Не животът е ценният, а Този който ви го дава

Както човек мисли в себе си, така и се отнася към света. Роптаем, че в света няма ред и че не е според нашите виждания, но всичко тръгва от самите нас. Нямаме самодисциплина, нямаме самосъзнание и не сме постоянни в предприетите начинания.

Ето колко дълго време искаме нещата в страната ни, а и в глобалния свят да потръгнат, да се подредят. От нас зависи всичко това – не от управляващите, не от световните конспирации и не от дявола, който ни е виновен за всяка от неудачите или провалите ни. Той – дяволът, е виновен, щото ни съблазнява, изкушава и ни тласка към недостойни постъпки. 

Сега наближават Великденските празници и е добре да си дадем равносметка. Хайде, ако говоря за някой друг, веднага щяхте да ме контрирате с фразата: “Не съди!”

Но аз говоря за всички нас. Колко дълго преминаваме през прехода на промяната – много неща в живота ни се промениха, но много неща в психиката и манталитета ни не са мръднали и на йота. Когато човек е сериозен, той не чака някой друг да му направи промяната, да му организира нещата, а той само да седне на трапезата и да добрува. 

Преди години в живота и навлязоха силовите застрахователни структури и т.нар. мутри. Добре, навлезли са, но защо ги оставихме?! Защо не станахме от столовете си като един и за двадесет и четири часа да ги свалим от измислената им власт?! Народът, хората, бяха милиони, а мутрите само стотици, хайде няколко хиляди за цялата страна. Никакъв проблем не би имало, ако милионите мъже бяха станали като един – това би била неотразима сила, която никакви престъпни кланове не биха могли да и се опрат. Но формираното робско мислене ни казваше: “Стой си тук на сигурно, нека другите да го направят, що да влизаш в неприятности?”

После дойде една приватизация, която си беше чист пладнешки грабеж. Вземай, разпродавай – разграден двор. И пак робското мислене: “Ами какво зависи от мен, няма аз да оправям света, нека другите да се сборят, и аз после ще съм добре…” То не бяха прекупвачи, после – пирамиди, фараони, измами с ДДС, след това фалиране на банки и още каквито се сетите възможни финансови, икономически, имотни измами… и пак нищо, само заради робския си начин на мислене.

Сега ни нападна пандемия и всички се скрили в миши дупки, като се надяват и тя да отмине, точно както безвъзвратно отминаха времената на всяка от измамите. По всички медии се тръби: “Стойте си вкъщи”, че и в един филм възпитават децата да лъжат да манипулират родителите си: “А, кажи, че си изкълчил крака и няма да ходите навън…” И всичко това даже е повод за гордост!

Защо веднъж не се замислим какво иска да ни каже Майката Природа с тази болест – с коронавирус пандемията. Ами Тя ни казва: “Хей, накъде сте се запътили всички. На работа сте от-до часа. Не се обръщате и не искате да чуете никой друг и нищо друго освен собственото си благополучие. 

Има закони по-висши от кариерата, по-важни от семейството, по-належащи от материалните ви придобивки. И най-после – има неща по-значими и по-ценни от самия живот. Обърнете се, огледайте се, осъзнайте се и си поправете мисленето, грешките и се отвърнете от пътя по който в момента вървите.

Да, има неща по-важни и ценни от самия живот, в който всички сме се вкопчили. 

И тези малоумни напомняния: “Няма да ходите в парка”, “Няма да дишате чист въздух сред природата”, “Няма да се разхождате под синевата и няма да гледате красотата на Майката Природа” или мън.., мън.., мън… “Останете си вкъщи”

Ами да, това е робско мислене, когато някой ви казва и ние сме склонни да повярваме, че светлината на лампите в дома ни е по-благоприятна от самото Слънце и че въздуха който дишаме в бетонната джунгла е по-ценен от изпълнения с енергия въздух на морето, планината, гората или полето. И че да си стоиш в къщи и да мухлясваш е по-добре, отколкото да сме сред Майката Природа… Хахаха… кой е този, който може да ни каже това, че ние да повярваме? Кой, кой, кой? 

Та ние нямаме ли си умове, нямаме ли интуиция, нямаме ли поне малко връзка с Майката Природа? Ами нямаме, защото ако имахме, щяхме да станем като един. Да, милионите щяха да станат като един човек, да отидат и да изметат цялата тази сган мерзавци и невежи, които се опитват да кажат, че те с техните съвети и бълнувания са по-важни от самата Природа!

Да, да, ама не! И затова ще имаме такива болести, бедствия и неволи, за да дойде някога моментът на осъзнаването ни. Сега ще е корона вирусът, после ще дойде пак той, но с по-голяма сила. След това… не знам! Питайте Майката Природа какъв инструмент за осъзнаване ви е приготвила. Ще стане така, че както библейският Мойсей е разкарвал народа си четиридесет години из пустинята, така и ние стоейки в домовете си, ще бъдем като сред пустинята, с всичките си неволи, болести и страдания и това ще бъде дотогава, докато не дойде моментът на отхвърлянето на робския ум и приемането на Божественото, което е заложено в абсолютно всеки от нас.

Щял бил не знам си кой лидер да ми каже да си стоя в къщи… Ееехеей, глупако, я се осъзнай, защото този, който не виждаш, е по-могъщ от всички, които виждаш, чуваш и познаваш, и скоро ще ти се наложи да се представиш пред него и да даваш обяснения!!

Да, Вездесъщата Изначална Пустота изглежда, че не взема участие в живота ни, но това съвсем не е така, защото няма как да ни остави да се самоунищожим.

Същото е и с религиите, с духовните водачи и гурута: “Ние вярваме много на Господа, но нека да си сложим маските и много много да не се събираме в храма, за да ни е добре след това…” – така си мислят малодушните, лицемерите и хората със слаба вяра. 

Има неща по-важни от живота и просперитета. И те са посвещението, послушанието и благодарността към Безграничния. И когато си възвърнем тези ценности, тогава ще дойде и материалното благополучие, и здравето, и щастливото семейство и всичко, за което човек мечтае. Няма ли я вярата и отдадеността в Себе си – в Безпределното – няма да го има и живота, в който всички хора са се вкопчили, пазят и плащат с цената на всичко свято. 

Не животът е ценният, а Този който ви го дава. И не благополучието е важното, а Този който ви го осигурява.

Всички сега си казват: “Ще отмине това и всичко пак ще по-старому…” Не, няма да е вече по-старому и всички вие ще се убедите в това. След това пак ще препрочетем този пост.

Сега, да не излезе, че се карам, въпреки че май се налага. С този пост просто искам да спестя много неприятности, защото колкото по-скоро дойде осъзнаването и завръщането в Себе си, толкова по-бързо и нещата в света ще се подредят, защото каквото е мисленето вътре в самите нас, такъв ще е и света вън от нас. Няма друг начин за завръщането към просперитета и благоденствието, освен първо да се завърнем в Себе си.

Ето формулата за завръщането в Себе си – това е техниката на медитацията:

Наблюдавате ума си, но не се захващате с мислите, които ще преминават през ума ви.

Не ги спирайте и не ги променяйте… Оставете ума да е такъв, какъвто е. Не оценявайте мислите, не ги моделирайте, не им отдавайте значение и не участвайте по никакъв начин в тях. Стоейки така и гледайки ума, той с времето постепенно ще утихне и ще навлезе в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската ви Природа, ще се слеете с Нея и ще я последвате.

Този, който следва Вътрешната си Природа, той върви в Пътя на Безграничното, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да прилагате дихателните и енергийни техники, за да постигате целите си.

2 thoughts on “Не животът е ценният, а Този който ви го дава”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *