Причината човек да е подвластен на ума

Точно както може да се случи някой или нещо да удари тялото ви, така може някой или нещо да атакува психиката ви. Това, че сте се усъвършенствали в навлизането в Неродената – Истинската ви Същност, не означава, че ако тялото или психиката бъдат нападнати, те няма да реагират. Напротив, и тялото ви ще реагира, и психиката също. Иначе не би могло да бъде. И по-скоро, ако те не се подготвяха да отговорят на нуждата на обстоятелствата, те биха били нездрави, неадекватни и неспособни да се справят с предизвикателствата в живота. Примерно, ако сте леко облечени и духне студен вятър, то кожата ви веднага ще настръхне. Или ако някой изненадващо ви стресне, то няма как човек да не подскочи.

Въобще, тялото е винаги чувствително и във връзка с заобикалящата среда. Реагирайки, то се подготвя за даденото предизвикателство. С психиката е същото, всъщност, ние условно разграничаваме тяло и психика, а те са свързани в едно цяло. Ако имате някакъв стрес, тялото ви ще реагира и веднага ще произведе цял букет от различните хормони на стреса – адреналин, кортизол, норадреналин, инсулин и др.. При такова отделяне на хормони няма как нито тялото, нито е възможно психиката да останат такива, каквито са в покой. Нормално е да се усети прилив на сили, възбуда, а ако реакцията е по-силна, може да затреперите или да имате дори усещане за слабост. Всичко това е напълно нормално. Ако човек няма уменията да привежда в равновесие и хармония тялото и психиката си, тези усещания и превъзбуда могат да продължат дълго време.

Разликата между тренирания и нетренирания човек в медитативните практики е, че докато опитния в медитацията може за секунди или за няколко минути да се върне в покоя и да се приведе в естественото, обичайно състояние, то на нетренираният ще му трябват часове, дни, че често пъти и доста повече време.

Тренираният в медитативните техники, задействайки техниката си, ще потуши отделянето на хормоните и бързо ще навлезе в състоянието на Вътрешната си Същност – ще изчезне превъзбудата, неконтролируемият поток на трескавото мислене ще стихне и тялото ще се върне в спокойното състояние, а умът и психиката ще бъдат обзети от невъзмутимост, безмълвие, непукизъм.

Един нетрениран човек, поради стрес може дълго време да има високо артериално налягане, може да изгуби ума си, съня си, покоя си… и като цяло да влоши и изгуби здравето си заради това, че не е в състояние своевременно да се върне в обичайното си състояние на покой. В младата възраст, това не би било кой знае какъв проблем, но ако е прехвърлил средата на живота си, такива неща могат сериозно и трайно да увредят здравето, че и понякога да се стигне до по-лошо.

Щом медитацията ви е на ниво, щом сте тренирани и редовно упражнявате техниките си, такъв род проблеми няма да ви затрудняват. Защото още когато бъдете атакувани, вие ще задействате техниките си и като първа реакция няма да се оставите нивото на възбудата да отиде в най-горната си точка. Отделно, навлизайки в Себе си, можете да свържете тялото и психиката си с Пустотата и те ще се хармонизират с Нея. Всичко това е в зависимост до каква степен сте се упражнявали – може да стане почти мигновено, за секунди, или минути.

Един некултивиран човек ще се суети, ще ходи и ще разказва проблемите си на който трябва и на който не трябва. Може с дни да не доминира друга тема в разговорите му, освен проблемната. Всички знаем, че прекомерният стрес убива или може да доведе до много лоши състояния и болести, а и “лекарствата” не са много ефективни, те също могат да предизвикат различни неразположения, вялост и да ви направят неадекватни.

Когато някой се е упражнявал редовно в медитация, той не се суети, не се обърква, не се впуска в излишни обяснения, няма нужда да търси външна помощ. Навлизайки в медитацията, той пуска всички мисли да идват, да стоят и да отминават. Следвайки дълбоката си Вътрешна Същност, за него нямат значение нито емоции, нито разни суетни или трескави мисли. Той не се води от ума си, а бидейки насочен в Неродената си Същност, я следва в и в мислите си, и в емоциите си, и в действията си, и в ежедневието си.

Нормално е човек да се разгневи. Нормално е да се страхува. Нормално е да има някакви желания или страсти. Само че един култивиран човек може да подчини гнева, страха, желанията, страстите, привързаността, отвращенията, възбудата или възмущенията си, на своята Изначална Природа. Докато един нетрениран, некултивиран в овладяването си човек, няма да е състояние да се справи и да тушира нито първичните си реакции, нито последствията и издевателствата на маймунският си ум.

Това е причината човек да е зависим и подвластен на ума, емоциите, страстите. Те са тези, които го тласкат към нови и различни неблагоприятни прераждания и карма.

Основната техника за медитация не е сложна, но изисква внимание:

Отдръпвате се от ума си и само го наблюдавате. Оставяте го да мисли така, както си иска. Не се опитвате да изчиствате мислите или да ги спирате. Не ги развивате и не ги потискате. Не се пробвате да ги моделирате и не им отдавате значение.

Стоите и наблюдавате ума си, без да се въвличате в мислене. Така постепенно и с практиката ще навлезете в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската си Природа. Ще се слеете с Нея и ще Я последвате във всичко.

Този, който следва Неродената си Природа, той върви в Пътя на Небето. Той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате набелязаните си цели!

4 thoughts on “Причината човек да е подвластен на ума”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *