Здраве и Вътрешна Същност

Здравето не се може да се запази само един ден, то трябва да бъде поддържано през целия живот. Ето, сега ни връхлетя корона вирус. Ако хората стояха стабилно в Центъра си, те биха обръщали внимание и на здравето си не само сега, когато то вече е застрашено. Подобно на приемането на храна, течности, въздух, по същия начин би следвало да имаме едно на ум, винаги да съхраняваме и подсилваме организма си. 

Обичайно, хората щом се разболеят и веднага прибягват до антибиотици или други лекарства и така имунната им система вместо да работи и да укрепва, тя се срива и става ненадеждна. В момента, ако човек има здрава и надеждна имунна защита, не би трябвало да се притеснява, че може да се зарази или да се разболее тежко. 

Проблемът идва от това, че ние дълго време сме игнорирали сигналите на тялото. То, тялото ни, многократно ни е предупреждавало, че нещо не правим или не се отнасяме към него правилно. Така се появяват съпътстващите болести, които са рискови за живота ни, при положение, че сме се заразили от корона вирус. За здравето се мисли винаги, не само в момент на карантина. 

Човешко е да се правят грешки, но е човешко те да се поправят, а не да се замитат под килима и да се замазват. Примерно, ако консумирам много сол, е вероятно да имам високо кръвно. Вместо да намаля приема на сол и да живея природосъобразно, отивам при лекаря и той ми дава лекарство за да понижа стойностите на артериалното налягане. Ето го фалът. Защо ти е лекарство, като може с една обикновена диета да се коригираш?! 

Или съм стресиран прекомерно – депресиран, потиснат, натоварен психически. Отивам на лекар и той ми предписва някакви там успокоителни или антидепресанти, които да потиснат симптомите и да закрепят положението.

Защо така, приятели, защо??!! Вместо да се позаинтересувате откъде се е появил конкретния проблем, какви са корените му и първопричината, вие веднага се нагълтвате с “лекарства”. Да, но това не са лекарства, а са опиати, които да ви помогнат временно, но те няма да решат проблемите ви. Ако човек иска действително да стигне до първопричината за един нервен срив, той следва да е по-проницателен и задълбочено да изследва проблема.

По възможност, трябва да отстрани причините за болестта и да се заемем възстановяването на нервната си система. За тази цел – за възстановяването и укрепването на нервите ви, много полезни са медитативните, дихателните, енергийни техники. Но, не! Нямат време хората да се занимават със Себе си, трябва да бързат, да се втурват през глава, защото били на работа. Трябва това, трябва онова, да не забравя тази или онази задача. Като че ли задачите и проблемите са по-важни от здравето ви. 

Така или иначе, като загубите здравето си, задачите със сигурност ще останат нерешени, несвършени. Ето такива са причините за многото болести, които влачите със Себе си. Не защото те са нерешими или нелечими, а защото хората не желаят да променят начина си на живот. 

Сега дойде заплахата от корона вирус и хората се свряха в миша дупка, от страх. Ами мен например не ме е страх от тази пандемия и това е защото през целия си живот съм мислил за здравето си. От една страна съм внимавал какво консумирам и какъв е живота ми, от друга съм упражнявал медитативните, дихателни и енергийни техники и мога лесно да се справя с всяка подобна заплаха от вируси, бактерии, паразити. 

Но така или иначе аз съм част от Цялото и не мога да бъда безучастен, когато другите хора са застрашени или са склонни да се разболеят. Това е една от причините да пиша постове всеки ден и да ви предавам моя опит в медитативните техники. Съвсем отговорно ви казвам, че ако започнете да обръщате внимание на себе си, да се упражнявате, да тренирате тялото и психиката си в медитативните и енергийни техники, вие много скоро ще възвърнете добрата си кондиция! 

Ако сте достатъчно сериозни и загрижени за собственото си здраве или за близките си, тогава ще четете внимателно това, което пишем тук, в група Дзен! 

Щом човек започне да практикува медитация, той постепенно възстановява поразената си от стрес нервна система, която пък рефлектира върху ендокринната система и така върху органите и функциите на целия организъм. Това постепенно и неусетно ще ви върне в доброто ви здраве и после, когато се появи някакъв грип, заразна болест или друг вид заплаха за здравето ви, ще имате силата и самочувствието да го посрещнете без страх и съмнения. Със сигурност ще можете да се справяте без да се налага да се увивате като пашкули с разни облекла и маски. 

Ако не беше толкова сериозно, щеше да е много смешно като гледам как хората се обличат с едни облекла, ръкавици, слагат няколко маски, и най-отгоре шлем и ходят като извънземни. И защо ви са тези смешни костюми като за бал с маски или карнавал?! Нямаше да има нужда нито от специални облекла, нито от маски, нито от тази изолация и издевателства като: “Няма да ходите нито в парка, нито в градините, няма да се срещате с хора, няма да ходите на работа, на разходка и без слънце…” Абе никъде няма да ходите и нищо няма да правите до второ нареждане..

Хахаха…, няма нужда сега никой да оборвам, но ето ме! – нямам специални облекла, няма да си сложа маска, нито ръкавици, нито ще се пръскам в несвяст с дезинфектанти… Ще си сложа само медитативните, дихателните и енергийните техники. Даже съм готов да пия чай от една чаша с някой болен от корона вирус, с хепатит, ебола или какъвто друг заразно болен човек си пожелаете. 

Много мощни са техниките, направо са могъщи и никакви вируси, смъртоносни бактерии или зарази не могат да ги пробият. Не ви струват нищо лекарствата, инжекциите, вливанията, защото няма сила която да може да се мери или да победи Вътрешна ви Същност. Тя е в абсолютно във всеки един от нас. И в най-богатия, и в най-бедния! И в най-светия човек, в най-покварения тип или престъпник! И в гениалния, във великия, но и в обикновения и невзрачен човек. И Тя не прави разлика между хората. Може някой да се има за много духовен – това няма значение. Може друг да го имате за най-големия злодей и гад – пак няма значение. Единственото, което има значение, е да се обърнем, да Я потърсим, да се слеем с Нея и да Я последваме във всичките си състояния. 

Ето това правят медитативните техники – да ви свържат с Вътрешната ви Природа. Когато сте Себе си, никоя болест, патогенна енергия или “враг” няма да могат да ви надделеят. Просто, заемете се със Себе си и ще видите, че след като поработите упорито и дисциплинирано върху вас, ще имате всичко това, за което ви говорих досега!

Техниката за медитация съм я писал хиляди пъти, но ето я още веднъж:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате за мислите, които ще се появяват. Няма да искате да спирате ума си да не мисли, няма да го променяте или моделирате. Оставяте ума си да работи според както си иска, просто не се занимавате с него. Вътрешната ви Същност е непроменима, само трябва да изоставите всичко чуждо и несвойствено на Нея. Така, като не участвате в мислите, и като не се въвличате в тях, постепенно ще навлизате в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската си Природа. Ще се слеете с Нея и ще Я последвате винаги и навсякъде!

Този, който следва Вътрешната си Същност, той върви в Ритъма на Безпределното, той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можте да постигате определените си цели!

1 thought on “Здраве и Вътрешна Същност”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *