Масови медитации

Гледам, организират се някакви масови медитации за постигане на мир на земята, за спасяване на планетата, за борба с коронния вирус и прочие. Нека да ви кажа моята позиция по въпроса, за да не си правите труда да ме кандърдисвате.

От Дзен знаете, че всички ние сме свързани в едно неделимо Цяло. Всяка мисъл, поведение, действие, които инициирате в ума си, по един фин, деликатен, неуловим начин се отразява и върху всички останали хора и върху целия свят. Не бива да си представяте, че ако се съберат много хора и отправят някаква момента молитва, това ще е по-силно от ежедневните ви мисли и дейности.

Какво като се съберат един милион души за половин-един час и какво ако отправят молитва? Нали след това в ежедневието си, според начина си на мислене, отношение и излъчваната енергия, също ще оказват въздействие върху света…

Тези масови медитации ми приличат на еднократно хранене. Някой страдал от недохранване и имал постоянен дефицит за храна, дали ще му помогне, ако само веднъж се нахрани. Няма разбира се! Ако действително желаете да помогнете на света и хората чрез енергията и излъчването ú, то би следвало постоянно да сте влючени по този начин.

Направо е смешно, когато някой се опитва да събира хората като на панаир или селски сбор, за да прави масови медитации за мир, за очистване на планетата или разсейване на невежеството. Това не само, че няма да помогне, ами и ще хвърли в заблуда маса хора, които си представят, че така правят нещо полезно.

Ако имате намерение да въздействате сериозно върху енергетиката на земята и наистина да сте от полза на хората и света, на първо място, вие би следвало да оправите вашата собствена енергетика – в тялото и психиката си.

Когато човек победи вътрешните си врагове – пороците си, необузданите си желания, привързаността, отвращенията, страстите и невежеството си или казано с няколко думи – да се приведе в единство и да отразява Истинската си Природа. Тогава това излъчване и енергия, които ще генерира цялото ви същество, ще влияят върху всичко, с което сте свързани неразделно – върху единното Цяло. Така ще можете в действителност да помагате на хората, на животните, на земята и света, и това няма да е само фикция.

Постоянното следване на Вътрешната ви Природа ще генерира такава мощ, която няма как да не повлияе на всеки един, на всяко едно от милиардите – на безбройните същества, живеещи на земята и в света.

Разбрахте ме, нали? Едно е да се навиете един милион или не знам колко души да отправите масова молитва, щото медитацията не е молитва. Медитацията е успокояване на ума и сливане с Изначалната и Същност, която си е съществувала и е била преди да се роди всичко във Вселената – преди земята, преди слънцето, галактиките, вселените. Вашата Същност е Вечна и за Нея не съществуват времена, пространства и бариери. Когато влезете в единство с Нея, вие ще задействате безгранични сили, които ще се отразят и на милиардите други същества във Вселената и така действително ще можете да помогнете на тези, които се нуждаят.

Само че ако сливането ви с Изначалната – Безпределната ви Природа, е само за половин или един час, това ще е от полза, но ще е ограничена помощ. А ако съумеете да сте винаги в единство с Нея, това ще е друг въпрос, защото подобно на свързан безграничен резервоар вие постоянно ще снабдявате света с необходимата благословена и хармонична енергия. В такъв смисъл, че медитацията ви за помощ на хората няма да е хилава или за някакво съвсем ограничено време, а ще е могъща и постоянна. Ето това аз наричам сериозна помощ. А другото е подобно на някой самохвалко, които се чуди как да привлече внимание.

Когато успокоите ума си, когато се свържете с Безпределната си Природа и когато я следвате чрез ума си, чрез всяко ваше действие или бездействие и във всеки момент от живота си, тогава ще можете да бъдете от полза на себе си, а и на всяко същество от света. Защото така, по един неведом начин, ще го привличате към неговата Истинска Природа – към Изначалната му Същност. Така, дори съществата да не искат и да не знаят, вие пак ще им бъдете от полза, защото чрез енергетиката си ще ги приближавате към Себето им. И след време даже и най-невежия и отдалечен от Същността си човек или същество, ще си каже: “Брей, нещо стана с мен, аз като че ли неусетно вече се приближих, станах самия Себе си”. И така мислите му, емоциите му, действията му ще бъдат израз на неговата Вътрешна Природа, защото вие по един неведом, по един неусетен и ненатрапчив начин сте го свързали и сте го приближили до Божествената му Същност. Всеки все повече ще е Себе си, и все по-малко ще е глупостите и илюзиите си, но това няма да в резултат на някакво досаждане или на даване на непоискани съвети, а ще е съвсем естествен резултат от вашето влияние, сливане, единство и помощ чрез Вътрешната ви Природа!

Затова, не ме навеждайте на смях с тези измислени или водени масови медитации – те са непродуктивни, глупави и излишни. Там вероятно ще можете да направите някои нови запознанства или пък да срещнете изгубената си половинка, хахахах…, но не и да сте полезни под предлога, за който се събирате – да помагате на света за осъзнаването му.

Нали ви стана ясно, че ако работите върху себе си, ако успокоите ума си и последвате Истинската си Природа, всеки един миг от вашият живот ще е от полза на другите същества в света и няма да има нужда от никакви организирани масови прояви във вид на медитации или молитви. Защото посвещавайки се в това, всеки момент от живота ви ще е молитва и медитация в полза на хората, на земята и света! Това наистина би била ползна, ползотворна и благословена работа!

Сега, нека да ви напомня за медитацията, която ще успокои ума ви и ще ви приведе в Истинската ви Природа:

Внимавате в ума си, наблюдавате го, но не се захващайте с мислите, които ще се появяват. Няма да спирате мислите! Няма да се пробвате да ги изхвърлите от ума си! Не ги променяте и не ги моделирате! Не им отдавате значение и не ги развивате. Само наблюдавате ума си, но без да участвате в него.

Внимавате мислите ви да не ви въвлекат във вихрите си. Стоите, наблюдавате и не участвате. Така с времето вие ще навлезете в естественото, пусто и умиротворено състояние на Истинската си Природа, ще Я познаете, ще се слеете с Нея и ще Я последвате винаги и навсякъде. Така ще повлияете на Себе си и на света, за да се завърне в Безпределната си Същност.

Този, който следва Себе си, той следва Пътя на Безпределното, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави да можете да постигате определените си цели!

4 thoughts on “Масови медитации”

  1. Благодаря за другата гледна точка Нед!!! Винаги съм си мислил, че масовите медитации помагат… Поздрави и лек ден!!!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *