Контрол върху съзнанието и подсъзнанието

Когато говорим за контрола върху съзнанието, би било добре да знаем, че можем да въздействаме само на повърхностното ниво на съзнанието и на подсъзнанието. На най-дълбокото ниво на съзнанието не може да се влияе, да се внушава или да се манипулира по какъвто и да е начин.

Всъщност, цялостното съзнание представлява всички нива едновременно. Истинско владеене на съзнанието може да има само тогава, когато и на повърхностно и на подсъзнателно, следваме Вътрешното съзнание. Трябва да се запомни, че на Вътрешното съзнание не може да му бъде въздействано, манипулирано, обработвано или променяно, защото то е Божествената Същност вътре във всеки от нас. 

Не бива хората да се притесняват излишно, когато се говори конспиративно за опитите на определени кръгове за влияние и контрол върху съзнанието. Невъзможно е да бъде овладяно и контролирано цялото съзнание. Това е изключено, тъй като Дълбоката Същност на съзнанието, която е във всеки от нас, е единна цялостна и неделима със Същността на Безграничното. 

Не можете да повлияете на Духа по никакъв начин. Тези, които се стремят към такъв вид контрол, ще се сблъскат с непреодолима стена, защото ако искате да овладеете другите, трябва да овладеете самите Себе си. 

Вътрешното Себе не може да бъде управлявано или контролирано. Може само да се привеждате в единство – да се сливате с Него. 

Ако говорим за обработка на съзнанието в по-повърхностните нива, а и на подсъзнанието, разбира се, то може да бъде повлиявано, обработвано, манипулирано. Може, но ако с тези неща се спекулира с някакви комерсиални съображения, то това няма начин да не остави след себе си и кармичен товар.

Въобще, всеки контрол върху съзнанието, независимо, без значение дали това ще е върху собственото си съзнание или ще е върху съзнанието на другите, би следвало да се знае, че ефектът ще е само временен.

Истинското владеене на съзнанието може да бъде завинаги само тогава, когато сме в единен Ритъм с Вътрешната Същност. Всякакъв друг вид въздействие е преходно, временно и частично. Ако се използват похватите на налагането със сила на определени мисли, емоции, подтици, или убеждаването, хипнозата, внушението, трябва да сме наясно, че това са повърхностни влияния, които са обречени на разпадане.

Да вземем за пример собствения си ум:

Ако му наложим нещо със сила да бъде прието и примерно то сработи, трябва да сме наясно, че това влияние ще е временно и с определена сила. Тъй както всичко, което е създадено, е временно, ограничено, съставно и то е обречено на разпад.

Така е и с повърхностното съзнание и подсъзнанието. Ако обаче съумеем да свържем, да слеем съзнанието и подсъзнанието си с Изначалната си Природа, това няма да е нещо изкуствено и съставно, тъй като Истинската ни Природа не е нито временна, нито ограничена, нито създадена и тя няма как да бъде обречена на разпадане. 

По същият начин е и влиянието и опитите за контрол на съзнанието на другите хора. Да, възможно е да им бъде въздействано на повърхностното ниво на съзнанието и на подсъзнанието им. В това може да бъде отчетен определен временен успех, но не и завинаги.

Могъщата Вътрешна Природа винаги ще намери правилния подход, път, за да трансформира и преобърне промененото и поставеното под влиянието на илюзиите съзнание. Затова, дори и да е необходимо в някакъв момент да повлияете и да подчините съзнанието, добре ще е да знаете, че това може да стане само временно и в ограничена степен.

Истинският контрол се състои в игнорирането на маймунския ум и в последването на Вътрешната Същност. Това е по отношение на контрола със собственото си съзнание, така е с контрола върху съзнанието на другите хора и дори на “не-живите” обекти.

И когато някой ви говори или плаши да ви влияе с разни „нанотехнологии“ е добре да знаете, че никой, никога и по никакъв начин не може да победи Изначалната Същност – Природата на всички неща. Не бива да се стряскате от подобни възможности, защото в крайна сметка всичко е в ръцете на Безпределното – във Вътрешната ви Природа.

Но все пак, ако не искате да оставите в ръцете на някой недоброжелател подлежащите на обработка и въздействие съзнание и подсъзнание, тогава не ги оставяйте на произвола. Съзнанието е добре винаги да е в синхрон с Центъра си – с Природата си. Подсъзнанието също не бива да взема връх над нас, а постепенно следва да се очиства и да се привежда в едно с Първоизточника си. Така никой и по никакъв начин няма да е в състояние да постигне какъвто и да е контрол над вас, над живота и съдбата ви.

Подлежащите на промени, влияния, обработка и манипулации, съзнание и подсъзнание, следва да се поддържат постоянно да бъдат в единен Ритъм с Вътрешната Същност. Дали опитите за манипулация ще идват от физически лица или ще са някакъв вид енергийни или духовни полета, това няма значение. Дори и да нямаше такива вероятности като в напредналите съвременни технологии, то вътре в самите нас на енергийно и ментално ниво винаги е имало и има противници, които не са за подценяване. Древните духовни учители са говорили за такъв род изкушения, които са предпоставка за кривване от Духовния Път и за пътеките, водещи до деградация, упадък, развращаване – към ада.

Напредналите съвременни технологии в областта на контрол върху съзнанието, могат само да завиждат на древните и комбинативни похвати на демоничните сили. Така или иначе, това е добро поле за работа, усъвършенстване и прилагане в действие на духовните ви умения – за оставането в Себе си, независимо от обстоятелствата, опитите и силите на въздействие за извеждането от Центъра ви.

Стабилната медитативна техника ще ви осигури такъв вид защита и чрез нея ще сте подготвени за евентуалните опити за манипулация. Ето медитативната техника:

Отдръпвате се от ума си и само го наблюдавате като внимавате да не вземате участие в мислите, които ще възникват, ще стоят и ще отминават. Не се занимавате с мислите, не ги развивате, не ги спирате, не ги моделирате. Не се опитвате да спрете ума си да не мисли, не правите опити да изхвърлите мислите от ума си. Също, не очаквайте бърз резултат и мигновено успокояване.

Просто само стоите и наблюдавате ума си без да се въвличате в него. Така постепенно умът ви ще навлезе в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската ви Природа. Ще се слеете с Нея и ще Я последвате навсякъде и винаги.

Този, който следва Себе си, той върви в Пътя на Безграничното, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да постигате определените си цели!

7 thoughts on “Контрол върху съзнанието и подсъзнанието”

  1. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog? My blog site is in the very same niche as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Thanks a lot!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *