Трудности при овладяване на тялото и ума

Ако говорим за трудности при овладяване на тялото и ума, най-силни по импулс са двигателните подтици. По начинът, по който умът е навикнал да дава заповеди и да нарежда на тялото, той може да прави това бързо, спонтанно, машинално. 

Двигателните, автоматизираните подтици, са един вид решение на ума (макар да са първосигнални или утвърдени стереотипи), и когато бъдат задействани, е трудно, моментално да бъдат преустановени. Но пък от друга страна те най-лесно се поддават на превъзпитание. 

Следващите по трудност за контрол са емоциите. Най-лесно е да се справите с една емоция, когато не ú давате тя да се развихри – да се разгори или да ви смрази. Иначе, ако се оставите тя да се възпламени, без “пожар”ще е трудно да минете. Може, но само ако сте тренирани в концентрацията да останете с неподвижен ум.

После по трудност идват мислите. Те не са с толкова силни импулси като двигателните подтици и емоциите, но пък са продължителни и може да ви объркат с постоянното си жужене и възможности за комбинативност. Условно ги разделям по този начин, а иначе може да се каже, че и подтиците, и емоциите, и идеите в ума са мисли. Това е една много обширна тема, но ще се опитам днес поне да нахвърлим някои от основните неща.

Всички мисли имат активност или липса на активност. Ако отидем в първата крайност – на трескавото мислене, емоционалност и подтици, то ние можем да претоварим ума си от прекомерна работа. Прекалено наситеното мислене, емоции и подтици към действия, могат да преуморят и да изтощят ума и тялото, след което да настъпи психически срив и апатия. 

Ако мислите са интензивни, то ще е в полза на един момент за сметка на друг, т.е. ще имате моменти, в които си мислите, че ще сте много успешни, комбинативни – това е позитивният период, които ще се редуват с мрачни мисли и депресивни състояния – това е другият полюс, докато накрая стигнете до пълно рухване. 

Ако емоциите са много интензивни, тялото също трудно ще ги издържи, защото заедно с повишената емоционалност, рефлекторно това ще се отразява и на нервната и ендокринната система. Свръхактивността в действията също ще доведе до подобни верижни реакции в организма.

Противоположно, ако имаме понижена, ленива активност на мислите, това не винаги означава, че вървим към усъвършенстване. Умът следва да бъде единен с Истинската си Природа, а не да е мързелив и обхванат от леност, защото тогава, макар и да няма мисли, това няма да доведе до следване на Вътрешното.

Другият противоположен на силната емоционалност важен и труден момент за преодоляване е липсата на емоции – емоционалния глад. Тези от вас, които са били в усамотение или отшелници, знаят това състояние. То може да бъде не по-малко мъчително от всяко друго психично страдание или дори физическа болка. Затова много малко са тези, които могат да издържат живота в самота. Липсата на емоции може да доведе до отклонения в психиката и дори до халюцинации, с които умът да се опита да контролира емоционалния глад. Всичко може да види човек в такива моменти – дяволи, ангели, сатани, демони, крокодили, мишки, змии, извънземни и всякакви други странности, които нямат връзка с реалната действителност.

Говоря на тази тема, защото много от начинаещите, в желанието да напреднат по-бързо в духовното, поляризират мислите, усещанията, поведението и са склонни от едната крайност да отидат в другата – противоположната. Тук всеки трябва добре да разбере, че духовното не е в крайностите. Духовното е в следването на Духа, а всички други въздържания, постене, заричания, обети за определен вид поведение или обещан начин на живот са само, за да може практикуващия да се освободи от слабостите и склонността си към залитане в крайности – привързаност, желания, зависимости, пороци, страсти и прочие.

Казвам това в смисъл, че не би било добре да сме склонни да стоим нито в единия полюс, нито в противоположния.

Свръхактивността е проблем – леността, също. Гневът е проблем – летаргията или невъзможността за реакция, също.

Да осъждаш другите е проблем – да нямаш правилна преценка, също.

Прекомерната до самозабрава увереност в себе си е проблем – плахостта и страхът, също.

Склонността към алчност, трупането на средства или дори зареждането с повече енергия е порок – разюзданото харчене, пилеенето, липсата на разумен разчет и разпределение на средствата, също.

Затлъстяването води до здравословни проблеми – недохранването, да си хилав и слаботелесен, също.

Въобще всяко нещо, което правим би следвало да го реализираме само чрез Вътрешната си Същност, иначе рискуваме да се лутаме от едната крайност в другата.

Докато още човек няма силна връзка със Себе си, може да планира чрез обичайния си ум едно умерено и разумно мислене и поведение, но то следва да е само временно. Истинската хармония и баланс може да дойдат само, когато има единство между ума и Изначалната Същност.

Затова препоръчвам медитацията, защото чрез нея човек може да отиде отвъд ума и да управлява себе си чрез Себе си, т.е. да синхронизира ума си чрез Същността си.

Колкото и един ум да е разумен, колкото и да спазва определените правила, принципи, закони, наставления, той не може да се сравнява с Вечната – Изначалната Природа. Колкото и книги за правилно хранене да сте изчели, те не биха могли по никакъв начин да се проникнат и да посочат индивидуалните ви нужди. Това е нещо към което вашата Вътрешна Природа със сигурност ще ви насочи.

В колкото и начини на поведение, разсъждения, психологически игри и тренировки да се упражнявате, те не могат по никакъв начин дори да се доближат до това, което Вътрешната ви Същност ще ви даде. Все едно да сравняваш мимолетния човешки опит с Безграничните варианти на Изначалната Пустота – на Вселената. Всичко, идващо от ограниченият ум, дори да е от много способни хора и опитни специалисти, не може да бъде съпоставяно или съизмервано с Безпределното.

Някои от начинаещите си представят, че ако спреш ума да не мисли и вече си постигнал целта си – станал си просветлен. Няма да бързате, защото така ще стигнете не до Никъде, а до грешното място!

Умът не бива нито да е тласкан, нито да бъде спиран да мисли. Това, което наистина е полезно да направите с ума си, е го оставите да мисли, но без да му се поддавате – така той ще утихне. Щом е тих, той лесно ще се свърже със Същността. Не би било добре, ако го тласкате да мисли позитивно, нито реално, нито оптимистично, нито да е моделиран или превъзпитаван. Истинската ви Природа си е възпитана и такава, каквато е – не се отклонявайте от Нея с разни приумици

Нито е добре да спирате ума да мисли, да е изкуствено спокоен и неподвижен, нито да му вкоренявате някакви изкуствено “полезни” навици.

Това, което е разумно да се направи с ума, е да го оставим да мисли така, както той има склонността да го прави (дори да ви се струва, че е порочно или дори светотатствено).

Достатъчно е да не участвате в мисленето, а само да наблюдавате дейността му. Не бива да се въвличате в тези порочни или светотатствени мисли, а само да ги регистрирате като продукт и действие на маймунския ум.

Ако човек започне да се плаши, да се паникьосва, да иска час по-скоро да се поправи и отстрани тези отвратителни, гадни или гнусни мисли, то той им дава от енергията си и ги подхранва те да продължават. Не! Оставете ги да се появяват, да стоят и да отминават. Това, което трябва да запомните е само да не участвате в мислите, да не ги развивате и да не се въвличате в тях! Само това ще е достатъчно, за да върнете ума си в Истинския му Дом.

Този, който следва Истинската си Природа, той следва Пътя на Безграничното, той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

67 thoughts on “Трудности при овладяване на тялото и ума”

 1. Hi there i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this article i thought i could also create
  comment due to this good article.

 2. I do consider all of the ideas you have offered in your post.
  They are very convincing and can certainly work.
  Still, the posts are too quick for newbies. May you please prolong them a little
  from next time? Thank you for the post.

  Here is my webpage – kamagra 100 mg

 3. I do agree with all the ideas you’ve presented in your post. They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for novices. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 4. Рада Лалева

  Толкова лесни за разбиране са посланията Ви!
  Благодаря!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *