Превръщане на Енергия в Отрова

Много важно е човек да е в добро здраве. Какво като някой щял да спечели милиони и какво като почти всички около него щели му се кланят и ще се отнасят към него като към бог? 

Винаги на първо място по значимост би следвало да е връзката със самия Себе си и веднага след това по важност идва здравето. Не парите, не кариерата, не имотите и богатството, а здравето! 

Колко много пъти сме се убеждавали, от примери на умрели скоропостижно богаташи, че парите не могат да ни донесат здраве. Те могат да позакрепят организма, да направят болестите не толкова явни и да притъпят страданията, но да си здрав е друго нещо.

Никой не може да ни донесе жизнеспособност, устойчивост, издръжливост, освен самите ние. И за да стане това факт, се налага да мислим и да поддържаме здравето си ежедневно. Нищо няма да се получи, ако не преценяваме с какво да се храним, какви напитки да пием и каква да бъде средата в която живеем. 

Най-важният фактор, за да сме здрави е начинът, по който мислим. Колко много хора има, които внимават и какво консумират, и каква вода пият, и неочаквано за тях се разболяват. Това, като че ли изглежда алогично и някак си несправедливо. От една страна цял живот живеят като “пресяват през сито” храната си, а за благодарност получават болести и страдания.

Това е така, но само привидно е, че те не приемат токсини, защото умът генерира енергия и ако тя е небалансирана, нехармонична или направо токсична, тя ще отравя и ще разболява тялото. На пръв поглед може да не приемаме токсини отвън, които да тормозят тялото, но погледнато в дълбочина и прониквайки в същността на проблема, ще установим, че умът е в състояние да превърне в отрова всяка енергия, с която той работи.

Например, ако се оставим да бъдем обзети изцяло от такива емоции като гняв, страх, униние, потиснатост, те могат да увредят вътрешните органи и здравето ни. 

Ако човек живее в постоянно притеснение, със сигурност това ще порази стомаха му и ще заболее от язва. Ако се гневи прекалено често, ще увреди сърцето и кръвоносната система. Страхът също ще се отрази по негативен начин върху функцията на бъбреците или кръвта. Тютюневият дим причинява рак на белите дробове, но дори и да не сте пушач, ако се оставяте на тъгата да ви измъчва и когато това се превърне в перманентно състояние, тя също поразява белите дробове и ще отнеме желанието ви за живот.

Въобще умът храни тялото с енергия. Дори и да приемаме съвсем чиста и безупречна храна, ако оставим умът да ни тормози и да подскача от една тревожна мисъл на друга или от едно притеснение и страх в други подобни състояния, то е много вероятно да се сдобием с някоя неприятна или нелечима болест.

Да внимаваш какво консумираш е само една част от природосъобразния живот. Да не пиеш каквото и да е, да внимаваш какъв въздух дишаш, да не общуваш с неприятни или черпещи енергията ви хора, са други важни пера от здравословния режим.

Това на което искам да ви обърна внимание днес е: Да внимавате какво произвежда ума ви като мисли, емоции, чувства, поведение, постъпки, защото те не са по-маловажни от другите фактори, които определят човешкото здраве!

Ето, консумирал съм само чисти храни, но съм пренебрегнал начина си на мислене, подвел съм се по паразитните мисли и съм допуснал умът ми да се се скита в тревогите. Ами това си е направи нездравословен начин на живот. 

Защо? Ами защото, ако умът ви захвърли в притесненията, в страховете, в гневливостта или депресивните мисли, буквално ще се храните с отрови. Нищо, че не сте ги приели отвън. Умът ви ще ги е произвел, ще облъчва и отравя с тях тялото ви – органите, клетките, функциите. Нещо още по-лошо е, когато умът ви въздейства върху нервната и ендокринната ви системи и уврежда жлезите с вътрешна секреция. И като “награда” се разболявате от хормонална недостатъчност или дисбаланс – хашимото, диабет, автоимунни заболявания и разни други “подаръци”.

Всеки е добре да осъзнае, колко е важно умът да е в синхрон с Първоизточника си. Колко належащо е умът да отразява точно Истинската си Природа. 

Занапред хората няма да могат да оцеляват, ако не са единни с Вътрешната си Природа. Дори и да се стремят към здравословен живот, това ще е само външно, повърхностно. А истинското здраве ще може да бъде факт само и единствено, когато човек е в единен Ритъм с Истинската си Природа. 

Някой бил суровоядец – прекрасно е приеманата храна да е чиста, но ако умът работи в разнобой, няма да има голяма полза от консумираната чиста храна. Дори и само със слънце да се храни човек, ако не внимава, какво умът му сътворява като мисли, емоции, чувства или подтици, пак здравословния начин на живот ще е под въпрос, защото отвътре – от работата на ума ще настъпи отравянето на организма.

Ето затова древните майстори са обръщали изключително внимание на успокояването на ума и единството с Изначалната – Вечната Природа! Всичко друго са помощни средства, които, разбира се не са за подценяване, но най-важният фактор си остава умът. 

Понякога дори и отрова да приеме човек, ако умът му работи в единство с Първоизточника си, той може да превърне тази отрова в някакво благоприятно за организма вещество, което ще е безвредно за здравето! А ако умът е разтроен, може дори и най-благословения елексир да преобразува в отрова. Нека да помислим добре върху това!

Ето техниката за медитация, която ще ви помогне да овладеете и изчистите ума си:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще се появяват. Няма да се опитвате да спирате мислите, нито ще искате да ги изхвърлите от ума си. Просто ще внимавате да не участвате в тях. Внимавайки, няма да отдавате значение на мислите, няма да ги развивате и няма да ги моделирате. Само ще ги гледате и ще сте нащрек да не се въвличате в тях. Така постепенно с времето, умът ви ще се успокои, ще стане пуст, безмълвен и умиротворен. Ще навлезете в състоянието на Истинската си Природа и ще Я последвате винаги и навсякъде. 

Този, който следва Себе си, той следва ходовете, идващи от Пустотата, той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

5 thoughts on “Превръщане на Енергия в Отрова”

  1. Абсолютно вярно! За пореден път се убеждавам, че думите ти ни показват правилния път, който трябва да следваме. Още съм съвсем в началото на този процес, но чувствам, че вървя в правилната посока. Вярвам ти напълно Нед! БЛАГОДАРЯ!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *