много лесно морето може да ви постави на място. Дали ще е благосклонно или не – то си решава. Морето внимателно ви преценя и ви чете мислите, макар вие да си мислите, че то не е живо и няма разсъдък… Голяма грешка е това. Просто преди да преминете към веселбата, скачането и викането, би било правилно да се обърнете мислено към него и да поискате да ви пази и да имате благоприятен престой в него, нищо повече. 

Давят се хората, давят се посред лято и не при чак толкова силно вълнение не за друго, а защото се самозабравят и в гордостта си и надценяват възможностите си. Паниката е тази, която взема най-много жертви. Няма нужда от много приказки и от помпозни изказвания. Тихичко смирено, вземете разрешение от морето да се забавлявате. Искам да ви кажа, че съм влизал в морето по средата на зимата и при жестоки вълни и течения, но когато сте уважителни към него, то никога не би ви навредило. 

Да, то има съзнание и умения да чете мисли. Звучи ви като фантазия, но не е! Като сте сред морето, зареждайте ментално водния елемент и ще сте здрави!

Когато отидете в планината, освен всички неща, които следва да предвидите, като екипировка, храна, престой и прочие, е добре да се научи човек как да се обръща към Природата. Да, да, добре се изразих, чисто мислено, е правилно да се обърнете към Майката Природа и към духовете и енергиите, които владеят съответното място и смирено и с уважение да ги помолите за добруването ви по време на престоя си. Поклонете се мислено, както към човек, когото уважавате и поискате разрешение да пребивавате на негова територия и че желаете закрилата му и волята му да ви съхрани. Ще видите, че престоят ви ще бъде много по-приятен и по-ползотворен отколкото, ако крещите, замърсявате с боклуци и се държите неподобаващо. 

Планината също има съзнание и също може да чете мислите и чувствата ви. И каквото и да се случва, винаги ще имате подкрепата ú. В гората винаги ходя бос навсякъде, през тръни, край пепелянки, диви животни и опасности. Когато планината и гората ви обичат, няма да ви изпратят нещастия. На невежите това също може да звучи като откачено, но това е моята дългогодишна практика в пребиваването ми сред природата. От планината можете да заредите с различни енергии, но ако походите боси ще се заредите с енергията на земята.

Слънцето също е живо същество. Да, не е от рода на хората, но има съзнание, което е мноого по-силно и могъщо от човешкото. По същия начин, когато ще сте изложени на слънце дълго време, вие предварително вземете мерките, които зависят от вас, но можете да се обърнете към него и да го помолите да не ви уязвява и поразява. Вие може да имате шапка или защита, но когато сте уважителни към него и се отнасяте с респект, то ще ви пази и няма да ви навреди необратимо. 

Много огнена енергия има в слънцето. Не бива човек да се надценява и да си мисли, че той е най-важният или най-силният.

Въздухът също е могъща стихия. Той може да ви укрепи, но може и да ви разболее и дори да ви унищожи, ако пожелае. Затова, отнасяйте се към него като към разумно същество, защото той наистина е могъщ. 

Често се случва хората да роптаят срещу времето! Хей хора, не роптайте и не хулете времето, защото то си знае работата. То може да вдигне срещу нас урагани, студ, торнадо и неговата сила е огромна. По същия начин следва да се отнасяме и към него – с уважение, с респект, с добро отношение, за да е и то благосклонно към нас. Знаете, без елемента въздух ние всички сме загубени и то за нула време.

Навсякъде и всичко има Буда Природа. Не очаквайте “не-живата” природа да се отнася към вас като към човек, но тя си има нейния интелект и разум и най-често той е много по-силен и траен от човешкия!

Всичко това е много важно, но най-важното е човек да не се отдалечава от Центъра си и чрез Себе си да извършва всичко останало. Когато медитирате, наблюдавайте ума си, но без да вземате участие в мислите. Не се опитвайте да спирате мислите насила, не им отдавайте значение и не ги моделирайте. Оставете ги да са такива каквито са си. Просто, щом не им давате от енергията си, те ще утихнат и ще изчезнат. Така ще навлезете в Пустото, безмълвно, умиротворено състояние на Истинската ви Природа, ще отразявате всичко от нея. Така умът ви ще работи в единство с Изначалната ви Същност. 

Този, който следва Себе си, той върви в Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийните техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

8 thoughts on “Зареждане на Четирите елемента от Природата”

  1. Благодаря ти НЕД! Безценни са съветите ти за всеки, който има вътрешните очи и уши. Дано повече хора разберат, че цялата Природа е в нас и ние в НЕЯ!

  2. Мария Барева

    Благодаря,Нед.Много е хубаво.Такова етично отношение трябва да имаме към Нея-Майката Природа.Откъснахме се и се държим като господари.Сякаш всичко но е позволено…

  3. Савка Панова

    Толкова е хубаво това, Нед, простичко и ясно, пък който има очи, ще види, който има уши, ще чуе.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *