Духовни адепти и чудеса

Ако гледаме на чудото като нещо невъзможно, непознато, непостижимо, тогава то наистина ще е чудо. По начало, ние хората сме склонни да хиперболизираме случващото се или пък да отиваме в другата крайност – да го омаловажаваме и подценяваме. Всичко, което човек не може да си обясни, го приписва на божествата, а това, което е обичайно, го неглижира. Такъв е конвенционалният човешки ум.

И когато се появи някой адепт, било той посветен в Йога, в Дао или някое друго духовно направление, имаме склонността да го считаме за непостижим или да го приемем за духовен учител.

Не винаги обаче има основание за такива предположения. Духовното майсторство, просветлението, не се състои в правенето на чудеса, а в умението да се водите само или изключително от Буда Природата си. Другите умения са само техники – енергийни, дихателни, ментални, физически или механични.

По света има различни майстори, посветили се на забавленията, илюзията, факирството и заблудата. Разбира се, има и духовни адепти, които наистина могат да вършат необясними, непосилни, непонятни за обикновения човек неща.

За един непосветен човек, например, да се зарежда човек директно от слънцето изглежда като чудо. Но в древните медитативни изкуства има далеч по-неразбираеми, невероятни неща и тези техники не са никакво чудо, а са обичайно следване на природните закони и закономерностите във Вселената. 

Много неща са показвали древните духовни майстори, които могат да бъдат направени и в наше време. Примерно, адептът в духовните учения Миларепа е можел да пробяга без проблем 200 км за едно денонощие. Също е можел да стои дълго време в сурови условия и зимните бури в Тибет – това разбира се е възможно чрез медитативни практики. 

Тези дни медиите разпространиха за кончината на един адепт – индиец на име Шри Прахлад Джани, който не е пил вода и не се хранил почти цял живот – около 80 години, скоро той почина на 90 годишна възраст.

Друг подобен случай е индиецът Хира Ратан Манек, който също може да живее само от слънчевите лъчи. Знаем, че един майстор йогин може да понася крайно неблагоприятни амплитуди на студ и горещина, без това да се отразява по никакъв начин на доброто му здравословно състояние.

Възможно е също пренасянето на съзнанието на огромни разстояния и присъствието на срещи и събития, които иначе няма как да се случат физически. Не бих искал да изброявам всички чудеса, които един йогин може да извърши, защото това би отнело много време, но няма как да не спомена за неуязвимостта и силата да преминават през болести, зарази и да се възстановяват здравословно от почти несъвместими с живота и немислими за съвременната медицина състояния.

Ще ви кажа само логиката, до която съвременните учени, дори да си счупят очилата, пак няма да могат да стигнат и да проумеят. Духът, който е в Същността на съществото ни, излъчва енергия, и ако човек умее да се слива с Него, “храната”, с която ще може да се зарежда, далеч превъзхожда енергията на обикновената храна.

Слънцето излъчва енергия, която, ако можем да уловим с очите си и да я складираме в “морето на енергията” и в клетките в тялото, ще можем да живеем без проблем.

Във въздуха е разтворена много вода – влажност, която с определени дихателни техники може да бъде извлечена – кондензирана в тялото и да бъде използвана, и тогава не е необходимо да се пие вода, тъй като сме я добили чрез въздушния поток при вдишване и издишване.

Ето ви част от “чудесата”, които не са никакви чудеса, а са най-обикновени земни или непознати закономерности.

Хората живеем от невидима енергия, която някои учени, като не могат да схванат, им е по-лесно да я игнорират и да обявят за несъществуваща. Несъществуваща е, да, но ако сте толкова сигурни в това, че няма енергия, ще се обзаложите ли, че е така? Ако сте прекалено твърдоглави, ще се наложи да си скъсате дипломите публично, защото нещата, които ще ви бъдат показани, няма да имат никакво разумно, рационално обяснение. Всъщност, те ще имат рационално и разумно обяснение, но не и според ограничения рационален ум.

Всичко е логично, точно, подредено и чудеса не съществуват. Има само неща, до които, ако човек не е стигнал и не може да си представи, се обявяват за чудеса, но това е само защото не се познава материята, с която се работи.

В тялото при разграждането на духа се образуват различни вихри от енергия – енергийни вихрушки – чакри, също възходящи, низходящи, локални потоци и прочие. Ако умеем да работим с тези вихри, няма болест да може да ви затрудни, тъй като нещата, които извършваме са на много фино ниво, на толкова миниатюрно, микроскопично ниво, че патогенната енергия няма как да се възпротиви и защити.

За да може човек да работи чрез енергията, разбира се, както всяко нещо, се изискват умения. Някой има по-добри умения, някой не чак толкова добри, но важното е, че щом човек е последователен, методичен и търпелив, уменията няма да му убягнат. И тогава няма да казвате на чудесата “чудо”, а за вас те ще са най-обикновени действия и работа.

Пак ще говорим на тези теми, но един пост във ФБ не може да се разпростира много, защото такъв е форматът на социалната мрежа, на този вид медия.

Сега отново ще наблегна на техниката на техниките, защото тя стои в основата на всяка друга практика, независимо дали тя е дихателна, енергийна или ментална. Успокояването на ума е подобено на ходенето пеш, ако не го можете няма да можете да извършвате почти никакви други дейности, защото то е основата.

Медитирайки, ние наблюдаваме ума си, но без да се захващаме, за мислите, които ще се появяват. Не спираме ума да не мисли, не го заставяме да мисли позитивно и не моделираме мислите. Не отдаваме значение на мислите и не ги развиваме. Само стоим и наблюдаваме ума, без да се оставяме да бъдем въвлечени в неговите бури. Така постепенно и с времето умът ще се успокои, ще стане пуст, безмълвен, добронамерен към всички и всичко, умиротворен. Така ще навлезем в естественото състояние на Истинската си Природа, ще се слеем с Нея и ще Я последваме. 

Този, който следва Вътрешната си Природа, той върви в Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да постигате определените си цели.

6 thoughts on “Духовни адепти и чудеса”

  1. Suivre le téléphone portable – Application de suivi cachée qui enregistre l’emplacement, les SMS, l’audio des appels, WhatsApp, Facebook, photo, caméra, activité Internet. Idéal pour le contrôle parental et la surveillance des employés. Suivre le Téléphone Gratuitement – Logiciel de Surveillance en Ligne. https://www.xtmove.com/fr/

  2. Савка Панова

    Прав си и както винаги си абсолютно точен в нещата. Благодаря ти! 🙏🍀❤

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *