Дефицит на Енергия и Зареждане

Още преди да стигне предела на силите си, човек е добре да се замисли къде отива енергията му и защо се получава така, че самочувствието и здравето му попадат в дупка. 

Неглижират ли се тези неща, много е вероятно положението да се утежни. Но пък от друга страна би било належащо да се знае, че таблетките, добавките и разните там илачи на билкова основа не могат да поправят проблемите, идващи от неправилния и не природосъобразен начин на живот. 

При симптомите на отпадналост и намалено ниво на енергия, хората често се заблуждават, че някакъв дефицит на вещества в организма – минерали, витамини, хормони, причинява неразположението им. Има го и този вариант, т.е. да имаме недостиг, дефицит на вещества, но и това не е съвсем така. 

Организмът ни е този, който управлява обмяната на веществата и даже той може да синтезира веществата, които му са необходими. Има хора, които живеят без храна – само със слънце. Има други, които дори и вода не приемат и пак нямат дефицити и живеят до дълбока старост. Също има цели народи, които консумират еднообразна храна, но пак са здрави и се справят с живота. 

Когато човек е здрав и психиката му функционира правилно, организмът ни знае как да си набави или да компенсира дефицитите. И обратно – дори да се храним пълноценно и на трапезата ни да не липсва нищо, ако духовно сме недостатъчни и ако психиката ни не работи в ритъм със Същността ни, няма да се чувстваме в кондиция.

Знаете, че най-важното нещо за правилното функциониране за човешкия организъм и състоянието да бъде в добро здраве, това е когато сме в единство с Духа си. Нямаме ли връзка с Първоизточника, откъснем ли се от корените – от Същността си, загиваме. 

Да, може да не загинем веднага, но малко по малко силите ни отпадат и чувстваме дефицит на енергия. Хората сме подобни на батерия. Функционираме и имаме известен резерв от енергия, дори и да не сме в контакт с Първоизточника, но това ще е само до известно време. Затова казвам, че човек не бива да чака да се изтощи докрай, за да се сети, че има нужда от зареждане.

Как човек се зарежда? По време на сън ние намаляваме консумацията на енергия и се зареждаме. Друг начин за зареждане е когато човек е в усамотение или когато е в непосредствен контакт с природата, или когато се занимава с любимите си неща – хоби, спорт, туризъм, или когато прекарваме заедно с любимите си хора, и прочие. Зареждаме се и съхраняваме психичната си енергия, когато четем някаква духовна литература, или чрез молитва, или чрез медитация.

Когато се усетим, че ни обзема някакво чувство на потиснатост, апатия, безразличие и невъзможност да се зарадваме на живота, не бива да се чака и така положението да се усложнява повече. В такъв случай дългите разходки сред природата са почти задължителни, както и контактите, срещите с хора, които ви разтоварват и зареждат.

Но най-важното нещо, според мен, е медитативната практика. Още докато усетим наченки на такива настроения или състояния, е разумно да си осигурим време за медитация. 

Ако пропуснем бързо да вземем мерки и да медитираме, може да се стигне до срив и след това медитацията да стане невъзможна. Не, не че медитацията ще е невъзможна, но ако нямате стабилна и устойчива медитативна практика, едно такова чувство на потиснатост и униние може да не ви даде възможност да останете седнали, да наблюдавате и да не се въвличате в ума. 

Ако имате солидна практика, няма проблем. Във всяко състояние ще ви се получава медитацията, но ако сте още новак в медитацията, ще е добре да започнете практиката преди положението ви да се е влошило. Щом усетите, че ви обземат черни мисли или започвате да си мислите, че всичко е безнадеждно, безсмислено и че сте в безизходица, незабавно преминете към медитация. Няма да се въвличате в депресивните мисли и няма да разрешавате умът обитава в тях. 

Това трябва да стане незабавно, иначе рискувате да депресията да ви оплете като в паяжина и така да не можете да се измъкнете от нея. Отначало може да ви е малко трудно, но ако се мобилизирате и поупорствате в медитативната си техника, много скоро ще разберете, че черните мисли са отминали подобно на облаци и на тяхно място вече виждате синьото безкрайно небе.

Моят съвет е, че не ви са необходими разни там лекарства, илачи или успокоителни. Те може да са нужни само, ако много сте задълбали в потиснатото състояние и за да ви дадат възможност да дойдете на себе си. Но веднага след като дойдете на себе си е правилно човек сам да се вземе в ръце, особено след като вече сте наясно с техниката на медитация или другите техники за зареждане с енергия.

Зареждането с енергия ще ви даде допълнително свежи сили, а медитацията ще ви научи как да съхранявате силите си, за да не се налага друг път да изпадате състояние на потиснатост и униние.

Ето техниката на медитация и когато я овладеете, повече няма да позволявате на ума ви – на паразитните мисли, да ви черпят от силите и да ви оставят без енергия:

Медитирайки, наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще се появяват. Няма да правите опити да ги спрете насила. Няма да ги развивате и да им отдавате значение. Няма да ги подбирате или моделирате. Нищо не се прави по време на медитация, освен да наблюдавате мислите и да не позволявате те да ви въвличат в тях. Не се борите с мислите и не се опитвате да ги заменяте с други.

Ако успеете да стоите така, с времето умът ви ще утихва и ще се установи в пустото, естествено, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската ви Природа… Така умът ви ще може да отразява всичко такова, каквото е от Нея. Ще се слеете с Истинската си Същност и ще я последвате винаги и навсякъде. 

Този, който следва Себе си, той следва ходовете на Изначалната Пустота, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийните техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да сте в състояние да постигате определените си цели!

5 thoughts on “Дефицит на Енергия и Зареждане”

  1. Благодаря!🙏
    Винаги ни давате много полезна информация!
    Каквото и да Ви пожелая, ще бъде неуместно…

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *