Завръщане в Истинската Природа и Щастие

Хубаво е, когато си пожелаваме здраве. Прекрасно е, когато желаем просперитет, добруване и благоденствие за себе си и за всички хора по света. Но най-доброто пожелание, което може да съществува на света е да намерим, да бъдем Себе си. 

Ако сме здрави, това състояние разбира се е близо до щастието. Когато са се сбъднали мечтите ни и благоденстваме, това също се доближава до представата ни за щастие. Само и единствено обаче, можем да имаме истинско, неподправено щастие, ако трайно сме се установили в Същността си – в Истинското си Себе.

Да речем, че слезе един вълшебник от Небето и ако ни попита да кажем само едно желание, което да изпълни, какво би било то?! Ако е здраве, е много добре. Ако е успех и просперитет във всяко начинание, също! Но насочвайки се към истинското щастие, човек може да избере само едно нещо, не повече! Едно нещо, което може да доведе всички други неща в хармония – до пълното щастие. 

И кое е то ли?! Едничкото желание, което Небесният вълшебник би било добре да изпълни, за да има пълно щастие на земята, под земята, в морето, в небето, в планините, в полето и навсякъде във вселената, е това: “Нека всеки и всяко живо същество да се завърне в Истинската си Природа – там откъдето всички сме тръгнали преди да се променим, отклоним, опорочим и да станем зависими от привързаността, отвращенията, желанията.”

Само това ще е напълно достатъчно, за да има пълно щастие в света. И нищо друго ако е само, поотделно бъде изпълнено, ще може да доведе до щастие и мир. Ето колко е просто всичко това:

Когато сме единни с Истинската си Природа, тогава ние сме далеч, сме неподвластни на заблудите, илюзиите, невежеството. Неподвластни сме на желанията, на страстите, на разделението на ума. Щом сме в едно със Същността си, алчността няма да може да взема превес над мисълта, че сме по-важни от всички други същества по света, тъй като ще сме наясно, че същата тази наша Вътрешна Природа, същевременно е животът във всяко друго творение на земята и извън нея.

Когато умът, емоциите, подтиците, действията ни се водят от Същността ни, те не биха давали приоритет на алчността и безумното забогатяване за сметка на мизерията, нищетата и крайната бедност на останалото без средства население.

Щом всичко в организма ни функционира и изниква от Същността ни, болестите ще бягат далеч от нас, защото едно хармонично тяло в енергийно отношение ще има и здрави тъкани, функции и непоклатим здравословен начин на живот. Имайки здрава връзка със Себе си, човек не би изпускал нервите си, не би допускал грешки и не би се отдалечавал от богатството и просперитета…

Но, не, не това богатство, успехи, просперитет и благоденствие, които са запазени само лично за нас – за един човек, а тези задоволеност, благоденствие и просперитет, които са за всички хора по света. Ако следваме Божествената си Вътрешна Природа, тя никога не би направила един да е щастлив, а друг да е нещастен. Един да благоденства, а друг да тъне в мизерия. Също, тази Буда Природа не би ни позволила да се втурнем през глава и да търсим някакъв откъслечен успех за сметка на ощетяването и неглижирането на другите хора.

Тези неща, към които води илюзията за лично облагодетелстване, без да се зачитат другите хора, животните, природата, ги инспирира егото – горделивият, егоистичен, сляп, ограничен, разделящ дуален ум. Само един невеж, замъглен, ограничен във вижданията за бъдещето човек, може да си представи, че ще има щастие на гърба на останалите хора. 

Не, не, не..!! Да, може да имаш някакъв частичен успех, който за сметка на ощетените да ти даде някаква временна радост, но ако нямаш поглед за цялото, всичко това ще се сложи на везните и в бъдеще време ролите ще са разменени – квитанцията ще ти бъде дадена и ще се наложи да изплатиш с неволи цялото си преживяно привидно щастие, т.е. бледо подобие на щастие и за то за малко – в някакъв отрязък от време.

Небесният вълшебник би свършил най-добрата работа на света, ако би направил така, че всички да подобрят връзката с Вътрешна Природа на всички хора, на всички чувстващи същества.

Сега, ако ви кажа, че всички ние можем да се превърнем в Небесни вълшебници, ще ми повярвате ли? Трудно се възприема една такава идея, но ако всеки от нас успее да навлезе във Вътрешната си Природа, той може едновременно с това да влезе в Пустотата – духовния, енергийния пулт на управлението на света. Щом веднъж влезем в Същността си – Буда природата си, ние сме и в същата тази Буда природа на всички хора, на всички същества, на цялото битие, на живата и не-жива природа. 

И според духовната сила, която притежаваме, ще може да засилим, да направим по ясна, да укрепнем връзката на всяко друго същество с неговата си Буда природа. Така всички същества по-лесно ще се измъкнат от илюзиите на дуалния – двойнствения ум. 

По този начин всеки би усещал по-отчетливо своята Вътрешна Природа и все по-ясно би осъзнавал и не би се поддавал на илюзиите, заблудите, невежеството, към което го води разцентрования му, маймунски ум. 

Ето една могъща, истинска полза от медитацията. Вместо да се уговаряте за определена минута в някакъв ден, за да излъчвате позитивни мисли или молитви за един по-добър свят, ако сте влезли в своята Буда природа, вие директно по всяко време ще можете да подпомогнете другите хора и бихте направили връзката им с тяхната Вътрешна Същност по-мощна и осъзната! Това от своя страна и само по себе си е достатъчно, те сами да разпознаят заблудите след които вървят в живота, да се отвърнат от тях и да вървят в Пътя на собствената си Вътрешна Буда природа. 

Също, ако сте постоянно в единство със Себе си, ще сте в състояние почти през цялото време да подкрепяте другите и да правите връзката им с Вътрешната им Същност да е достъпна, достатъчно силна, ясна, за да не се влияят толкова силно от илюзиите, съблазните и да не кривват по лошите пътища – тези, които водят към кармични последствия и самсара. 

Ето така, всички ние можем да се превърнем в Небесни вълшебници, които да водят земята, природата, хората към истинското щастие, включващо всички полезни действия и сбъдвания на мечтите – истинско здраве, успех, просперитет, благоденствие.

Ключът към Вътрешната Същност, към подпомагане и осъществяване на щастието на всички хора е медитацията. 

Има хора, които не желаят да практикуват медитация. Е добре, а как тогава ще можете да поставите в хармония психиката си, енергетиката в тялото си, здравето на костите, тъканите, функциите му?! С благи приказки ли? – Може, защото те също излъчват подходяща сила, енергия, но за жалост е съвсем недостатъчна, без потенциала и е несъизмерима на медитативните техники. 

Хилава, немощна е енергията на говоренето, за да може да подпомага, влияе и управлява различните обекти. 

Медитацията е могъщо средство да се въздейства върху духовете, енергиите и материята в света, стига да я практикувате редовно, прецизно и с вещина. Затова е останала от древни времена и затова ще я има завинаги във всяко време от бъдещето.

За да се в състояние да стигнете до Вътрешната Същност и да сте полезни на себе си и на света, ето, това е класическата медитативната техника:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате за мислите, които ще възникват. 

Оставяте ума си да мисли естествено. Единственото нещо, което трябва да внимавате е да не участвате в мислите и да не се въвличате в тях. 

Не спирайте мислите, не ги подтиквайте да бъдат интензивни. Просто ги наблюдавайте, без да ги развивате, без да им отдавате значение. Ако не се въвличате в мислене, умът ви ще се успокои и ще навлезете в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската си Природа, ще се слеете с Нея и ще Я последвате във всичките си действия. 

Този, който следва Вътрешния си Път, той следва Пътят на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да постигате определените си цели!

2 thoughts on “Завръщане в Истинската Природа и Щастие”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *