Бог е Любов, Ненакърним Ред и Справедливост

Центрираният в Същността си ум не се колебае, не се раздвоява, не се се чуди дълго каква посока да поеме. Тези черти са присъщи повече на ума, който е аналитичен, логически, но който се е откъснал от Корена си. 

Примерно, когато се налага да вземете някакво решение, ако дълго се чудите или често променяте решенията си на 180 градуса, би било добре да знаете, че сте се отделили от интуицията си и сте се загубили в дебрите на малкия ум. 

Умът, които произтича от дълбините на Съществото ви, е директен, решителен и сигурен в себе си. Ее, сега да не вземете нещата по погрешен начин, защото всеки глупак може да отсече и да вземе някакво решение и да предприеме някакво действие, без да го обмислил внимателно.

Думата ми е, че когато сте в равновесие и сте безпристрастни, и сте непривързани, и не клоните към никакво желание в ума си, тогава лесно можете да уловите импулсите идващи от Вътрешната ви Природа. Ето как едно и също действие може да бъде изтълкувано превратно по два противоположни и противоречиви начина. Едното действие може да идва от някой самозабравен или самонадеян човек, а другия вариант е от интуицията. И в двата случая няма забавяне и няма прекалено дълго двоумене, но те са различни. 

Впрочем за много неща могат да се погледнат по този противоречив начин. Нека да вникваме и да внимаваме в истинския смисъл на всички неща. Започнете ли прекалено дълго да се двоумите и да се прехвърляте от един вариант на друг, да знаете, че това е свойствено на един объркан и тревожен ум и съответно е време за медитация. Щом успокоите ума си, щом се уталожат емоциите и щом се въведете в безпристрастността, интуицията ви ще се усили и ще ви насочи към правилното решение. То не винаги съвпада с повърхностните логически заключения, но абсолютно винаги води до щастлив завършек.

Случва се често хората водени от нетърпението и невъзможността да понасят трудности, да протестират и да недоволстват от нуждата от постоянна и качествена медитативна практика. Едно фалшиво чувство за свобода, за незаинтересованост и разглезеност, кара хората да бягат от трудностите и да омаловажават съществени неща. 

Само че ако си спомните, ще видите, че нито едно важно умение, примерно, като добрите навици, образованието, съблюдаването на ценностите, не идва просто ей така – от само себе си. Важните неща е необходимо да бъдат изучавани, прилагани на практика, с постоянство и дисциплина, за да могат да бъдат реализирани в действителност. Със запазването на интуицията и следването на Вътрешната Природа е същото. 

Да, разбира се, че понякога може да има и по-приятни неща от усъвършенстването и настояването в тренировките и уменията, но това не означава, че тези по-приятни неща ще са по-полезни за в бъдеще. Покрай приятните чувства и преживявания, човек може да направи такива големи грешки, че после и цял живот да съжалява, нищо няма да може да промени.

Умът следва да бъде центриран в Истинската си Природа и като следствие на това да работи и разрешава належащите си проблеми и задачи. Редовната медитативна практика ще ви даде добрият навик никога да не напускате Първоизточника на ума. 

Имате ли устойчивостта, будността и наблюдението върху мислите и като не се поддавате на паразитните и случайни мисли, вие ще можете да стоите в Центъра.

Как да знаем, че сме попаднали в Центъра на ума ли?

Центърът е пуст, но тази Пустота съдържа абсолютно всичко. Той е добронамерен, умиротворен и съпричастен към живота на всеки и всичко, и е готов да отдаде помощта си – всеотдаен е, но същевременно страданията не го засягат.

И тук ще наблегна на нещо, с което много се спекулира! Често се казва: “Бог е любов” и се повтаря като мантра. Не, Той не е само любов, както на много хора им се иска. Безграничният е и ненарушим, ненакърним ред и чистота, която не може да бъде засегната. Така, че когато казвате, че: “Бог е любов”, същевременно следва да си спомните и да не забравяте, че Той е създал и кармата, и който не се съобразява с нея ще попадне в страданията и наказанията. 

Постоянното повтаряне на само един от безкрайните аспекти на Безграничния няма да омаловажи никое от другите му качества. Кармата е в пълният си ход. Ако бихте изричали: “Кармата е любов”, това някак си ще е по-близо до истината.

Нека да не се заблуждаваме, ако някой е пристъпил закона, ще трябва да си изтърпи и последствията. Ако си нарушил някой от земните човешки закони, може и да ти се размине без наказание, но ако си пристъпил Божествените закони, тогава се приготви за плач, ридаене и скърцане със зъби. 

Да, има и вариант, в който човек да съжали, да се покае и да обещае истински, че повече няма да влиза в конфликт със законите на Безграничния, тогава наистина и наказанието му ще бъде отменено и забравено. Но ако някой упорства или само на думи се разкайва и няма намерение да се поправи и лицемери, тогава да се сърди само и единствено на себе си, защото предстои да изпита Безграничната любов, но такава, от каквато той има нужда, за да изстрада жестоко, да се осъзнае и за да пожелае да се завърне в своя Истинския Дом. 

Приятните неща са хубави, когато завършват щастливо! А приятните неща, които водят към заблуди, илюзии и пороци са вратата към ада!

Логическият ум е добър, когато следва Центъра си. А логическият ум е предпоставка за страдания, ако е откъснат и ако мисли самосиндикално, ако е отделен от Същността – тогава той е спътник, който те отвежда в ада!

Техниката за намирането и завърщането в Истинския ви Дом е медитацията:

Когато медитирате, вие само наблюдавате как мислите идват, как стоят и как отминават. Не се опитвате да ги спирате, да ги изхвърляте от вас или да ги променяте. Като стоите и внимавате умът да не ви въвлече в мислите, вие съхранявате енергията си и не се разпилявате в паразитните или случайните мисли. Така постепенно, ще навлезете в естественото, пусто и безмълвно състояние на Истинската си Природа, ще се слеете с Нея и ще Я последвате винаги и навсякъде! 

Този, които следва Себе си, той върви в Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да постигате определените си цели!

4 thoughts on “Бог е Любов, Ненакърним Ред и Справедливост”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *