Опитът

Опитът, научен от други хора е богатство, но собствените преживявания и практиката са наистина безценни по пътя към Себе си. 

Може да научите много неща от книгите, може някой човек със солидна практика да ви обучи как да медитирате и да прилагате техниките в живота. Най-важното, най-стойностното обаче е, когато сами се сблъскате с трудностите и като ги преодолеете, добивате знания, умения, опит. 

Не че другите ще искат да ви заблудят нарочно, не. Но така или иначе, когато някой има определени знания, при обяснението, при изказа, е възможно да не бъдат описани съвсем както са в действителност. Или пък дори човекът да ви ги предаде съвсем точно, при разбирането им да се получи разминаване, т.е. говорено е едно нещо, а се е разбрало друго. Дори един малък нюанс на отклоняване често пъти е причина за недоразбиране на казаното. 

Има ли човек опит, той е убеден, сигурен е в себе си и не е възможно да бъде заблуден. Затова личният опит е от изключително голямо значение. Щом нещо си го направил сам, изпитал си го много пъти в живота си, знаеш силните и слабите му страни, след това дори самият Сатана – Мара изкусителят да дойде, да ви разубеждава и да се опитва да ви заблуди, той няма да постигне успех. Уменията се постигат като добиете сила сами да ги прилагате, а не само на думи.

Казвам ви всичко това, защото след като се научите да медитирате, вие следва да прилагате и да експериментирате медитативната си практика в най-различни условия. Може да изследвате и да видите как ще ви се получи медитацията, ако практикувате на някое шумно място. Е да, сред природата е лесно – приятни аромати, галенето на вятъра, тишината или омайните птичи песни – супер е. Но животът не предлага само приятни моменти. Те, техниките, не са само за добрите времена, а най-вече за лошите, трудните моменти в живота.

Може да опитате как ще стане медитацията ви, когато сте във враждебна обстановка или сред хора, които не ви вярват, или се съмняват във вас, или са негативно настроени. Тогава се тренират истинските медитативни умения. И тогава, когато умът е склонен да се обърква, когато изпадате в униние, отчаяние…, когато нещо ви дразни, води ви до истерия или ви лази по нервите. Ако в такива условия можете да запазите медитацията си и да продължите да практикувате, в такъв случай наистина ще имате самочувствието да кажете, че сте напреднали. 

Без да експериментирате в неблагоприятни условие няма да можете да знаете до къде се простират възможностите ви за медитация и устойчивостта на психиката ви… Ние хората сме различни – един е стабилен в една ситуация, а друга може лесно да го накара да изпусне нервите си. 

Всеки би следвало да познава себе си и да знае какво му е необходимо. Например, едни хора са устойчиви към обиди, хули, злословене и не им пука, не се трогват от тях, но пък са уязвими за здравето или отношението към близките им хора. Други може да не се впечатляват лесно и да не се страхуват от съдбата, но лесно да се палят, когато към тях се отнасят пренебрежително. Всеки е почти наясно с психиката си, с особеностите и емоциите си и със слабите си черти.

Щом ги знаем и когато се научим да медитираме в спокойна обстановка, би било добре да преминем към медитация в усложнени, утежнени условия. Примерно, ако ви е страх от тъмното, би било полезно да се научите да медитирате в тъмнина. Ако ви е страх от смъртта, усъвършенствайки медитацията си би било благотворно за психиката ви да медитирате в обстановка, която ще предизвика страха ви – може да използвате някоя болница или други провокиращи съзнанието ви ситуации… Или ако се чувствате притеснени в присъствието на много хора, нарочно, след като сте напреднали в медитацията, можете да пристъпите към практика в условията, които предизвикват притеснение – сред хората.

Въобще медитацията в обикновени условия е само прощъпулник – прохождането в прилагането на медитацията. Истински усъвършенстваните хора в медитативните техники не се трогват нито от страшните ситуации, нито от вероятните неблагоприятни тенденции на живота. Не се впечатляват от многото хора, нито от смъртта, нито от болестите, нито от шума, от самота, от дразнителите, нито дори от бруталните вмешателства или агресия. Но затова ви казвам, че човек трябва да се упражнява да бъде устойчив в медитацията си в конкретните, в определените за него неблагоприятни условия.

Разбира се, че всичко не може да се получи от първия път. Малко по малко, лека полека, е добре да разчупвате границите на възможностите си. И когато се научите да медитирате във всякакви условия и във всички ситуации, след това вие повече няма да се страхувате да попадате във враждебна обстановка или сред неприятни хора, затова защото тези ситуации вие вече ще сте ги оттренирали и ще се чувствате сигурни в тях.

Нека всеки сам за себе си да определи къде и в каква обстановка му е необходимо да практикува медитацията си, за да поправи слабостите си и да ги превърне в сила и самочувствие. После с удоволствие ще искате да попадате точно там, където преди сте се сривали психически и с лекота ще надделявате над тези, които са ви угнетявали.

За целта ви е необходима практика – в осигурени благоприятни условия и практика в контролирани неблагоприятни, провокативни условия и среда. Не може да бягате от лошото, не бива да ви е страх от злото. Просто работете всекидневно и методично, за да ги преодолеете и така те ще изчезнат завинаги от живота ви.

Когато медитирате, вие само наблюдавате ума си, но без да се захващате за мислите, които ще се появяват, ще стоят и ще изчезват. Не развивате мислите, не им отдавате значение, не се борите с тях и не се съгласявате с тях. Само ги гледате и не вземате участие. Внимавате те да не ви въвлекат във вихъра си. Така постепенно, с времето, ще навлезете в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската си Природа, ще се слеете с Нея и ще Я последвате във всичко.

Този, който може да следва Себе си, той върви в Пътя на Безграничното, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да имате добро здраве и да можете да постигате поставените си цели!

1 thought on “Опитът”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *