Медитативна Техника за Концентрация и Лечение на Тялото

Заблудите, илюзиите, пороците, невежеството не са част от Истинската ни Природа. Те са продукт от потъването на Съществата в материалното битие. 

Постепенно бягайки от неприятните усещания и желанието за приятни преживявания, се генерира енергия, която се отразява на мисленето, емоционалността и действията ни. Някои погрешно смятат, че да си Себе си, означава да изпълняваш всичките си прищевки, капризи или да се проявяваш първично и спонтанно. 

Да, в Дзен се ценят спонтанните действия, но само когато те произтичат от Вътрешната Същност. Това, че някой реагирал импулсивно, първосигнално и без никакви задръжки, не означава, че той проявява Истинската си Природа – напротив, така той проявява първичния си примитивен животински характер. Да си в единство със Себе си е да си слят с Вътрешната си Природа. Често се бъркат тези неща, хората казвайки “да съм себе” си, разбират, че каквото им мине през ума е от самите тях. Да, от самите тях е, но кои всъщност сме ние.

Първо, Изначалната ни Природа, никога не се променя. Тя не се влияе от добри и лоши настроения. Не се променя нито при удоволствия и приятни моменти, нито се влияе от неволи, болки, щастия или нещастия. Затова, както винаги съм казвал, ако слееш тялото си с Изначалната си Същност, то ще се уподоби на нея.

В зависимост какво му е необходимо на човек и какъв е характера му, той обръща внимание на различни неща. Примерно, ако сте човек, който предимно използва ума си, сливайки се със Същността си, ще развивате повече интелектуалните си способности. Ако сте човек на действията, ставайки единен със Същността, вашите действия ще се уподобят на тези на Същността ви. Въобще, разполагайки с човешките си параметри и възможности, където и към каквото ги насочите в сливане с Истинската си Природа, това ще слеете с Нея и такива качества или умения ще придобиете. 

Е, ясно е, че има области, които са общовалидни за всички, например здравето е важно за всички. Ако искате да имате добро здраве, е важно да обърнете внимание на особеностите на вашето тяло и съответно да отделите повече време на тях. 

Сега някой ще попита: “Ама не може ли всичко да развиваме? Защо да отделяме на един център или част от тялото повече внимание отколкото на другите?”

Защото, както казах, ние сме хора и нашите възможности са ограничени. В този смисъл ние следва да отделим повече време на тези участъци, които са по-лабилни или уязвими.

Ето една свръх ефективна техника:

Примерно, сега се говори много за корона вирус, която поразява предимно белите дробове. Отделно в по-слаба степен стомашно-чревния тракт. Когато се научите да медитирате и да успокоявате ума си, тогава ще разполагате с целия си енергиен потенциал за да оперирате с него. И… когато сте си направили медитацията и сте успокоили ума си, тогава преминавате към следващия етап от лечението или профилактиката с вътрешна енергия.

Приоритетно се концентрирате в белите дробове и мислено ги насочвате към Вътрешната си Същност. Сега не ме питайте как да го направите, защото ако практикувате редовно основната си Дзен медитация, ще знаете.

Насочвате белите дробове навътре към Изначалната си Природа и чрез концентрацията на вниманието си поддържате мислено връзката бели дробове – Вътрешна Същност. По възможност стоите така минимум 15-20 минути с концентриран ум – белите дробове да са насочени Навътре към Същността ви. Ако концентрацията ви е успешна и ако имате във вас някаква патогенна енергия, тя ще започне да изтича през най-близките нервни окончания, т.е. възможно е да започнете да усещате леко гъделичкане или едва доловими иглички през ушите, през носа, устата, темето, кожата, перинеума, пръстите на ръцете или краката. Това ще е в зависимост, къде най-близко патогенната енергия намира изход.

Затова ви казвам всеки ден да упражнявате медитацията си, защото, освен че успокоявате ума си, така вие се приучавате да сте концентрирани, което после ще ви влезе в употреба. Изначалната ни Природа е всемогъща, вездесъща, неизменна, но самото лечение зависи от чисто човешките ни възможности да се концентрираме в Нея. 

С този метод се процедира по същия начин и с други проблеми в тялото. Можете да го използвате за да лекувате гърлото, носоглътката, синусите и прочие – това което всеки отделен човек има необходимост. Въвеждайки съответния орган в сливане с Изначалната ни Природа, той се хармонизира и придобива облика на Същността. 

Същото е и с пороците, желанията, страстите, невежеството. Ако успеете да слеете съответната област, чувствата, емоциите, действията си с Вътрешната същност, то Тя ще ги превърне в хармонични, здрави и добре функциониращи. Това може да направи Същността ви, но всъщност вие би трябвало да направите всичко това, защото такова е човешкото устройство – да се самоуправлява и да се възстановява.

Принципът на това лечение е навсякъде в различните духовни учения или религии. Когато се слеем с обекта на вярата си или когато се концентрираме в определени образи, характери, същности, ние се сливаме енергийно с тях и така се уподобяваме на тях. Ако си слят със Себе си – ще станеш Себе си. Ако си слят с Христос – ще се уподобиш на Него. Ако си привъреник на Сатанинското, дяволското – ще заприличаш на тях. Примери безброй! Но какво да се прави, виждате какви времена дойдоха, че свещениците, митрополитите и патриарсите да казват: “Не идвайте в храмовете, стойте си вкъщи…”.

С по-голямо кощунство скоро не бях се сблъсквал. Та дори и в най-мракобесните години властта не се е осмелявала по такъв директен начин да отвръща хората от вярата. А сега излезли едни маловерци, едни мерзавци, лицемери и вероотстъпници и казват на хората: “Няма да идвате да вземате върбови клонки”, “Няма да идвате в храмовете, за да не се заразите…”. Еми, те самите признават, че вярата и способностите им са толкова хилави, че нямат потенциала да се справят с един вирус, а какво остава с изкушенията, атаките или другите нечестиви похвати.

Не, не, че мен кой знае колко ме касае. Моят храм е целият този свят. Куполът е небето, олтарът е хоризонта, слънцето е свещта, а моята медитация е вместо молитва. Не ме интересува какво щял да каже този или онзи подлец, защото за тях има кой да наблюдава – госпожа Карма е винаги и неизменно на своя пост! Просто жалко за хората, защото вместо този корона вирус да е като трамплин за вярата, изчистването и просвещението на хората, той се явява като невзето изпитание и причина за маловерие, малодушие и пропадане.

Но на нас – хората в група Дзен, тези неща не пречат. Всеки може да си прави медитацията и да упражнява тази лечебна техника. Пък и какво по-добро от това човек да се завърне в Истинския си Дом – там откъдето е тръгнал – Изначалната Пустота. Пак ви казвам, техниката е много ефективна и действа безотказно, стига да я упражнявате и практикувате с желание и непоколебимост. Никакви корони или цървули и налъми няма да имат власт над вас – нито да ви плашат, нито да ви заставят, нито да ви обричата на бедност и мизерия!

Сега ще ви напомня техниката за намирането на “Истинският ви дом”:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще се появяват. Оставяте ги да идват, да стоят и да отминават. Не се опитвате да ги спрете или да ги изхвърлите от ума си. Не ги моделирате и не ги развивате. Така постепенно умът ви ще се успокои и ще навлезе в естественото, пусто, умиротворено състояние на Истинската ви Природа. Ще се слеете с Нея и ще Я последвате завинаги.

Този, който следва Себе си, той върви в Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не се създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате набелязаните си цели!

3 thoughts on “Медитативна Техника за Концентрация и Лечение на Тялото”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *