Двигателна медитация Танцът на Унищожението

Вчера срещнах един мой приятел, бодибилдър, културист, и се разговорихме:

– Хубаво е да имаш мускули отвън, но е добре да имаш мускули и “отвътре” – казах му аз.

– В какъв смисъл? – ме попита той.

– Ами ето, ти си много силен и ако ти се случи да трябва да избуташ или да се справиш с някой силен противник, с физическа сила да го насмогнеш, това няма да ти е голям проблем, нали така? Но ако трябва да се справиш с някой малък, невидим противник, който е вътре в теб, нямаш сили – нямаш “мускули” вътре в теб. – отговорих му аз.

– Така е! – съгласи се приятелят.

През изминалите десетилетия хората обръщаха внимание на развиването и укрепването на външната физическа сила и тялото. В същото време, със същата сила с обратен знак се гледаше на духовното – на вътрешните психични сили – на мощта и устойчивостта на психиката. Светът също се развиваше и ценеше външния израз на силата – различни държави дрънкаха оръжия и се внушаваше страх от една евентуална външна война. Почти никоя от тях не обръщаше внимание на духовната същност и на вътрешната мощ и психичните сили. Вождовете им си мислеха: “Ааа, това е паратика работа – празни неща са тези и няма смисъл да си губим времето, силите и средствата…”

Да, празни неща са, но само за пълните с глупости умове – за тях те са безсмислени и ненужни. Ето, дойде времето, в което едно нищо и никакво микроскопично вирусче да победи развития и напредничав модерен свят.

Наистина някои неща не мога да ги обясня. Не, не защото не ги познавам, а защото обществото, хората, нямат основа, върху която да изградят разбирането си и да ги осмислят. Нашето съвремие е един великан с глинени крака – това е, че сме много развити и силни, но нямаме елементарна духовна култура и развитие навътре към Себе си.

Сега, ако ви кажа, че може да ме заразите с три различни болести едновременно, примерно: от корона вирус, хепатит и туберкулоза. Знаете ли какво ще се получи? Тук рискувам да ме вземете за мръднал, тотално изперкал, но ще ви го кажа. Нищо няма да се получи!

Просто ще отида на морето и ще си изиграя двигателната медитация – “танцът на унищожението”, след което ще седна и ще помедитирам около час, и това ще е достатъчно като за начало, за да подчиня и да поставя под контрол болестите, от които съм бил заразен. Знам, знам, че това звучи налудно, ненормално, невероятно и пресилено, но това е самата истина.

Обикновено, когато се боря с някоя болест, аз не я унищожавам докрай. Да, мощната психическа енергия може да я порази за минути, но стратегията е друга.

Когато в мен се развива една болест – бактерия или вирус, пристъпвайки към дихателните и енергийни техники, аз не я унищожавам изцяло веднага. Просто правя така, оставям я, но само дотолкова, че да съм може би една пета или една десета от силата на болестта – не съм болен, но съвсем леко усещам влиянието и.

Защо правя това при факта, че мога да го направя бързо ли? Ами, защото аз я смачквам до положение, до което моята имунна защита да може да поеме функцията и така се поддържа способна и в готовност. Така тялото ми ще си изгради имунитет към тази болест и няма да ме занимава в следващите месеци от нея. Имунната ми защита ще си влезе в ролята и ще се справя с всички нови нашествия вирусите.

Енергийната защита и психичната енергия, която генерира човек е много мощна и има своето приложение, но не бива да изземва функциите на другите системи. Това може да става само, когато се налага.

Това е една наука от бъдещето. Всъщност, тя не е от бъдещето, а е от миналото, и даже не от миналото, а от Вечността! Имайки вътрешната духовна сила, не може никой противник да те уязви, порази или унищожи и това не е защото имаш наглед външно големи мускули, а защото твоите “мускули” са невидими, точно както е невидим вирусът, които постави под карантина 3 милиарда души!

Ето тези съображения исках да ви кажа днес. Да, това не е наука, а са умения, идващи от Вътрешната ни Същност. Не мога да обясня тази наука с едно щракване на пръст, защото първо, за да може да се разбере, е необходимо да се поставят основите на тези знания. Основите на тези знания идват от Духа (казано на нашенски) или Дзен (казано според Изтока)

Има два вида придобиване на знания и умения:

Единият е външното знание – информация, книги, обучение от учител, наблюдение… Другият е вътрешното знание, което идва от Духа – от Дзен.

Несъпоставими са тези методи и умения. Едното е мъртво знание. Другото е знание произтичащо от Източника на Живота.

Тази наука, за която споменах по-горе, идва от Същността, от Извора, от Пустотата. Като за начало, за да пристъпите към изучаването и прилагането на Метода на Духа – Дзен, ще е необходимо да се научите да успокоявате ума си. Това е нужно, за да можете да следвате вашата Вътрешна Природа – Дзен, и Тя да ви води в духовните умения и сили.

Сега пак ще ви напомня основната техника на медитация, а по-нататък – в други постове ще продължа с другите техники:

Когато медитирате само наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще се появяват. Не бива да спирате мислите или да искате да ги изхвълите от ума си със сила. Има такива методи, но те не са медитативни и не водят до Истинската ви Същност.

Не бива да моделирате и да променяте мислите. Само наблюдавате ума си, без да участвате в мислите и без да им позволявате те да ви въвличат в тях.

Постепенно и с времето ще навлезете в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската си Природа. Ще се слеете с Нея и ще Я последвате винаги и навсякъде..

Този, който следва Вътрешната си Същност, той следва ходовете на Пустотата, той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

5 thoughts on “Двигателна медитация Танцът на Унищожението”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *