Сетивни наслаждения или постоянно блаженство

Чудесата в този свят са неизброими. Той самият свят е едно голямо чудо, което е изпълнено с много други чудеса.

Ако питате някой обикновен за нашето време човек, изучавал периодите на еволюцията, ще ви каже, че: “Ей така природата се била нагласяла от само себе си и към различния начин на живот, че просто ей така са се приспособявали към средата…, променяли са се, усъвършенствали са се и така се е получил този свят.”

Готово, какъв “гениален” отговор! Ако си затворен между няколко стени и разсъждаваш, вероятно ще стигнеш до този извод. Обаче, ако си свикнал да ходиш навсякъде сред Майката Природа – и при морето, в планините, в горите, сред полетата и простора, по естествен начин ще разбереш, че всичко това няма как, няма и най-малък процент вероятност, то да е случайно.

Ами, сигурно сте улавяли пролетния хор на птиците в гората… Една птичка подема нещо, друга се обажда уж случайно, трета монотонно повтаря едно и също припяване, но ако се заслушаш внимателно, ще осъзнаеш, че това е един Необятен Оркестър, чийто диригент е Майката Природа. И сега, когато пиша това, аз съм в планината, сред този Величествен Оркестър. Една кукувица, хахаха…, откъде ли е научила как се казвам, но постоянно повтаря и ме вика по име, че и понякога нетърпеливо – на бързи обороти: „ку-ку“, „ку-ку-ку“, и настоява непременно да и отговоря. Да…, за много от хората едно подобно говорене вероятно би било изтълкувано като пренебрежително, язвително или пък обида, но за мен то е титла!

Казвам само, че ако един разумен човек се огледа, ще види навсякъде и във всичко работата, съществуването, дирижирането на Майката Природа от Единното Цяло. То е в мравките, буболечките, дивите зверове, в птиците, в дърветата, в тревата, в простора, в космоса – в живата или “неживата” природа. Колко трябва да е сляп един човек, за да не може да забележи живота, работата, единството на Цялото. 

Ами онази поговорка, го казва много точно: “Няма по-сляп човек от този, който не иска да види и няма по-глух от този, който не иска да чуе.”

Колко трябва да си задръстен, за да направиш приоритет сетивните си наслаждения и да изоставиш постоянното си блаженство. Колко трябва да си затлачен от невежество – заблуди, и да не осъзнаваш, че ако искаш да си господар на Себе си и Вселената, би следвало да се слееш с Цялото, а не да се отделяш, да трупаш пари и жертваш целия си живот за едно измислено влияние или лицемерно уважение.

Ето, Майката Природа ни даде знак и съвсем фино ни подсказа колко сме крехки и уязвими ние хората. Сега корона вирусът е на път да си отиде, хората са склонни да забравят всичко и да се върнат в старите коловози на живота. Да, откъде те да знаят, че това вече няма да им се получи, но така, по навик си мислят, че всичко, което им се случи през последните месеци беше само един лош сън, един кошмар. И сега, когато всичко приключи, ще се юрнем да наваксаме заради тормоза от изолацията.

Няма нищо по-добро нито на този, нито на Онзи свят, от единството с Вездесъщата си Същност. Когато човек е в синхрон със Себе си, той е и в единство с Безграничното и съответно с Майката Природа. Тогава не поставяте парите, имотите и материалните придобивки на първо място, но и трябва да сте сигурни, че те няма да ви липсват. 

От една страна, вие няма да изпитвате такава болезнена нужда да трупате имоти, а от друга – Съдбата така ще подреди нещата, че хората които са в единен Ритъм с Вездесъщата Вселена, ще са подсигурени с всичко, от което имат нужда и няма да имат никакъв недостиг. Щом Природата се грижи за толкова много същества по света и те съществуват пълноценно, ако са в единен Ритъм с Нея, Тя ще се погрижи и за благоденствието ви.

И обратно, ако човечеството както досега нехае за природата, не го интересуват нито животински, нито растителни видове, нито чистотата на земята, въздуха, водата.., Майката Природа ще намери начин да ни постави на мястото, което заслужаваме. Това е неизбежно и неотложно. Колкото по-скоро хората се осъзнаят и започнат да се стремят към единство с Изначалната си Природа, толкова по-бързо нещата ще се нормализират и ще се завърнат в естественото си състояние.

Разбирам, каквото е отношението на хората към Майката Природа и към Първоизточника, такава ще е реакцията и отношението им и към моите думи. Когато човек е сляп и глух и не може нито види, нито да чуе природата, по същия начин ще се отнесе и към моите статии.

Е, ами добре, аз не пиша тези неща за съвсем слепите и глухите, пиша ги за тези, които все пак са будни и имат настройката за промяна и завръщане в “истинския им дом” – към тях е посланието ми.

Този, който държи на себе си, на своите близки хора, приятели, роднини, ще направи всичко възможно да ги спаси. Спасението и милосърдието не се изразява само във физическа помощ или осигуряване на финансова подкрепа, защото това е само една временна, моментна полза. Истинската загриженост е тази, която цели завинаги – постоянното им излизане от тресавищата на нещастията и страданията. Знаете, техният корен са илюзиите, заблудите, алчността, съблазните към сетивните наслаждения, страховете, гордостта. Накратко, мъглата на невежеството, която е обзела умовете им.

Най-краткият път за освобождаване от тази клопка е правилната медитация. Техниката е следната:

Отдръпвате се от ума и само го наблюдавате. В него ще се появяват мисли, ще стоят и ще се опитват да ви обземат и като не се получи, те ще утихват – ще изчезват. Не се пробвайте да спрете ума си насила – така само ще го блокирате, а на вас той не ви е нужен блокиран, а изчистен, пуст, но от само себе си, така ще е в готовност за работа. 

Не развивайте мислите, не им отдавайте значение и не искайте да ги подбирате или моделирате. Само стойте и ги наблюдавайте, нищо повече от това не е необходимо. Щом не участвате и щом не се въвличате в мислите, умът ви постепенно и с времето ще утихне от само себе си, и ще навлезе в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската ви Природа. Така ще се слеете с Нея и ще Я последвате.

Този, който следва своята Вътрешна Природа, той следва Пътя на Безграничното, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате набелязаните си цели!

3 thoughts on “Сетивни наслаждения или постоянно блаженство”

  1. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful information particularly the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and good luck.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *