Мъдростта е единство между дух, психика и тяло

Просветление ли е, ако човек изпита някакво състояние на блаженство, екстаз или друго върховно преживяване, което не може да се опише с думи и означава ли, че това е Дзен и е постигнал освобождение от кръговрата на живота и смъртта?

Често пъти поради неразбиране, нетърпение, хвалба и желание да впечатлят другите или също от прекомерен стремеж да се достигне крайната цел – просветлението, хората се самозаблуждават.

Какво означава да достигнеш крайната си цел, т.е. да се завърнеш в Изначалното си състояние?

Това е практиката ти да е на такова ниво, че никоя от слабите страни на психиката и характера ти да не може да те владее, управлява, налага и заповядва. Също значи, че колкото и силни и непреодолими да са били пороците, зависимостите, привързаността, отвращенията, страстите, ти си ги превъзмогнал и можеш винаги да се справиш с тях, ако евентуално се появят. С една дума, да си достигнал просветление е да си преборил и победил дяволското, демоничното в теб. Това никак не е лесно и не може да стане толкова бързо, колкото на нас би ни се искало.

Пътят към духовната ни Същност е осеян с изкушения, съблазни, страхове, всевъзможни изпитания, трудности, несполуки и най-различни препъни камъни, и ако някой си представи, че е необходимо само да преживеем някакво блажено състояние и край… готово, то той се заблуждава кардинално.

Иначе, за да сме напълно в заблудата, какво трябва? Просто заставаш седнал или по друг начин и под въздействието на собствените си илюзии, опиати, или други средства и манипулации, изпитваш върховно блаженство и край. Да…, край на разумността и начало на глупостта може да изпиташ.

И ние тук имаме една хубава поговорка, която казва, че: “Дяволът не бил толкова черен.” Тръгвайки по пътя на духовното, много от хората лелеят за скорошно просветление, без да имат реална преценка какво означава “Просветление”. Хахаха… това не е като да си се напил, да имаш махмурлук и като ти мине да си кажеш: “Ей… просветна ми…”

Пътят към рая е пълен с отбивки и уж невзрачни разклонения, които кривват към ада и без да очаквате скоро ще се озовете в него. Хората се блазнят от различни свръх способности – може да са само сетивни, а може и да са действени. Не случайно се казва, че някой се опитвал да надхитри и победи дявола, като го целел във върха на опашката му. Не можеш току-така да превъзмогнеш дяволското в теб.

Всъщност, не че не можеш, можеш, но това далеч не е така просто както на всички нас ни се нрави.Демоничните изкушения могат да бъдат от всякакъв характер. Невидимите сатанински въздействия могат да бъдат най-различни, като се започне от обичайните съблазни на живота и се стигне до свръх способностите.

Много напреднали в духовното поприще хора, които са издържали изпитанията на алчността, гордостта, тщеславието и други, са попадали в клопката на т.нар. “сидхи”. Това са постигането и реализацията на сидхи, т.е. психични и духовни способности и сили. Увличането след такива умения и забравянето на истинската си цел със сигурност ще ви отвлече от първоначалното ви намерение да достигнете до Вътрешната си Същност.

Може изпитате усещане за ясновидство, ясночуване или други свръх умения като да присъствате на разговор или събитие, което е отдалечено и недостъпно физически и след това да се уверите, че е било реалност или може да са някакъв друг вид духовни умения. Не бива човек да се залъгва и да тръгва по тези пътища, макар да се е убедил, че нещата, които са му се случили, са истински. Нищо не е по-важно от това да се завърнете в Истинската си Природа. Когато пристигнете в Себе си, тогава духовните умения ще са във ваша власт и наистина ще е възможно да владеете себе си и да използвате възможностите на Духа си – да въздействате на други хора и обекти, но нека да не казваме “Хоп” преди да сме скочили…

Има много известни в обществото “духовни” учители, които често разказват за просветлението, че и на другите дават подробни съвети. Как мога да повярвам, че наистина е достигнал до просветлението като наред с проповедите си е лапнал цигара? Ами, добре, как е достигнал “просветление”, като още е в плен на зависимостите и страстите? Или големи думи, големи мъдрости, големи събирания на хора и поучения, а е подвластен на страстта, похотта и е в плен на лошите навици? 

Мъдростта не е красиво говорене, а е единство между дух, психика и тяло. Щом физически се водиш от Духа си, няма как да си подвластен нито на емоциите, нито на обсебващите мисли, нито на пошлите си действия. Няма да споменавам имена, защото те и без това повечето са известни на всички.

Просветлението е победа! Победа завинаги над тъмата, невежеството, зависимостите, привързаността, страстите, страховете, алчността, лъжата и фалша, лошите навици и над всичко, което ни отклонява от Божествената ни Природа. И ако някой се хвали, че постигнал просветление, попитайте го дали се освободил от всички тези окови на ада и самсара. Много е лесно да преживееш нещо, което да приемеш за просветление, но не е лесно през целия си живот да не си подвластен на невежеството, заблудите и фалша.

Не бива човек да цели просветлението и постоянно да очаква то да стане реалност, защото ако имам такава настройка, излишно ще се впускам в подобни размишления и очаквания. Важно е да работим целенасочено, съвестно и последователно, за да овладеем пороците, зависимостите, страстите и да излезем от невежеството. 

А кога ще стане това?! Когато – тогава! Може да е скоро, може да е далече и това не бива да ни вълнува особено! Дали ще е в този живот – кой знае… И защо да бързаме чак толкова, така или иначе, ако работим неотклонно, това неминуемо ще се случи, и след това ще можем да помогнем на всички други, които са в нужда.

Спокойно, постоянно, методично и целта няма как да избяга! Техниката за медитация е:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще се появяват. Оставяте ума да мисли така, както си иска. Не спирате мислите, не ги отсявате и не ги моделирате. Не развивате мислите и не участвате в тях! Когато не се въвличате в мислите, умът ви постепенно ще утихва и ще достигне до естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската ви Природа. Ще се слеете с Нея и ще Я последвате завинаги.

Този, който следва Вътрешната си Същност, той следва Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

2 thoughts on “Мъдростта е единство между дух, психика и тяло”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *