Дихателна и Енергийна Техника продължение на класическа Дзен Медитация

Тук, в група Дзен, ние всекидневно говорим за правилната медитативна практика и как да бъдем здрави и способни, като си служим с нея в ежедневието. 

Днес ще ви опиша една енергийна техника, която същевременно е дихателна и е продължение на класическата Дзенска медитация.

За да можете да си служите успешно с психическата енергия, първото и много съществено правило е да сте убедени и да вярвате в собствените си сили. Независимо, кое е ще формира вярата ви – това може да е вярата в Бог, също може сами на себе си да сте си доказали, че сте силни, способни и почти винаги успешни или когато сте преминали през някакви тежки изпитания и сте издържали. За да имате успех във въздействието с вътрешната си и психическата си енергия е без значение върху какво ще почива убедеността ви, но нея трябва да я имате. 

Е, не е препоръчително да имате високо самочувствие или горделивост без покритие, защото такъв вид психически заряд е слаб, неустойчив и много лесно се срива и изчезва…

Когато човек е дисциплиниран и постоянно упражнява волята си, той добива увереност и сигурност в собствените си сили. Казвам, че волята е добре винаги да се поддържа, защото тя също подлежи на отслабване и точно както физическите ви сили, може да изгубите формата си, т.е. да отпаднат уменията ви да се противопоставяте – да преодолявате препятствията и да надделявате на съпротивленията, с които ще се наложи да се сблъскате..

Страхът, паниката, тревожността, притеснението, суетенето – едно, че отслабват имунната ви защита и друго – разбиват и скапват психичните ви сили. Ако сте болни и се поддадете на такива емоции, въздействието и възстановяването на здравето ви ще бъдат невъзможни.

Надявам се да съм изяснил първото условие, което следва да е налице, за да сте в състояние да прилагате ефективно психичната си енергия – това е вярата и не поддаването на съмнението, раздвоението и униването.

След като имате пълната вяра в своите сили, можете да пристъпите към техниката за прекратяване на болестта. Тук трябва да внеса едно уточнение, че е много важно да не чакате болестта да се развие и тогава да започнете да действате, защото може да се получи следната ситуация: 

Ако сте приспали съзнанието си по някакви причини и вирусите и бактериите започнат да работят във вас, те ще поразят лигавицата или прилежащите тъкани или органи. Това ще забави възстановяването защото дори след като чрез психичната си сила убиете вирусите, бактериите или паразите, ще се нуждаете от време тези поразени участъци да се възстановят. Да, това е лесно, но все пак забавя възстановяването. Процесът е подобен на рана, която, за да заздравее, се нуждае от време, т.е. ще е нужен определен период за да зарасне.

Затова е добре човек да е буден, за да не позволява една евентуална зараза или болест да се развие и да направи тъканите или органите да са като след военни действия, защото ще трябва време, за да се изгради отново това, което е било разрушено.

И така, когато усетите, че някакъв болестотворен процес е започнал да работи е необходимо:

Да се съберете в себе си, да се мотивирате достатъчно силно и да незабавно да пристъпите към действия:

Локализирате в ума си поразения участък или орган.

Насочвате вниманието си към него.

Вдишвате чист въздух и бидейки концентриран върху болното място, издишвате с ума си дирекнтно в него. Енергията се направлява чрез ума ви – насочвате се и издишвате енергията в болното място.

Ето например, ако усетя, че някакъв болестотворен процес е започнал в гърлото ми или в белите ми дробове, тогава насочвам вниманието си към гърлото или съответно към белите си дробове. Вдишвам въздух и при издишването си силно се концентрирам към проблемното място.

Какво ще се получи?

При вдишването си, ще поема въздух в белите си дробове. При издишването си въздухът ще започне да се изхвърля вън от белите дробове, но концентрацията на вниманието ми ще е върху болния участък. Всъщност, чрез психичната си енергия ще издишам върху проблемното място. Прави се толкова пъти, колкото усещате, че е необходимо за да бъде изчистено от паразитните атаки. Нека да обобщя: Вдишвам въздух и издишвайки, чрез психиката си насочвам приетата дихателна и психична енергия върху болния орган. 

Ако направите това с достатъчно мотивация, вяра и непоколебимост, убеден съм, че нито корона вирус ще издържи на такава атака, нито какъвто и да щам или друга гад!

Важното да запомните е:

!!! От съществено значение е концентрацията на психичната сила, която влагате. Това е подобно на всяка друга дейност. 

Или ще я правите от сърце и душа и изливате цялата си сила, злост и решимост върху патологичния процес, или просто се шматкайте, плачете безутешно и се предайте. В това никак не ви съветвам дори да ви минава през ума!

Няма да разчитате на никой и на нищо!

Ще си съберете силите, ще се мотивирате – ако искате, нека това да бъде в името на най-скъпите ви хора, деца, роднини, или кауза, или каквото там може да задвижи мотивацията ви издъно и докрай!

Ще събудите психичната си сила и с цялата си възможна решителност, смисъла си на живот, с цялата си душа ще ударите по вирусите, които ви застрашават – по болестта.

Ако употребите цялата си психическа енергия, със сигурност ще поразите неканения враг, настанил се в органите ви.

Щом не се съмнявате в себе си и щом приложите тази техника, няма да са ви нужни нурофени-мурофени, парацетмоли, антибиотици, антипиретици и разни други комбинирани боклуци.

Опитайте! Даже ако съм на ваше място (вече съм го правил нарочно) ще намеря начин да се заразя от противния грип, само за да докажа на себе си, ще психичната ми енергия е на ниво!

Няма да се плашите от нищо, защото страхът отваря вратите за болестите!

Ще се сборите и то мъжката, ако трябва пуснете си някакво видео с битки, но за да сте успешни в излекуването си, трябва да поддържате висок, силен дух! Това е в основата на лечението с мисъл!

Разбрахте ме, нали, никакво предаване! Никакъв страх! Никаква плахост или униние!

Тази настройка ще ви направи способни и силни, за да можете да победите всяка болест!

Ще направите тази техника 15-20 минути и спирате, за да си починете и да се възстановите. Можете да я повторите чак след 12 часа, пак по същия начин. Не е желателно да се прави през цялото време, защото психичните сили подобно на физическите си имат своя предел и възможности и трябва да си дадете време за възстановяването им. В противен случай ще се изтощите и сами ще направите положението си по-тежко! Тези 20 минути са напълно достатъчни, за да поразите болестта, стига да правите техниката с цялото си сърце и душа!

За да сте способни и да поддържате тялото, психиката си и духа си е препоръчително да си изградите режим за практикуване на медитацията си и нека това да стане част от живота ви завинаги. Сутрин медитативна практика и вечер също! 

Ето класическата Дзен медитация:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще се появяват. Не се опитвате да спирате ума си или да изхвърляте мислите си. Не правите опити да ги променяте, заменяте или моделирате. Не развивате мислите. Не отдавате значение на мислите. Не ги оценявате и не ги определяте като добри или лоши, като свети или светотатствени. Стоите и гледате как мислите се появяват в ума ви, как стоят и как отминават. 

С времето и с практиката умът ви ще се успокои и ще навлезе в пустото, безмълвно, естествено и умиротворено състояние на Истинската ви Природа, ще се слеете с Нея и ще Я последвате завинаги.

Този, който върви в пътя на Вътрешното си Себе, следва Пътя на Изначалната Пустота, той не греши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

5 thoughts on “Дихателна и Енергийна Техника продължение на класическа Дзен Медитация”

  1. Тази техника я приложих веднъж. Съвсем начинаеща съм, но се справих. Техниката работи.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *