Етапи на Очистването

Всяко нещо, което човек подхване, не се получава от първия път. Дори и дълго време да сте упражнявали една професия, пак може да възникват проблеми, които да се опитат да вгорчат деня ви. 

С овладяването на ума е същото. Даже и да сте свикнали лесно да поддържате единството с Вътрешната си Същност, има моменти, в които трябва да приложите усилие в повишаването на вниманието си, за да можете да устоите на склонността на ума да се разцентрова. 

Както в живота, в някои моменти нещата ни се получават лесно, в друг момент не много лесно, а има и запънати случаи, когато се налага да използваме по-голяма сила, устойчивост, издръжливост. 

Очистването на ума се състои от няколко етапа. Първо е очистването на съзнанието, то се получава най-лесно и бързо – за минути, час или малко повече можем да поставим в ред ума си. 

Очистването на подсъзнанието е доста трудоемко и то не може да стане в еднократно сядане за медитация. Върху стереотипите, които са се вкоренили дълбоко в подсъзнанието, се работи с години: първо, за да се освободим от нехармоничните енергии, които то генерира, и второ, за да заличим навиците и стереотипите формирани и поддържани с години. Много пъти подсъзнанието може да отравя съзнанието, но когато човек е с несломима воля, накрая ще постигне и очистването си. 

Енергийното очистване е един друг етап и то също не може да стане на секундата, защото енергията, върху която следва да работим, се е установила дълбоко в клетките. Те имат склонността да се връщат в старото си положение. Затова тези, които са сериозни в намерението си да се очистят от всяка чужда и несвойствена за тях енергия, се налага да калят волята си и да имат търпението да не се отказват. 

Иначе човек лесно може да се обезсърчи. Ето, веднъж сме се очистили и после пак се връщаме в старото положение – това действа много деморализиращо и отчайващо. 

Хората, не познавайки тази материя, лесно могат да си кажат: “Да, получават ми се нещата, но за малко и после пак е същото…”

Не, не е същото, защото когато човек се устреми към дадена цел, той не бива да спира при първата трудност или несполука. Има една много силна Източна поговорка, която гласи: “Силата не идва от физическите възможности. Тя идва от несломимата воля”.

Човек, тръгнал по пътя на духовното очистване и единението с Истинската си Природа, не бива да се поддава на разколебаващи мисли, съмнение и двоумене. Всякакви мисли могат да обсаждат ума ти, най-различни идеи може да се опитват да те отвличат от Пътя към Дома. Хора и съветници безброй, но в никакъв случай не бива да изоставим Собствената си Природа и да последваме чуждите съвети. 

Ясно е, че за кратко време цялостно очистване на ума не може да се очаква. Дълги години сме обслужвали някакви външни внушения, навици, стереотипи и е необходимо много търпение, упоритост и настояване във времето, за да можем да се освободим от тях.

Един се бори със страховете си, друг с гнева, трети с някаква зависимост, пристрастие или отвращение, но така или иначе работата с очистването не може никой друг да ни я свърши освен ние самите. Ако сега отложим работата върху себе си и очистването, то неминуемо ще ни се наложи да сблъскаме с тях в бъдещето. Така или иначе, всичко това ни очаква.

Затова не бива да има колебание или двоумене. Колкото и зле да се чувствате понякога, не бива да се отказвате от медитативната си практика. Всичко може да се загнезди в съзнанието ви или да ви сполети, но невъзмутимата практика следва да бъде налице. Дори и самият дявол да ви напада, изкушава или деморализира, отказване не бива да има. 

Обзел ви е страх, и какво от това? Сядате и медитирате. 

Нападнала ви е зла ревност, и какво от това? Мощна медитация трябва да бъде вашият отговор. 

Ако сте се уморили или сте обладани от някакво униние, какво от това? Без да се въвличате в което и да е от състоянията, медитирате! Може да е в седнало положение, или ходейки, или вършейки някаква работа – няма отказване! И ще видите как самият дявол ще отстъпи пред несломимата ви воля!

Ето отново медитативната техника:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате за мислите, които ще изплуват в съзнанието ви. Не се опитвате да спрете ума си или да изхвърлите мислите. Не развивате мислите и не им отдавате значение. Просто стоите и ги гледате без да има давате участието си и не им позволявате да ви въвличат във вихрите си.

Така постепенно умът ви ще утихне и ще навлезе в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската ви Природа, ще се слее с Нея и ще Я последва във всичките си дейности.

Този, който следва Себе си, той върви в Пътя на Безграничното, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да постигате определените си цели!

5 thoughts on “Етапи на Очистването”

  1. Благодаря Нед!!! На мен доста трудно ми се получават нещата, но тези статии, ми дават кураж да продължавам и да калявам волята си. Благодаря, че ви има!!!

    1. Точно – прочитайки статиите ти Нед, се окуражавам да не се отказвам и да продължа напредл

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *