Психична енергия и болести

Възпитанието, начинът ни на мислене, изградените мнения в ума ни определят до голяма степен и качеството ни на живот. Ето, така функционираме ние хората. 

Достатъчно е да знаем нещо съвсем повърхностно, което да ни даде самочувствието, че сме вещи в дадена област. И така да не сме способни да приемем нищо друго, освен изграденото си вече мнение. Този, който е посветен в Дзен би трябвало да е наясно, че това което се съдържа в умовете ни от сегашния ни човешки опит е една съвсем малка, една нищожна частица от Безкрайното Знание на Вселената.

Разбира се, възпитанието е от голямо, бих казал от решаващо значение за формирането на една личност. Важен е и навикът да мислим правилно както детайлно, така и цялостно. А мненията би трябвало да идват от осъзнаването, т.е. те да са синтезирана мисъл със съответните заключения.

Всички тези неща са от изключителна важност, но те би следвало да отстъпват на знанията и уменията идващи от Духа – Изначалната ни и Вечна Природа.

Ето един пример: Някой бил отишъл на лекар за някаква си болест. Лекарят му бил казал, че болестта е много сериозна и му оставало там само някакви месеци живот… И човекът, съсипан от така произнесената смъртната присъда, изпада в шок и смирено чака онази с косата да дойде да го прибере. 

Да, общо взето има два-три типа хора. Единият тип са тези, които са настроени примиренчески или направо казано пораженчески. Те се затварят нещастно в черупката си и чакат… момента на смъртта.

Другият тип са хора, които тръгват да се борят безогледно. Кой какъвто съвет им даде, те са готови да го изпробват върху себе си и така губят ценното си време и силите си в почти безполезно скитане по врачки, баячи, знахари…

Има и един трети типаж хора, които събират вътрешните, психичните си сили и се опълчват на болестта, и то много ефективно!

Когато психиката ви е мобилизирана, когато сте изпълнени с вяра и решимост на всяка цена да победите болестта, тя няма как да ти устои. Майката Природа ни е дала такава мощ и такива умения, а хората ходят от врата на врата да се молят за здраве. 

Могъща е човешката природа, непобедима е! Само ако хората знаеха, че тяхната психична енергия е способна да синтезира необходимите лекарства, да изработи необходимите за лечението вещества, без дори да ги има в храната, нямаше да са толкова оклюмани и отчаяни. Могъществото, контролът, който психиката има върху всяка клетка са извънмерни, тотални. Само трябва да се успокоите и да започнете да работите чрез нея. 

Така работи плацебо ефектът. Когато пациентът знае, че е приел някакво лекарство, той се успокоява и психиката му насочва силите си не в тревоги, безпокойство, паразитни мисли, паника и отчаяние, а се събира в едно, за да се справи с дадената болест и много често успява, макар че пациентът не работи осъзнато за излекуването си. А сега сами ще се сетите, какво ще се получи, ако вие съзнателно, мобилизирано, решително отправите цялата си психична сила, за да се излекувате. 

Ще ви кажа какво ще се случи – ще смачкате болестта за много кратко време! Ще я поразите и тя ще изчезне без остатък! Няма да има и помен от нея за в бъдеще и това е със сигурност!

Да, това може да стане само, ако не се оставяте на обичайния си начин на мислене и на формираните от медиите и света мнения в ума ви. Не бива да се подчинявате на мненията на хората, защото те по правило важат само за тях самите, но не и за вас! Това, което те мислят е валидно за самите тях – не за вас!

Ако сте свикнали да се подчинявате и да приемате чуждото мнение за меродавно, много лесно ще бъдете обезкуражени и ще се отчаете, а това не бива да става в никакъв случай, особено когато сте болни. Могъща трябва да бъде вашата вяра, непоколебимо трябва да бъде вашето усилие, непримирими следва да бъдете към болестта. 

Сега гледам, има едни дървени философи, които нямат и бегла представа за лечението със силна мисъл – с психическа енергия, които казват: “Подчинете се на болестта, примирете се с нея и се сдобрете…” Хахахахаах… голяма, колосална глупост!

Ще бъде със самочуствие и със силен Дух, когато се борите с болест! Никакво предаване и никакво духовно отпадане, иначе сте загубени. Тя, болестта прилича на гамен. 

Ако един благороден, великодушен човек, искрено го помолиш за помощ, той ще ти помогне независимо от това какви са били отношенията ви дотогава. Но ако помолиш един гамен, един низък, подъл и коварен човек да ти помогне, той ще ти “помогне”, но да потънеш в ада на страданията духовната смърт!

Един истински съвет от мен: “Никога не се молете на болестта и никога не се сдобрявайте с нея! Смачкайте я!” Това е начинът да се освободите от една болест. (Похватите за лечение с психична енергия ще ги припомним в някой от следващите постове.) Моята дългогодишна практика ме е научила на това: Никога не се предавайте на една болест, защото не знаете какъв е характерът ú!

Разумно е, да се вгледате в Себе си, да се посъветвате с Истинската си Природа и да вземете от Нея съвет как да се справите с болестта. Това е правилния съвет – този, които вашата интуиция, вашата Буда Природа ви каже. И не обръщайте внимание на разни “светила”, защото на тях им изгасва огънчето, когато трябва да лекуват близките си. Да, правилно е да отидете при тях и да се посъветвате, но най-правилния съвет ще ви даде вашата Вътрешна Същност – могъщото и вездесъщо Себе !

До нея ще стигнете чрез медитация: Когато медитирате, наблюдавайте ума си, но без да се захващате с мислите, които ще се появяват. Не ги гонете от ума си, не ги канете, не се опитвайте да ги моделирате или превъзпитавате, не ги развивайте, не ги умолявайте. Просто стойте и наблюдавайте ума дотогава, докато той утихне от само себе си! Така ще навлезете в естественото, пусто, безмълвно и невъзмутимо състояние на Истинската си Природа, ще Я познаете, ще се слеете с Нея и ще Я последвате винаги и навсякъде!

Този, който следва Себе си, той следва ходовете на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

12 thoughts on “Психична енергия и болести”

  1. Прекрасен пост и точно на време за цялото общество ! С голяма Благодарност !

  2. Виктор Дженев

    Здравей Нед, много ти благодаря за изчерпателния пост.Като говориш за болести и тяхното смачкване, същото се отнася предполагам и за гадните натрапчиви черни мисли.Наблюдавам ги те са много упорити и се изпаряват след дълго време и после пак след известно време.Какво да правя?Благодаря🙏😃

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *