Контакт със Себе си

Каквото и да предприеме човек, за да подобри качеството си на живот, то няма да е достатъчно без стабилната връзка със Себе си. Имайки дори всичко необходимо, ако не стоим стабилно в Центъра си, лесно ще се объркваме, лутаме и тревожим по най-незначителен повод. 

Иначе, като съвет всеки може да каже: “Стой спокойно!”, “Дръж се!”, “Не бива да изпадаш в паника!” и други подобни, но едно е да искаш да запазиш спокойствие, а съвсем друго е да можеш да го направиш в действителност.

Когато ситуацията не е излязла от контрол, тези кратки заповедни фрази може да свършат работа, но психическата сила идва, когато имаш постоянна медитативна практика. Тогава имайки тренинга, лесно можем да се завърнем в упражняваното състояние.

Въпрос на натренирана устойчивост на вниманието – на концентрацията да не се въвличаме в черните мисли и безпокойството. Иначе, като ни грабне стресът от ежедневието, няма да сме в състояние да останем с неподвижен ум и искаме или не, в нас ще нахлуят мисли на тревога, паника и като се натрупат ще се появи отчаянието.

Фундаментът на спокойната и устойчива психика е, здраво изградената връзка с Вътрешната Същност.

Каква полза от всички постижения в живота, ако изгубим Себе си – никаква. Знаем, че всичко е преходно и като отмине, вече няма връщане назад. Колкото и да сме били щастливи в средата на близките си хора, то не може да остане вечно. С отминаването на годините, хората вървят по своя път във вечността, напускат този свят и всичко се променя тотално. Други хора се променят дотолкова, че не можем да ги познаем, както казва Падмасамбхава: “Не отдавай прекалено голямо значение на привързаността към приятели и врагове. Като в магически спектакъл приятелите ни стават врагове, а враговете ни се превръщат в приятели. Обаче, винаги желай от дълбините на сърцето си най-доброто за всяко едно същество.”

Не бива човек да се привързва към временните неща, защото времето може да отнеме хората, с които е бил щастлив и тогава, ако е изгубил връзката със Себе си ще се окаже в дупка – направо в ада. 

Качеството на живот идва преди всичко от единството със Себе си. Имаш ли устойчив контакт със Себе си, тогава всички други придобивки ще имат смисъл и ще можеш да ги използваш и да им се наслаждаваш. Изгубим ли Себе си, дори и всичко друго да е налице, със сигурност ще се окажем в капан. Точно този капан е състоянието, което поражда тревогите и пребиваването в ада – в самсара.

Това не бива да се забравя никога. Добре, нека да се радваме на добрите условия на живот, да се стремим да сме материално подсигурени, или пък да обръщаме внимание на израстването в кариерата, в службата, в бизнеса. Но винаги на първо място следва да е връзката, единството и следването на Истинската – Божествената Природа вътре в нас.

Независимо от успехите и просперитета, който сме постигнали, или независимо от провала, който сме претърпели, без значение какъв е авторитетът сред хората, какво е материалното ни или финансовото ни състояние, законът над всички закони е: “Винаги следвай Вътрешната си Природа – Себе си”. Това ще гарантира, че в каквато и ситуация да попаднете, каквото и бреме да ви се стовари – тревоги, проблеми, объркване, обземане от съмнения, разни притеснения и неволи, вие ще сте в състояние да се справите – да излезете от тях.

Или другата Дзен поговорка: “Ти можеш да успееш, дори никой да не вярва в теб, но ти няма как да успееш, ако сам не вярваш в Себе си.”

За да си устойчив в Себе си, ще допринесе редовната медитативна практика:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще се появяват. Те ще идват, ще стоят и ще отминават. Не бива да искате насила да ги отстраните от ума си или да ги потиснете. Не е добре да ги подбирате или да им отдавате значение. Няма смисъл да се опитвате да ги моделирате, да ги разделяте на правилни и грешни, на свети и светотатствени. Достатъчно е само да внимавате да не се въвличате и да не участвате в тях. Така постепенно във времето, умът ще утихне от само себе си. Ще стане пуст, добронамерен към всички и всичко, ще се умиротвори и ще навлезе в естественото състояние на Истинската ви Природа. Ще Я познаете, ще се слеете с Нея и ще Я последвате във всичките си състояние и действия. 

Този, който следва Себе си, той върви в Пътя на Изначалната Пустота, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да използвате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да постигате определените си цели!

3 thoughts on “Контакт със Себе си”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *