Безпристрастността

Да стоиш в безпристрастността е най-доброто състояние, за да си в добър контакт с Вътрешната си Същност. Разбира се, не е възможно никога да не изпитваш чувства, а и не би било добре това, но всички преживявания, през които минаваме би следвало да са балансирани, уравновесени, хармонични.

Гаутама Буда има един двоен стих, който гласи:

“Тези, които не могат да понасят обидите, грубите думи, клеветите и злословията, и не ги приемат така приветливо като роса, не са истински силни.

Тези, които могат да понасят обидите, грубите думи, клеветите и злословията, и ги приемат така приветливо като роса, се считат за истински силни.”

Често пъти изпадаме в излишни и натоварващи мисли за това колко сме били прави в някаква ситуация и колко сме били несправедливо ощетени.

На първо място винаги е правилото да останем стабилни в Центъра си. Какво от това, ако се разстроим и възмущавайки се до дъното на душата, ходейки по мъките постигнем някаква повърхностна справедливост. 

Добре, хайде, ще ни обезщетят или ще ни признаят публично, че сме прави и какво от това?? Нима не е по-голямо богатство спокойствието и доброто разположение на духа?

Ако не можем да понесем някаква извършена несправедливост спрямо на нас, това би означавало да се изгубим. Да, да напуснем Себе си и да се впуснем в суетата и тревожността. Ще оставим спокойствието си, ще се пуснем от Центъра си, ще тръгнем да дирим справедливост и възмездие. 

Ами това, което търсим, е вече в нас и то никога не ни е напускало. Искаме справедливост – добре, да стоиш невъзмутимо в себе си в е най-голямата справедливост. Да принадлежиш на Истинската си Природа е най-голямото поощрение и признание.

Някой ни обидил или се отнесъл към нас пренебрежително и ние сме се разстроили до дъното на душата си. Ами не е толкова виновен този, който ни обижда, злослови, клевети, колкото ние самите сме си виновни ние затова, че заради някакви действия на някой непочтен човек позволяваме в нас да се настани обида и огорчение.

Какво като те е обидил? Какво като те е наклеветил? И какво като се е отнесъл грубо или пренебрежително към теб? Това е точно едно нищо. 

Ако ти успееш да останеш в Себе си и да пребиваваш в Центъра на Съществото си, нито ще допуснеш някаква обида да ти огорчи, нито каквито и да са груби думи да те наранят, нито клеветите и злословията ще те вълнуват.

Сега някой ще каже: “Да, ама заради тези клевети и злословия аз пострадах и сега съм в трудна ситуация.” 

Е да, когато Небето иска да те изпита или да преминеш през някакъв “черен” негативен период, То те подлага на такива изпитания. Не можеш да избягаш от такъв вид преживявяния и по-добре да ги приемеш с достойнство. Няма никакъв смисъл да бързаш да се оправдаваш или да се обясняваш, че това са клевети и злословия. 

Още по-добре! Ще можеш ти да видиш, кои хора са ти истински приятели и не са се усъмнили в теб, и кои не стават за в бъдеще да ги допускаш близо до себе си. Нека да злословят, нека да клеветят, нека да се съмняват и да не вярват в теб, много важно. 

Както казва Буда, нека да приемаме всичко това “като роса, като нещо свежо, полезно и приятно”. А ние какво най-често правим? Как какво – обиждаме се, страдаме, отвръщаме по недостоен начин като се стремим ние на свой ред да поставим този, който злослови на мястото му и да му натрием носа.

Няма никакъв смисъл от такива действия! Най-добре е да останем в медитативно състояние, пускайки всички тези неща, т.е. третирайки ги като мисли. Знаем, че по време на медитация, ние не се захващаме с нито една от мислите, които се появяват.

Ето, някой ни обидил или ни е очернил и ако умът ни не е уравновесен и центриран ние в действителност му помагаме да ни уязви. Вместо да стоим непоклатими в Себе си и с непукизъм да преминаваме през подобни случки, склонни сме да плачем, да се обясняваме, да убеждаваме и да отвръщаме по недостоен начин. 

А колко е лесно само – просто задействаме медитацията си и оставаме недосегаеми и за обидите, и за грубостите, и за злословията. А като се поддадем какво се получава – ами, разстройваме се, информираме целия свят, че сме уязвими, раними, отмъщаваме си и после… После трябва да чакаме да дойде денят на Прошката, за да извиняваме и обясняваме, че сме били сбъркали, че ние сме простили и че ако можело да ни бъде простено и на нас. Дрънканици на квадрат!

Ето колко достъпно и с лекота можем да постъпим – просто включваме медитативната си практика и пускаме всичко – и грубости, и пренебрежение, и обиди, и злословия и клевети да идват, да стоят и да отминават. Нищо по-различно от обичайната медитация. Иначе ще си губим времето с напразни обяснения и прошки.

Натренираността и приложението на медитативната практика е от съществено значение за такива случаи, защото когато медитираме, ние не се занимаваме с мислите, които идват, стоят и отминават. Подобно на обидите, злословията и клеветите, ние не се отплесваме и не се занимаваме с тях. Не се опитваме да изхвърлим от съзнанието си лошите мисли, не се опитваме да настаним и да задържим положителните мисли. Не отдаваме значение на мислите, не ги развиваме и не участваме в тях. Само ги наблюдаваме и внимаваме да не се въвличаме в тях! 

Така с времето мислите ще утихнат, умът ще се успокои и ще навлезе в естественото си пусто, добронамерено и умиротворено състояние на Истинската си Природа. Същото ще стане и с обидите, злословията, грубите думи и клеветите – те не принадлежат на Първоизточника. Те са плод на илюзиите, на заблудите и невежеството и ще изчезнат от само себе си заедно с паразитните мисли, които са обсебвали ума. Така ще познаете Истинската си Природа, ще се слеете с Нея и ще Я последвате винаги и навсякъде. 

Този, който следва Себе си, той следва ходовете на Изначалната Пустота, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да постигате определените си цели!

5 thoughts on “Безпристрастността”

  1. Wow, marvelous weblog structure! How lengthy have you ever been blogging
    for? you make running a blog glance easy. The total look of your site is great, as neatly as the
    content material! You can see similar here sklep

  2. Анонимен

    Благодаря, Нед! За поясненията, за цялостното обучение стъпка по стъпка!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *