Изход от създадена ситуация

Хубаво е човек да е развит физически и да изглежда като Аполон. Няма да открием топлата вода, ако кажем, че спорта прави хората красиви, способни, волеви. Той оформя и поддържа характера да е издръжлив и стабилен, за да не се огъваме пред трудностите. Безспорно е, че спорта, като външна поддръжка на тялото е незаменим.

Само спортът обаче не е достатъчен, защото ако останем само на физическите си занимания, рискуваме да развием повече външната си физическа форма, а вътрешната да занемарим. Още повече, че аз съм бивш спортист и съм виждал хора големи и силни като планини, които плачат и се огъват психически и се държат като малки деца при не толкова големи проблеми и изпитания. 

Ето, както сега идва някаква зараза или било то друга болест, едно е да са ти натренирани мускулите, а съвсем друго е да имаш устойчивост на тялото към заболявания. Спортът се отразява повече върху външния ефект на тялото, докато медитативните техники и постоянната им практика обръщат внимание на целия организъм. 

Например, подобно положение е, като идва отнякъде някаква болест, която е способна да повали, да разболее и умъртви много хора. Голямата и обемна мускулатура не може да ви осигури такава защита, даже напротив, колкото в по-добра физическа форма се движи един спортист, толкова по-неустойчив става той към вируси, бактерии и разни зарази.

Духовността, медитативните, дихателните, енергийните техники обаче, могат да гарантират здравето ви. Може би на непосветените хора това да им прозвучи светотатствено, но в действителност, в каквото се упражняваш, това и ще имаш като форма и умения. Ако работиш върху вътрешната жизнена енергия, чрез която да защитаваш и усилваш функциите на тялото си, няма как която и да е болест да те надмощи.

Общо взето, можем да кажем, че има два вида противници на тялото – външни и вътрешни. Едните са факторът, който чисто физически може да ни атакува отвън, а другите са енергийни и са тези, които ни атакуват вътре в тялото. Ако се подготвим, за да можем да се борим с външните, то вътрешните ще са опасни. Или ако се тренираме да се справяме само с вътрешните, то ще бъдем уязвими от външните.

Хармонично следва да подготвяме тялото си, за да е способно и да може да се справя и с едните и с другите. 

Сега информационното пространство е затрупано с информация. Едни ще ви показват външни упражнения за укрепване на тялото, други ще пренасят вниманието ви върху вътрешни техники. Ако се поведете по ума на който и да е, ще сбъркате, защото и най-добрата тренировка или техники си имат своето предназначение и насоченост според индивидуалните нужди.

Техниката на всички техники е медитацията. Първо, защото от нея спонтанно могат да произтекат необходимите ви умения и практики. Второ, защото само вашата Истинска Същност знае наистина кои видове тренировки ви трябват и как да си построите ежедневието – режима, заниманията, практиките. Трето, нещо може да е много добро и да работи при другите, но да не става за вас, защото всеки притежава индивидуалност и е неповторим.

Когато човек има постоянна практика и когато умът му е единен с Първоизточника, когато емоциите му са уравновесени в баланс с Вътрешната си Природа и когато действията му са в единство със Себе си, той се движи много точно и в синхрон с Пътя, идващ от Пустотата.

Едно нещо веднъж завинаги трябва да е ясно: Във Вселената няма нито едно случайно събитие. Всичко, което ни сполетява в живота, е точна закономерност и ако ние го смятаме за случайност, то това е продукт и разбиране само на нашия ограничен човешко-маймунски ум.

Друго, не си мислете, че щом ние хората в някакъв момент сме несведущи и не знаем как да се справим с някаква болест или премеждие, това не може да направи Майката Природа – може и още как! Няма нищо невъзможно за Духа – Безграничният Разум, проникващ безкрая. Влезем ли в единство с Него, изчезват болестите, нерешимите проблеми стават лесни като задачка за първокласници и невъзможното става възможно.

Затова не си правете труда да търсите изход от така създадената ситуация в момента с пандемията. Просто слейте се със Себе си и решението ще дойде непринудено, спонтанно. Вместо да се паникьосвате, когато се съедините с Изначалната си природа, ще започнете да се наслаждавате на цялата тази неразбория и хаос. И това ще стане не защото ще сте мазохисти, а защото това, което е объркано, тревожно, безобразно за хората, за Духа е ненарушим ред, закономерност и хармония. Единствено пристрастията и вкопчването в моделите на ума ви причиняват тези депресивни преживявания и дезориентацията. Влизайки в медитация и пускайки всички мисли да възникват, да стоят и да отминават, това ще освободи ума ви, за да можете да осъзнаете, какъв е планът на Истинската ви Природа. 

Може да искате много неща, може да сте си направили много планове или да си представяте успешното бъдеще по друг начин, но английската поговорка: “Хората предполагат, но Господ разполага” тук важи в пълния си смисъл. Бъдещето няма да е такова, каквото вие искате и си го представяте, а ще е според промисъла на Безграничното.

Самите вие ги очаквахте тези промени, нали? Често сме си казвали, че така не може да продължава! Унищожаваме безогледно Майката Природа, избиваме и изличаваме от лицето на земята цели животински видове, не се съобразяваме с никакви Вселенски закони и повеления. Е, ами няма начин, въвеждането на ред е в своя неумолим ход!

Днес ще е пандемия! Утре ще са бедствия! След това ще дойде друга тояга! 

Нека да не си мислим, че този свят е без Господар. Щом земята, планетите, слънцето, галактиките, безбройните вселени се въртят в нищото в един ненарушим и неумолим ред, бъдете сигурни, че и тук в нашия свят нещата ще бъдат поставени на точното им място. Видяхте ли какво направихме ние хората в последните години? Няма да напомням, всеки сам нека да направи това за себе си!

Всичко, което идва е, за да въдвори ред и хармония. Да, ще има катарзисен период, но няма как, всяко очистване изисква усилия, търпение и стоицизъм.

Думата ми бе, че ако сте единни с Духа, няма да ви уязвят нито болести, нито бедствията ще ви засегнат, нито каквито и да било нещастия. Да, тях ще ги има, но те няма да се отразят на тези, които са единни с ходовете на единното Цяло! Невъзможно ще е нито да се разболеете, нито пък да пострадате от нещо и ще сте силни, макар да не изглеждате обемни или със здрава мускулатура. Щом сме в такт с Безграничното, ще сме в безопасност.

Нека пак да ви напомня техниката за медитация, за да можете да се привеждате в единство със Себе си:

Наблюдавате ума си, но не се захващате с мислите. Не спирате ума си да не мисли, не искате да изхвърлите лошите мисли или да ги замените с добри. Не им отдавате значение и не ги развивате. Само внимавате в ума си да не се въвлечете в него. Така с времето и практиката, умът ви ще се успокои и ще навлезе в Пустото, безмълвно, добронамерено и умиротворено състояние на Истинската ви Природа, ще се слеете с Нея и ще Я последвате винаги и навсякъде. 

Този, който следва Вътрешната си Природа, той следва ходовете идващи от Пустотата, той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни практики за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

4 thoughts on “Изход от създадена ситуация”

  1. Чудесно и този път, както всеки друг! Обяснено е по начин и най-големият неведущ да разбере, че “всеки обяд” се заплаща от човека в името на неговите “продукти” – мисли, действия. Благодаря, Нед!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *