Заповедите и Правилата

Когато започваме да учим в първи клас, най-напред пишем точки, тирета, кукички и други елементи, които ще са ни необходими след това, за да сглобим уменията си да пишем. Заемайки се с духовното, също отначало се спазват разни правила, постене, заповеди, обети. Не е много подходящо някой, който е на път да завърши висше образование, да се връща към писането на тирета и кукички, защото е безсмислено. Същото е и с Дзен.

Когато се слееш с Духа си и се завърнеш в Истинския си Дом, никак не е добре да внесеш “вкъщи” това, което ти е било необходимо за успешното ти завръщане. Защо ви е да носите с вас упътващите табели към дома ви? Защо ви са правилата и напътствията? 

Заповедите също стават безсмислени. Във всички свещени книги се казва почти едно и също и заповедите са еднакви: “Не лъжи”, “Не кради”, “Не убивай”, “Не пожелавай”, “Не прелюбодействай”… Тези заповеди са много на място, когато си се изгубил и за да намериш Дома си, е добре да се придържаш към тях неотклонно. Те са подобни на пътни знаци, които щом се спазват и се придържаш към тях, пътуването ти ще е сигурно и няма да има опасност да се заблудиш и да се отклониш в някаква друга посока. 

Но след като се прибереш у дома си е истинска лудост да искаш да прибереш табелите и да продължаваш да се водиш по тях. Щом се слееш с Духа си, няма никакъв смисъл да продължаваш да спазваш правилата, напътствията и заповедите, просто защото те се съдържат в Истинската Природа, от която се водите. Затова хората, които са се завърнали в Себе си, изхвърлят всичко научено и всяка опитност, която са придобили от живота. Всъщност, не е правилно да се каже “изхвърлят”, защото те може да продължат да използват и знанията, и опита си, но само чрез воденето си от Истинската им Природа. Това означава, че те пак ще продължат да ги спазват, но не чрез налагането им чрез ума, а чрез единството с Вътрешното. 

Глупаво е, когато някой е взел дипломата си за висше образование да се връща и да чете на срички, нали?По същият начин е глупаво да се води по разни канони или свещени писания, след като има в Себе си този, който ги е писал, който ги е дал. Вместо да се впуска отново и отново да ги препрочита, по-добре е да се уедини с Божествената си Природа и чрез Нея да осъзнава, разбира, да живее и да извършва всичко. Ето така всички правила отпадат. 

По същият начин всички закони стават ненужни и заповедите са излишни. Имайки единството със Себе си, ще имате всички свещени писания, само че ненаписани. Те са ненаписани, но въплътени в Духа, чрез който живеете и извършвате всичко. Този, който упражнява и владее медитацията все по-малко му са необходими наставления, писания, заповеди, защото те само биха го забавяли по пътя към Себе си. Няма нужда да се повтарят разни притчи, случки, примери, защото те дават материал на ума. А знаете, че посветеният в Дзен не се води от ума, а от Вътрешната си Същност. Каква полза да зацикляме и да повтаряме една и съща история до самозабрава?

Ето, сега идват Великденските празници. Някои до толкова се вживяват в миналото, че си представят, че Разпетия петък е истински и подобно на един източен диктатор, който налага на народа си и дирижира скърбенето и оплакването на мъртвите, трябва да ревем и да наддаваме викове до небето, задето Христос бил разпнат. 

Хахаха…, ей хора, това е станало преди толкова много години и това е един пример, от който да се поучим, но това не става, не се случва сега. В петък никой никого няма да разпъва и никой няма да оплакваме, както и в неделя никой няма да възкръсва. Каквото е било, е било преди 2000 години. Някои, в унеса си да покажат колко са набожни, реват и си посипват главите с пепел, щото на…, разпънали Христос и това било един много тъжен ден. Нищо тъжно няма в този ден, защото ако божественият Христос не е искал, нямало да бъде разпнат, но просто такава е била волята му: “Зърното никога не може да даде плод, ако първо не падне в земята и не умре.” – Йоан 12:24

Хайде, тези които са още в началното си духовно образование или в прогимназията, може да спазват заповедите, да съблюдават традициите и наставленията на учителя. Но е много нелепо, когато си напреднал в духовните практики, да се връщаш отново и отново към елементарните неща..

Заповедите и правилата в началото са от голяма помощ и въпиеща нужда, но в края, когато е необходимо само да се следва Вътрешната Природа, те могат да станат като окови – като нещо, което не ни позволява да следваме Божественото вътре в нас. Все едно да видите Христос и той да ви насочи какво да правите, а вие да му кажете: “Ааааа, не, щото в библията пише… еди какво си…”

Сега се спрях на християнството, но това се отнася и за всички други религии. Щом се прибереш “Дома си”, ще следваш собствените си божествени правила, а не написаните от някой друг и за някакъв друг случай. Това е Дзен! Другото е папагалска работа и страх да не би да сгрешиш. Няма да сгрешиш, ако редовно чистиш ума си и го привеждаш в Центъра му – Духа. Така ще се водиш от Истинската си Природа, а не от егото, не от пороците, не от зависимостите, не от привързаността, страстите, гордостта или невежеството си.

Редовната медитативна практика ще ви държи в готовност и ще ви води в Божествения Път и няма смисъл след като имате Вътрешния си Пилот – Водач, да се спирате и да питате някой друг: “Как да намеря пътя?”, нито пък ще има смисъл да го търсите на картата или в Свещените писания!

Ето отново основната медитативна техника:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с никоя от мислите. Не се опитвайте да спрете ума си да не мисли, нито пък да го поправяте и изчиствате. Това, което е добре да правите, е само да стоите и да го наблюдавате, но без да участвате в мислите. Оставяте ума да е такъв, какъвто е, само трябва да не се въвличате в него. Така постепенно умът ви ще се успокои и ще навлезе в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската ви Природа, ще се слеете с Нея и ще Я последвате във всичко.

Този, който следва Истинската си Природа, той върви в Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да постигате определените си цели!

1 thought on “Заповедите и Правилата”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *