Медитация и Интуиция

Има хора, които се страхуват да правят медитация, защото тя им се струва непозната. Плаши ги може би това, че пристъпвайки към практиката, ще загубят познатото си досегашно състояние. Или че ако потънат в Пустотата, ще се изгубят. 

Няма по-погрешна представа от тази, тъй като щом медитацията е техника за намиране и осъзнаване на себе си, няма как да навлезете в някое състояние, което не е ваше. 

Медитативната практика не е религия, а е завръщане в Истинския Дом. Няма значение кой каква религия изповядва и какви традиции е имал в семейството, в детството, в живота. Все едно да каже, че да диша е религия или че биенето на сърцето е заради възпитанието. 

Ако упражнявате някакъв спорт или хоби, религиозната ви насоченост ще има ли значение? Не, разбира се. Подобно е да кажете, че анатомията или физиологията ви е различна. Или пък потоците от фина енергия в тялото ви са по-други от на нормалните хора. 

Не, медитацията е по-скоро биология, отколкото да е някаква странност, приумица или екзотика. Психиката на всеки е изградена от няколко нива на съзнание, подсъзнание, несъзнание, и в основата на всички тях стои Вътрешната Същност – Нероденото състояние. Няма хора, които да са без сърце, кръвообращение, вътрешни органи и функции на тялото, които да са различни. По същият начин е и медитацията – една и съща е за всички. Ако човек стои само на повърхностните нива на съзнание, той няма да познава нито подсъзнанието си, нито по-дълбоките му нива, нито енергията, която циркулира в тялото му. 

Да, ваша работа е дали ще правите медитация или не, но няма как да избягате от последствията на едно такова неглижиране. Психиката ви ще ви върти шеги, които често пъти няма да са толкова незначителни и безобидни. Емоциите, които ще изпитвате, ще влияят директно върху здравето и функциите на тялото. Действията ви може да са толкова погрешни и необратими, че след това и да съжалявате, сами няма да можете да си отговорите, защо сте постъпвали точно така. 

Иначе, може да не медитирате и да си мислите, че всичко е наред. Да, разбира се, че в обикновено състояние всичко ще е на мястото си, но ако навлезете в някакъв лош период в живота си или в някаква черна серия от събития, едва ли ще можете да останете незасегнати, хармонични и уравновесени. 

Някои хора прибягват до алкохол. Втори, посягат към дрогата, трети към успокоителни или към други различни спасителни “пояси”, но в крайна сметка изходът от борбата в живота никак не е ясен. Медитативната практика е един инструмент, едно оръжие, което можете да приложите в критичните моменти от ежедневието и тя никак не би ви била излишна. 

Защо ви се струва странно да пуснете всички брътвежи на ума, от това със сигурност няма да останете без ум! Ще се освободите от паразитните мисли и обсебващата емоционалност, но разумът ви ще стане все по-проницателен и с по-голям потенциал. 

Може би някои са с погрешната представа, че когато медитираме, ние се молим или служим на някакъв чужд непознат бог. Нищо подобно. Боговете са си богове, а медитация за наблюдаване и невъвличане в ума няма нищо общо нито с богове, нито с дяволи, с извънземни или някакви други същества. Медитацията е начин за очистване, интегриране и сливане на различните нива на съзнание, подсъзнание, несъзнание, в Изначалната Същност. Естествено, че можете да изберете да не медитирате, но от това никой друг освен в вас няма да загуби.

Това е знание, което почти се е изгубило през вековете на живота и невежеството. Не, не се е изгубило, но тъй като хората са предпочитали по-повърхностни, по-лесни и достъпни занимания, тези знания са били в забвение. 

Хората, които държат на психическата си хигиена, очистването и успокояването на ума, няма как да подценят и да подминат самоусъвършенстването си чрез медитация. Колкото по-скоро започнете медитативната си практика, толкова повече време през живота си ще имате възможността да се очистите от чуждите енергии, настанили се в психиката и ума. Освен че имаме нужда да овладяваме ума и емоциите, ние имаме нужда и от познание за себе си. Не знаем откъде идваме… Не знаем накъде отиваме… Не знаем защо живота е такъв или онакъв и точно затова заниманията все повече ще отварят вратата към невидимото, непознатото към дълбоката ни безкрайна Същност.

Полезен съвет може да ви даде всеки приятел, но истински нужната интуиция, от която се нуждаете, може да ви бъде подсказана само от Вътрешната ви Природа. Не знаем какво да направим, за да е добро. Не знаем какво никога да не правим, защото е зло. Напротив, знаем всичко, но то е завоалирано дълбоко в нас и ако не се упражняваме в медитация и не познаваме Същността си, няма как да достигнем до истинските знания вътре в нас. Ще си мислим, че нещо е добро, а то ще се окаже зло. Ще си представяме, че нещо е лошо, а то може да е единственият добър изход от някаква заплетена житейска ситуация. Без медитация, умът най-често е повърхностен, ограничен, немощен да проникне в Същността на нещата.

По начало медитацията е естествено състояние на всеки от нас, но животът, опитът, неволите са замъглили това обичайно човешко състояние и така сме го забравили. Втурнали сме се след изгодата, силните емоции, илюзиите и не се сещаме за Себе си.

За да се завърнем в Себе си е нужна ежедневна медитативна практика. Когато медитираме, ние само наблюдаваме ума си, но без да се захващаме с мислите, които ще идват, ще стоят и ще отминават. Не се впускаме в разсъждения, не развиваме мислите, не им отдаваме значение и не ги моделираме. Само стоим и наблюдавайки ума си, пускаме всички мисли да съществуват, но важно е да не участваме в тях и да не ги обслужваме. Стоейки така, като не се въвличаме в ума, той постепенно ще утихне и ще навлезе в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската ни Природа. Ще се слеем с Нея и ще Я последваме навсякъде и винаги.

Този, който следва Себе си, той върви в Пътя на Безпределното, така той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да постигате определените си цели!

6 thoughts on “Медитация и Интуиция”

 1. How to track the location of the other person’s phone without their knowledge? You will be able to track and monitor text messages, phone calls, location history and much more. Free Remote Tracking and Recording of Husband’s Phone Cell Phone Spy. Best Apps to Download for Free to Spy on Another Phone. https://www.xtmove.com/

 2. Яна М. Добрева - Serendipity

  Намастé! 🙏🌿🌷 Неоспорими са ползите от Медитацията, прав си Нед. Както за здравите, така и за не дотам здравите.
  Считам, че е спасението, лечението, тоника, цялата “гама от витамини” за душата и тялото – образно казано, както в настоящето, така и в близкото и далечно бъдеще за човечеството в дългосрочен план.
  Медитацията е решение свише за почти всички ситуации в живота на всяко човешко същество и подкрепата, която чрез нея можем да си дадем и сами ежедневно.
  Благодаря ти за грижата за всички ни чрез редовното напомняне и вярата в нас, че можем да го постигнем, стига да го превърнем в наш ежедневен навик – здравословен и изключително полезен, както и жизнено важен и необходим.
  Да бъде! 🙏🙂
  Желая ти щастие!

 3. Анонимен

  Полезно, обстойно обяснение по Пътя на осъзнаване! Многократно съм писала за начина на поднасяне на информация от теб и пак ще наблегна на разбираемостта. Никъде не срещнах подобен подход и съм благодарна, Нед! Да, основното е заложено във всяка публикация, а в това има смисъл, защото, повтаряйки нещо многократно, то се запечатва в съзнанието на учещия. Пожелавам ти да продължиш в насоката, която си избрал успешно и възпитателно за нас!
  Лека, усмихнати дни!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *