Океанът и вълните

Неродената ни Същност не може да възкръсне, тъй като тя не може да умре. Да кажем, че Вътрешната ни Природа се е върнала към живота, означава, че сме се заблудили, че Тя е била мъртва. Вътрешната ни – Божествена Природа, никога не се променя и ще е много трудно да определим нейното състояние, защото то не съответства на нашите човешки представи и не може да се сравни с опита, който имаме тук, на земята. 

Може би ще се окаже объркващо, защото в момента като хора, общо взето ние сме едновременно и човешки същества, и Изначалната си Същност. Объркването идва от ограниченията ни като хора, т.е. ние възприемаме Себе си като временни същества, за които има раждане, живот и смърт. Това, че сме временни като хора е вярно, но като Вътрешна Същност ние сме вечни и за това ни състояние не съществува време. Може да мине един много кратък миг или пък да минат много милиони, милиарди години – за Неродената ни Природа, това няма значение. Илюзия е, че умираме и че със смъртта животът приключва. С края на земния живот ние слизаме от сцената, оттегляме се от ролята, която сме играли, но Изначалното не може да изчезне, да се обезличи или да се промени. 

Ако искаме нагледно да си представим живота и смъртта, то може да ги сравним с океана и вълните му. Вътрешната Същност е океана, а вълните са временния човешки живот. Да, вълната е временна – има начало, движение и край. Океанът няма нито начало, нито край – той е вечен.

И в този смисъл, тъй като смятам Христос за вечен, неунищожим и безграничен като Същност, за мен нямат смисъл уверенията и повтарянето на фразите: “Христос Воскресе” и “Во истина воскресе”, като че ли някой не вярва в това и ние в желанието си да го убедим, че е истина, повтаряме това в несвяст.

Така е – Христос е жив и неговият дух бди над човечеството и света, но има ли смисъл да се самонавиваме и убеждаваме в това с някакви клишета. По важно е да се съсредоточим върху примера и словото, които Христос ни е оставил преди 2000 години и чийто пример е жив е до днес.

Какво ни е завещал Христос? Ами това, че няма значение, какво ще е човешкото съществуване, така или иначе той следва Божествената си Природа. Той винаги върви в Пътя на Царството Божие. 

Какво като от осанна до разпни го има само три дни разлика? И какво като го подлагат на унижение и публично заплюване, отхвърляне? Какво означава физическата болка, страданието на близките, приятелите поглеждането на смъртта в очите, пред изпълнението на Волята на Безграничния??!! 

Нищо не означават нито болката, нито временните страдания, нито униженията, нито болката, нито агонията. Нищо! Пред това да вървиш Божествения Път, нищо не трябва може да бъде пречка и нищо не бива да може да повлияе или осуети. 

Много е говорено за Христос през вековете и в различните аспекти на тълкуване на Евангелията. Според мен това е най-великото Му и вечно послание – Неотклонното следване на Божествения Път! И като резултат от следването на Божествения Път, след това идват човеколюбието, всеопрощението, милосърдието, мъдростта. 

Когато говорим за Христос, първото нещо е посвещението, всеотдайността, послушанието и следването на Пътя, идващ от Божието Царство, което е вътре в него самият!

И какво е значението, дали той е възкръснал физически, какъв смисъл има да вярваме или да не вярваме в това? Христос никога не е умирал и никога не се е променял, и затова за мен няма значение дали е Великден или е Разпети Петък, защото както и да го кажем, все ще говорим за примера му идващ от Божествената му Същност.

Сега някой ще попита защо в Дзен форум, говорим за Христос?!

Първо, защото днес е празникът на християните, а те са многобройни в нашата група. Второ, защото Христос е велик Дзен учител, от който всеки би трябвало да може да се поучи. Да, Той говори на различен език, но кой от нас говори само на един и същ език, когато е сред чуждоговорящи. 

Христос използва израза “Царство Божие”, чийто еквивалент на Изток е “Изначалната Пустота”. 

Основният му закон е: “Да обичаш другите като себе си” – в Дзен няма аз и няма други – всички сме частици на Единното Цяло. 

Той също казва: “Обичайте враговете си” – в Дзен няма врагове, а всички са различни страни на самия теб.

Винаги съм казвал, че в Есенцията между различните религии и духовни учения няма разлика. Има разлика само на повърхността, където са тълкуванията, интересите на интерпретаторите или стеснените и ограничени фанатични схващания.

Е, разбира се, за да види Безпределния, на един овчар следва да му го обясниш по неговия му начин – с овце. Ако искаш да представиш нещата на някой земеделец, ще трябва да намериш начин да вместиш в обясненията мотиката и търмъка. Въобще с какъвто човек говориш, трябва да нагодиш учението според неговите възприятия, разбирания и представи и само така ще може да бъдеш разбран. Иначе рискуваш да бъдеш отхвърлен изцяло и забравен. Това е правил и самият Христос – говорил е в притчи от битието на заобикалящите. Ако беше споменал за Дзен и медитативни техники, дори нямаше да се стигне до разпване, понеже нямаше да имат и представа за какво иде реч. Затова той говори за Вечния Живот. 

И още един типично Дзен изказ от Него: “…Вятърът духа където си иска. Можеш да го чуеш, но не знаеш откъде идва и къде отива. Същото е с всеки, който е роден от Духа.” Йоан 3:8

Та така, древните хора са били невежи, а сегашните модерни хора са интелигентни, но резултатът е същият – не са готови да приемат Същинската си Природа в чист вид!

Е, не всички, разбира се!! Има и много будни хора и фактът, че са в група Дзен потвърждава неоспоримо това!

За тези, които са готови да се събудят, ето пак основната медитативна техника, която ще ги доведе до Изначалната им Същност – Нероденото:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще изплуват в съзнанието ви. Няма да спирате ума си насила да не мисли. Оставяте го да бъде такъв, какъвто си иска. Няма да оценявате, да подменяте или да моделирате мислите. Когато не се намесвате в ума си и не участвате в него, той ще започне да утихва. Не бързайте, това ще става с времето и практиката. Така ще навлезете в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската си Природа, ще се слеете с Нея и ще Я последвате завинаги.

Този, който следва Божествената си Същност, той върви в Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна, практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

2 thoughts on “Океанът и вълните”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *