Духовно и Енергийно Влияние върху света

Днес, както всеки ден от две години насам, ще напиша ежедневния си пост на тема Дзен. Писал съм статиите си и не съм пропуснал дори един ден. Казвам това, за да си направите изводите, каква следва да бъде вашата медитативната практика.

Е, разбира се, аз не практикувам от две години, но по времето, от когато съм започнал заниманията си нямаше още компютри. Фотоапаратите бяха само с ленти, пък и не съм си поставял за цел да отбелязвам и документирам практиката си. Само ще ви кажа, че в онова време – в началото на 80-те години, много малко хора бяха чували за седяща или двигателна медитация или дълбоки духовни практики. Тогава бяха времена на тъма, помрачение, невежество и ако някой дръзнеше да прави подобни техники, беше обявяван за странен, смахнат, луд и беше третиран като изгубил ума си – и от отделните хора, и от обществото, и от държавата.

Нормално беше такова отношение, защото тогава духовните практики бяха отхвърляни и не се толерираха по никакъв начин, а какво остава да говорим за Дао или Дзен. Книги на такава тематика нямаше или ако имаше, те бяха интерпретирани от гледна точка на грубия материализъм.

Пиша ви всеки ден, защото ако само ви говоря, че всеки ден от много години практикувам, ще е трудно да го повярвате, а така лесно можете кликнете и да отидете на конкретната дата, която ви интересува.

Много важна е постоянната медитативна практика, защото тя, от една страна, ви изгражда постепенно и вие неусетно влизате в духовното – в Същността си. От друга страна, ако искате да повлияете на външния свят, да го приобщите и да го завърнете към Първоизточника, би следвало неотклонно да излъчвате такъв вид енергия и действия.

Ако направите техниките си един ден, това пак е добре, но далеч не е достатъчно, за да можете да помогнете на себе си, на хората в света, на Природата.

За духовното в наши дни се говори много. Четат се беседи, лекции, дават се наставления… Ако човек само чете книги, макар и свещени, това е слаба работа и няма почти никакво въздействие. Ако сме в ежедневна молитва, това има някакъв ефект, но той пак е много недостатъчен, за да победи и преобърне злото и покварата в света.

Ако обаче, човек медитира редовно и неотклонно, тогава нещата придобиват други измерения. Живеейки и практикувайки медитацията си, това определено ще доведе до радикални промени в характера на медитиращия и ще повлияе силно на енергията на целия свят.

Ако един човек медитира, духовното, енергийното му влияние ще е осезателно, но ако много хора се обединят (но не само да се уговорят за един ден и час!), медитират и направят живота си практика, то въздействието върху света ще е неминуемо и те със сигурност ще го променят. Ще го променят на духовно равнище и от което следва, че това ще се отрази на енергийно ниво, от което пък ще дойдат и чисто физическите изменения, очистването и трансформациите в природата и околната среда.

Когато работим чрез медитацията си, ние задействаме определени сили в духовния свят, които стоят в основата на сътворението и изграждането на света. За сравнение ще се опитам да ви приведа един пример с ДНК. Знаете, че ДНК е информацията за даден индивид, която е складирана най-вече в ядрото на клетката. Диаметърът на спиралата на ДНК е само 2 нанометра. Ето, колко малки са тези частици, а какво огромно, колосално значение имат те за размерите, формата, характера, спецификата на различните живи същества.

Привеждам ви този пример, за да си направите изводите за духовното въздействие, което е на много по-фино ниво, в субатомните частици на материята и енергията, която ги поддържа и изгражда.

Ако имате опит в духовното и работите редовно чрез Същността си – това е Дзен, вие можете така да повлияете и да инициирате определени събития в света и той да бъде променен кардинално. По физически път може да ви се вижда, че е невъзможно да победите господарят на този покварен и извратен свят, и сигурно сте прави, защото директно на физическо ниво, не е удачно да се опитвате – ще е непосилно. Обаче, ако работите на фино духовно ниво, нещата придобиват други измерения.

Щом веднъж задействате ефектът на доминото и щом една малка пеперуда размаха крила в духовното поприще, то торнадото на физическо ниво е неизбежно и необратимо. Нали ме разбирате, за какво говоря…

Да не би пак да ви приличам на някой смахнат, но едва ли, защото вече съвременната квантова физика е на път да докаже много от тези закони, зависимости и реалност.

Едно е някой да вдигне 20 килограма на физическо ниво, друго е да задействате енергия със същата сила, а съвсем различно е да приложите това усилие и да инициирате някакво събитие или действие на духовно ниво. Затова, не роптайте против света, срещу липсата на ред, морал, законност, справедливост в съвременната цивилизация, а работете върху духовното и я променяйте, според както тази реалност би ви харесала!

Само трябва да знаете, че ако искате да сте ефективни и успешни във въздействието и реализацията си, трябва да работите не на физическо, не на енергийно, не на стихийно, и не на някакво по-грубо ниво, а на духовно, т.е. чрез Духа си – Вътрешната си Същност. Ако предизвикате някакво действие чрез Вътрешната си Природа, това е равносилно да натиснете един малък бутон, който да произведе колосални промени във външния свят.

Нека да онагледим това чрез физическия свят: Ето, влизате в автомобила си, натискате копчето и автомобилът се задейства с 200 конски сили мощност, без вие сами да се напрягате и от вас да се изисква да прилагате голямо физическо усилие. Или влизате в интернет мрежата и можете веднага да достигнете до всяка точка на света, дори и на най-отдалечените острови и да почерпите информация, без да ходите до там…

С духовното е същото, но мащабите и силата, с която можете да въздействате и да управлявате, е неимоверно, извънмерно, неизразимо по-голяма, по-могъща.  Действайки чрез Безпределната си Същност никой няма да е в състояние да ви противодейства. Налудно звучи, нали?

Налудно, но е реалност! Много по-мощно, по-обхватно е въздействието на духа от която и да е атомна, водородна или друга бомба. Неговото въздействие е интелигентно, деликатно, фино. Такова е устройството на света – той започва от Духовното, след това се създава енергията, и чак накрая ние хората можем да регистрираме това чрез сетивата си на грубо физическо ниво!

Затова Дао, Дзен, управлява света, защото не-правейки нищо, нищо не остава неизвършено!

Пиша всеки ден, защото го смятам за важно. За самия мен, за вас, за природата, за целия свят! Сега ще ви напиша основната медитация, чрез която можете да достигнете до пулта на управлението на себе си и вън от себе си – Вътрешната ви Същност:

Наблюдавате ума си, но не се захващате с мислите, които ще се появяват. Не контролирайте съзнанието си, не изхвърляйте неприятните или лоши мисли, не ги моделирайте и не им отдавайте значение. Ако не участвате в мислите и ако не се оставяте да бъдете въвличани в тях, с времето те ще утихнат и ще навлезете в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската си Природа. Ще се слеете с Нея и ще Я последвате завинаги и навсякъде.

Този, който е в едно с Истинската си Същност, той върви в Пътя на Безпределното, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

3 thoughts on “Духовно и Енергийно Влияние върху света”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *