Духовни учения и общ Първоизточник

Всяко велико нещо е много просто, но зад неговата обикновеност се крие голямата сложност. Духовните практики са безбройни, свещенодействията, обредите, разните знайни и не знайни окултни знания и техники също. 

Хората ходят къде ли не, за да намерят Себе си, а в действителност, те никога не са се разделяли със Собствената си Природа. Самият аз в юношеството си също се търсих дълго – било то в Стария Завет, в по-новите религии, после в Източните учения – йога, даоски практики и т.н., докато накрая останах сам със Себе си, и разбрах. 

Разбрах, че в самият мен се съдържат всичките духовни учения, религии, практики, техники. И ако решите да ги разделите и да изберете най-доброто, ще осъзнаете, че няма най-добро. Всичко взето заедно едновременно е най-доброто и ако се опитате да отнемете или да изхвърлите дори една малка частица вън от Цялото, то вече няма да е същото – няма да е Цяло. 

Всяко нещо – техника, похват, упражнение е добро, когато е на точното си място, време, необходимите изисквания и условия. Всички сме срещали фанатизирани хора, впуснали се в някаква религия. Няма лошо, защото да е фанатизиран също е етап от завръщането в Себе си, но в никакъв случай човек не бива да остава задълго в това състояние, защото може да се обърка и вместо да се завърне в Себе си, той да се отдалечава все повече.

Примерно, Православните християни казват: “Само ние – православните ще влезем в Рая, а всички останали хора от другите религии са заблудени и ще горят вечно в Ада”. Горе-долу същото казват и католиците, и мюсюлманите, а и всички, които са още в началото, които тепърва прохождат в духовните учения. Все едно, че за всяка религия или учение има отделно Слънце, Луна, Земя, Природа.

Не, всички ние без оглед на религия, духовни учения или общности имаме един и същ Първоизточник. Това, което е различно е, че имаме различни обреди, церемонии и по различен начин отдаваме почитта си към Безграничното. Но всъщност това е само на повърхността на нещата. Иначе вътрешно всички дълбоко знаем, че Природата на хора, животни, на живота и смъртта, е една и съща.

Напредналите в духовно отношение хора не спазват никакви написани закони, канони, правила, принципи, защото всички те са вечно – завинаги гравирани в Истинската им Природа – в Духа им.

Умее ли човек да следва Вътрешната си Природа, той ще е и християнин, и мюсюлманин, и будист, и индус, и всякакъв, т.е. ще принадлежи към всяка от религиите или учения и едновременно с това той ще е независим и неподвластен на нито една от тях.

Където и да отиде човек, за да търси Себе си, там той ще намери само това, което сам занесе. Или както гласи една Дзен поговорка: “Единствения ДЗЕН, който ще откриеш на върха на планината е ДЗЕН, който носиш със себе си.”

Какво като отидеш в манастир, какво като обикаляш Япония, Китай, Тибет или Индия? Да, всички те са представители на древния мъдър Изток, но освен да поразгледаш, да полюбопитстваш и да се полюбуваш на мъдростта на древните учители, нищо друго няма да постигнеш. Това ми прилича на някой, който в собствената си къща има извор, а ходи в странство – от държава в държава, от град на град, за да търси вода.

Нещата стоят така: Ако не можеш да победиш дяволите вътре в самия теб, каква полза, че се разкарваш тук и там? И ако не можеш да подчиниш демоните си тук, как мислиш, че като отидеш в Тибет и ще ти се получи? Хоп и… готово!

Където и да отиде човек, каквото и да прави, неговата работа няма да може да я извърши никой гуру, учител или духовен майстор. Гледам сега разни екзотични духовни учители са се развихрили да се представят, че ей така, с един замах и ще спасят хората и света… Нищо няма да спасят, освен да посъберат от вас по някой лев и да си заминат.

Как си представят хората духовното? Може би, че в чужбина има Господ, а тук, понеже сме България и както всичко останало и Господ е на същото ниво ли…? Не, навсякъде е едно и също, където и да отидете по света. Успехът ви не зависи нито от страната, в която сте, нито от прехвалените гуру и духовни водачи.

Успехът ви в духовното, зависи само и единствено от вас самите. Вездесъщата Вселена дава на всеки изпитания и ако той ги издържи, преминава в по-горен клас. А ако се помайваме, негодуваме, мрънкаме, роптаем, ще си останем дълго време на нивото, в което сме в момента. И не в Тибет, а ако ще на Луната да отидем няма да можем да напреднем и на йота и да се измъкнем от илюзиите.

А ако се вслушаме дълбоко в Себе си, тогава напредването ни е гарантирано. Как мислите кой е постигнал и дал тези истински духовни практики на хората от Изтока? Ами кой – естествено, че са отшелниците и напълно посветените, отдадените в духовното хора.

Духът присъства навсякъде, винаги и във всичко и ако сте решили да се отдадете на Него, можете да го направите навсякъде и винаги. Когато си вземете изпитите на Живота, малко по малко той ще ви се разкрива и тогава най-сложната техника ще я виждате като обикновено, просто нещо. Не, не, че всичко е толкова просто, но когато умът е единен със своята природа – десетте хиляди неща са събрани и представени в едно цяло.

Сега може да се учудвате, че наблягам на една и съща техника – медитацията. Така е, но това не го правя просто ей така или напразно, защото от медитацията ще произтече и правилното дишане и коректното изпълнение на всяка друга техника.

Ако не владеем спокойствието на ума си, ще приличаме на хора, които хвърлят много пари, средства и време, за да градят къща върху пясък. Ако нямаме солидната основа на спокойният ум, никоя друга техника няма да е ефективна и достатъчна, защото постигнатото ново състояние ще е нестабилно, кекаво и податливо на външни влияния и манипулации.

Когато напреднете в медитацията, тогава и всяка друга дихателна, енергийна, а и физическа техника ще е солидна, непоклатима и наистина ще е с ясно изразен ефект. Тогава няма да се страхувате нито от корона вируси, нито от имунизации, нито от отрови или неблагоприятни външни условия, защото чрез Вътрешната си енергия ще сте в състояние да преобразувате, да промените и превръщате дори една материя в друга – едно вещество в друго, особено, ако то близко и е вътре във вашето тяло. 

Да, някои неща изглеждат като научна фантастика, но са реалност. Точно както е реално въртенето на Земята в нищото, нали? Или преминаването на информацията през десетки стени, за да достигне до вашите компютри и телефони.

Затова пак ще обясня основния медитативен похват, от който ще произтече всяка друга дихателна или енергийна техника:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще изплуват в съзнанието ви. Няма да им се поддавате, нито да се занимавате с тях, нито с емоциите, нито с подтиците за действия. Само стоите и наблюдавате, без да ги спирате и без да ги подбирате. 

Щом не участвате и щом не се въвличате в ума, той ще се успокои и ще навлезе в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската ви Природа. Ще се слеете с Нея и ще Я последвате винаги и навсякъде.

Този, който следва Себе си, той върви в Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да постигате определените си цели!

4 thoughts on “Духовни учения и общ Първоизточник”

  1. Rastreador de celular – Aplicativo de rastreamento oculto que registra localização, SMS, áudio de chamadas, WhatsApp, Facebook, foto, câmera, atividade de internet. Melhor para controle dos pais e monitoramento de funcionários. Rastrear Telefone Celular Grátis – Programa de Monitoramento Online. https://www.xtmove.com/pt/

  2. За пореден път абсолютно вярно! Напълно споделям написаното! Благодаря на Вселената, че ме срещна с теб, Нед за да ми “отвориш очите” за нещата от които се бях отдалечила, а те винаги са били в мен и са чакали да ги проявя. Вече един месец съм намалила антидепресантите на половина. Гордея се с това, но без твоята помощ нямаше да се осмеля да го направя.Благодаря ти!!!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *