Психична енергия и енергийни паразити

Невидими са взаимодействията между хората. Ние сме в един постоянен енергообмен – излъчваме ментална, психическа енергия и я приемаме в тялото си. Сетивата – очите, ушите, носа, вкуса, кожата са като врати, през която прониква външната фина енергия. Има хора с по-силно излъчване, което може да се усети, но по принцип, тъй като сетивата ни са се притъпили, ние не улавяме фините въздействия. 

Това не означава, че въздействия няма – те се получават винаги, когато сме сред други хора или среда, Примерно, всеки се е усещал уморен, без да е имал усилена физическа или умствена дейност. Някои хора са по-отворени към външната среда, други не толкова. Като цяло психичната енергия инициира почти всички процеси в тялото и макар че не я забелязваме, тя работи действа непрекъснато.

По-отворените енергийно хора се повлияват по-силно от заобикалящата ги среда. Те лесно влизат в контакт с другите, но пък и по-лесно се замърсяват. Такива хора не се чувстват добре, когато са в тълпа или са сред хора с агресивна енергия.

Психичната енергия има много силно въздействие, защото тя съдържа в себе си силата на Живота, който може да се разгради на всички съществуващи енергии и сили. В свойствата ú е дори да трансформира едно вещество в друго или да го създаде.

Силно подценена и неизползвана е в наше време психичната енергия. Кой знае защо всички хора обръщат внимание на грубите материи и са обърнали гръб на вълшебната сила в тях.

Всички знаем, че има народи, които се хранят предимно с една храна – ориз или само с плодове и зеленчуци, но те не боледуват и нямат недостиг на никакви вещества. Малко е смешно това, че съвременните вегани, трябва да си набавят някои витамини във вид на таблетки, защото липсвали в храната. Ами да, те може да липсват в храната, но ако сте в кондиция и ако психичната ви енергия е на необходимото ниво, макар да консумирате само един вид храна, тя е достатъчна да ви зареди с енергия. Ако практикувате медитативни техники, бихте могли буквално да превърнете едни вещества в други.

Лошото е, че хората си мислят, че всичко е само материално и го има само в храната. Не, не е всичко в храната, а е в психичната сила, която е във всеки от нас. Само че един я съхранява и развива, а друг я пилее във вид на дрязги, спорове, истерии или впускайки се в безсмислени действия.

Някой сега ще попита: “Ами как като консумираш само ориз, ще можеш да си набавиш достатъчно и незаменимите белтъчини, мазнини, витамини, минерали?! Как ще имаш достатъчно от необходимите вещества за ставите, за костите, за кръвта, за мускулите, за другите тъкани? Как, невъзможно е?”

Да…, невъзможно е, но само на теория, а на практика се получава, че е възможно! Как става това ли? Много лесно – когато психиката е чиста и не обременена с мерзости или излишни несвойствени за индивида дейности, тя е могъща сила и може да се справи с абсолютно всичко.

Сега, като пуснете телевизора и веднага на талази ви заливат разни реклами – купете си такива добавки, приемайте не знам си какви еликсири, пийте разни боклуци, в които не знаете какво има… и защо? Защо? Животът е съществувал милиони години и без техните боклуци, и без техните “спасителни” добавки, витамини, минерали…

Защото, когато психическата ви енергия е на ниво, тя може да отнеме това, което е излишно в тялото, може да добави това, което е в недостиг, и може да поправи всичко, което не е на мястото си.

Но как можем да изчистим психиката си? Как да я усилим? Как да я върнем към първоначалните и възможности? И как да я направим способна да се справя с всякакви нужди и предизвикателства?!

На първо място следва да върнете психиката си в Истинската си Природа. След това и едновременно е разумно да се завърнем към Майката Природа

Не казвам, че трябва да изоставим техническия прогрес и съвременните технологии – не! Просто, ако искате да усилите психичната си енергия, е добре да имате добър контакт с природата – и телесен, и ментален, и духовен. Умът ви следва да е спокоен, защото един тревожен, объркан или суетен ум е един страшно озверял гладен консуматор, който постоянно ще изчерпва така необходимите психични сили. Обичайно умът е този орган в човешкото тяло, който изяжда най-много енергия.

Друго важно нещо е храненето – не бива да се преяжда, защото така много от силите ви ще отиват за храносмилане и усвояване на храната.

Следващото важно нещо е да не пилеете силите си в безсмислени спорове, препирни, противоречия и конфликти – няма нужда от прекалено много обяснения. Щом някой упорито не иска да разбере нещо – оставете го, той се противи нарочно и няма нужда го убеждавате с всички средства. 

Има хора, които се зареждат, като ви карат да се нервирате и все повече да им обяснявате очевидни неща, така се отваряте и се раздавате неусетно – не им правете услуга, без много забавяне напуснете спора или препирнята.

А един друг типаж хора са склонни да се оплакват, като желаят съчувствието ви. Така те ви разхлабват, разсейват и отнемат от енергията ви, след което въобще не ги интересува как се чувствате вие. Просто им кажете, че такъв е живота и ги оставете да си търсят друг слушател. Ако не го намерят, те имат начини да се възстановят, само че методите са малко по-трудоемки – има природа, има подходящи храни, има медитативни техники, но те са лениви паразити и им по-лесно да изчерпят сила директно от вас.

Най-различни биват енергийните паразити – ще ви устроят скандал, за да се чувствате виновни и така, когато отслабите защитата си, ще ви точат силите; или ще ви разказват измислени и преукрасени истории, за да обсебят вниманието ви, и когато се опуснете ще се опитат да доминират отнемайки енергията ви.

Друг фактор, за да усилите психичната си енергия, са регулярните тренировки и упражнения за мобилизация, воля, дисциплина, психическа издръжливост.

Има време, ще говорим и за упражненията по-детайлно. Но общо взето, ако имате контрол над вас самите, ще можете да го прилагате и върху другите – енергийните паразити няма да могат така безнаказано да черпят енергията ви, а и ако са много нагли ще си получат един безплатен, но доста солено-горчив урок.

Засега е добре да знаете, че психичната енергия е в основата на живота и ако я занемарим или изгубим, това би означавало да изоставим живота си. Хората би трябвало да знаят и да не се концентрират предимно върху външните корекции във вид на лекарства, билки, добавки, сиропи и прочие, а да имат вътрешни психични сили, за да могат да превръщат директно едно вещество в друго или да оперират чрез психиката си според както е необходимо.

Ето, ще напиша пак основната медитация за наблюдение на ума:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще се появяват, ще стоят и ще изчезват. Не им отдавайте значение, не ги развивайте, не ги гонете и не ги канете в ума си. Не се опитвайте да моделирате мислите, а само внимавайте да не се въвличате в тях.

Така, щом не участвате мислите, постепенно ще навлезете в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската си Природа, ще се слеете с Нея и ще Я последвате завинаги.

Този, който следва Вътрешната си Природа, той следва Пътя на Безграничното, така той не прави грешки и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитиативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да постигате опредените си цели!

9 thoughts on “Психична енергия и енергийни паразити”

  1. Rastreador de celular – Aplicativo de rastreamento oculto que registra localização, SMS, áudio de chamadas, WhatsApp, Facebook, foto, câmera, atividade de internet. Melhor para controle dos pais e monitoramento de funcionários. Rastrear Telefone Celular Grátis – Programa de Monitoramento Online. https://www.xtmove.com/pt/

  2. Анонимен

    Много вълнуващо, убедително, напоително, ………….. е за мен!
    Благодаря!

  3. Анонимен

    Здравей, Нед! Препрочитах изложената от теб информация, благодаря за помощта!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *