Вяра с маски

Откъснеш ли се от Първоизточника, ти се лишаваш от зареждането с духовни и жизнени сили. Имаш ли връзката с Духа, всичко останало ще последва. А отделил ли си се от Извора, дори и да имаш всичко останало в изобилие, то губи смисъла си и е въпрос на малко време за да изчезне. Изначалната Същност е всепобеждаваща и с възможности да премине през всякакъв недостиг, лишения, през трудни и невъзможни ситуации.

Учудвате ли се сега, защо толкова много хора са се свили в черупките си от страх? Днес сутринта( връщайки се от ежедневната си медитативна практика, виждам един свещеник да се мотае около църквата – влиза и излиза с една голяма маска. Подобно на гангстер, който току що е обрал банка. Ами да, всъщност той само е облечен като свещеник и само изпълнява ритуалите и свещенослуженията, но той не е свещеник, а по-скоро е крадец – така изглежда той в моите очи.

Защо мисля така ли? Защото, за да се създаде, за да се утвърди, поддържа и същестува една религия, няма как това да стане с маски. Без маска Христос е проповядвал, без маска апостолите му са защитавали вярата и без маски светите хора са умирали, за да оставят Господните повеления на хората. Това не се отнася само за християните, а за всички посветени и за всички Небесни пратеници. Така са защитавали вярата си и пророците от Стария завет – те също са били преследвани и убивани. Без истинско посвещение Будистите не биха могли да устоят на изпитанията и да преодоляват непрекъснато всички несгоди и неволи по пътя към спасението, състраданието и освобождаването на всички чувстващи същества.

Какво наблюдаваме ние, преминавайки през тези кризи, изпитания и неволи? Наблюдаваме тотално малодушие, слабоволие и маловерие.

Излязъл по телевизията не знам си кой митрополит и проповядва “вяра” и “смирение” – “Стойте си в къщи, не излизайте, че да не се разболеете”. После излиза не знам си какъв облечен клоун във вид на патриарх и той същото говори: “Нека да спазваме отстояние – стойте си вкъщи, не се събирайте, за да не се заразите…”

Ето на това аз му казвам бездуховност, безбожие и безобразие. Ами той и Христос можеше да каже: “Ааа, отказвам се от Царството Божие, не искам да ме разпъвате на кръст, що да отивам да умирам…?” И светците и те можеха по същия начин да се откажат и щяха всички те да си спасят живота, нали? Отивайки на сигурна смърт и мъчения, те са устоявали и са били непоколебими във вярата и посланията си към хората и благодарение на тях ние до ден днешен имаме примера им, подвига им! Не, патриархът казва друго сега: “Да не служим на бога докато премине опасността…” – тогава щял да си пее песничките и да се поклонява истински, сега само така – в къщи и на сигурно място“

Браво килимявки, браво митрополити, браво патриарси, браво!!! – Вие имате сериозни корони на главите си – истински корони вируси! Но да знаете – в момент на изпитания се самоопределяте и след това да не се чудите защо сред хората цари неверие, безбожие и бездуховност!

До това води откъсването от Първоизточника – до малодушие, слабохарактерност, до немощ и духовна нищета! За да се зареждаш с енергията на Духа е нужно да не прекъсваш връзката си с Него. Пословична е непоклатимостта на Дзен майсторите, но тя не идва от излишните и напразни разговори. Невъзмутимостта в Дзен идва от ежедневните, постоянните медтитативни занимания и непрекъсната връзка с Вътрешната Същност.

Седящата медитация е важна, за да се завърнем в Истинската си Природа, но това е само упражнение, което да ни помогне да познаем собствения си “Дом”, за да можем никога да не го напускаме. Независимо какво правим, дали се разхождаме, дали общуваме или се храним, дали се занимаваме с някакво хоби, спорт или работа, никога да не напускаме Вътрешната си Същност, т.е. винаги и навсякъде да поддържаме единството със Себе си. За Вътрешната – Буда Природата ни, няма нищо невъзможно и ако съумяваме да сме слети с Нея, ще сме в пълна безопасност.

Разбира се, сливането с Изначалната ни Същност, също зависи от нашите човешки възможности и параметри. Ако редовно се упражняваме в медитация и съблюдаваме единството със Себе си, уменията ни постоянно ще се повишават, а с тях и способностите ни. За Изначалната ни Природа няма нищо невъзможно, но за да можем да се ползваме от Нейните възможности, е нужно да упражняваме тялото си в сливане с Нея.

Много мощна техника е дълбоката медитация. Трудно е да се опишат възможностите, които човек може да добие, и за неподготвените и хората с материалистичен ум може да им прозвучи като пресилено или направио като фантастика. Чрез медитацията и психичните сили могат да се постигат много неща, включително и промяна на материята. В смисъл, че ако възможностите ви са на ниво, ще можете да се очиствате от отровите и да променяте дори функции и тъканите на физическото си тяло. А какво остава да позволите на някакъв вирус, болест или паразит да ви плаши, разболява и да диктува поведението и съдбата ви.

За това говоря сега, за това са говорили и духовните адепти през различните времена.

Нелепо е, смешно е и абсурдно за този, който е навлязъл в духовното да бъде принуждаван да се покланя и да се съобразява с някакъв вирус или зараза. За това защото той всекидневно се занимава и упражнява в далеч по-трудни и сложни неща. Неговата Вътрешна енергия е в състояние да преобразува едно вещество в друго, а не да се навежда, да се плаши и крие от някакви глупости.

Винаги и най-сложните техники започват от някаква солидна основа. Основната Дзен медитация е следната:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате за мислите, които ще се появяват. Не бива да се опитвате да спирате ума си насила. Не бива да искате да изхвърлите мислите от ума си! Просто е нужно само да стоите и да гледате ума си, но да не участвате в мислите и също да не им позволявате да ви въвличат в тях. Така с времето ще навлезете в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската ви Природа, ще се слеете с Нея и ще Я последвате винаги и навсякъде!

Този, който следва Изначалната си Природа, той върви в Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практики и умело да прилагате дихателните и енегийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да постигате определените си цели!

4 thoughts on “Вяра с маски”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *