Самоовладяване и очистване на ума

Започвайки медитативната си практика, много хора си представят, че ей сега, като попрактикуват малко и веднага ще сложат край на страданията. Това е и така, но и не е съвсем така, защото, за да можете бързо да неутрализираш силните външни въздействия, вмешателства, агресия или вътрешните подсъзнателни импулси, е необходимо да си изградите солидна концентрация на вниманието за сливане със Същността си. 

За един човек, който е навлязъл дълбоко в Себе си, не е проблем да прекрати почти на мига евентуално разстройване на ума. Но тъй като в самото начало хората още нямат нито опит, нито сила, нито издръжливост и устойчивост на вниманието, на тях им е необходимо повече време, за да се справят. 

Да сте упешни и да можете да потушите една буря в психиката си е нужно да имате стабилност в концентрацията на вниманието. С времето, с практиката, концентрацията се подобрява и усилва, но докато дойдете до този момент, ще се наложи да се заредите с търпение и стоицизъм. Много хора се обезсърчават, че в даден момент не са успели да се овладеят и по тази причина изоставят практиката си, но това е грешка. 

Както всяко нещо, колкото по-дълго и по-упорито се занимавате с него, толкова то повече ви се отдава. Един спортист не може да постигне резултатите си с няколко тренировки, нали? Един преводач не може да е добър в професията си, без да има солидна практика. Или един лекар не е така опитен в професията си още със започването на работа. Нужно е усъвършенстване, опит, изградени умения и чак тогава нещата се получават, както трябва. 

Същото е и с медитацията. В началото ще можете да се справяте само когато седнете на възглавницата за медитация. После ще успявате само когато се намирате в благоприятни, добри условия и постепенно уменията ви ще нарастват, докато дойде моментът да можете да се справяте и да минавате отвсякъде. 

Когато задобреете, няма да има никаква ситуация, препятствия, “противник”, през който да не можете да преминете. Независимо откъде ще идва предизвикателството – може да е отвън, т.е. от заобикалящата ви среда – хора, обстоятелства, външни енергии, или отвътре – от по-ясното или по-дълбоко подсъзнание, няма да имате проблеми с неутрализирането му.

Не бива човек да се оставя да бъде деморализиран и отчаян заради някакъв временен неуспех. Каквото и да се случва, както и съдбата да ви подхвърля и изпитва, е добре да можете да се връщате към медитативната си практика. Макар в началото реализацията да е трудна, частична или рехава, няма да изоставяте медитативните си занимания. Ще видите, че ако практикувате, с времето нещата ще стават по-лесни и по-успешни. 

Четенето на книги много често изгражда една неправилна представа за реалността. Например, често се казва, че постигането на просветление рязко ще отреже възможността да бъдете атакувани – психически, енергийно, физически и прочие. 

Вярно е, че напредналите в техниките и адептите могат почти моментално да се справят с всяка провокация, но не бива да се заблуждаваме – този свят е изпълнен с неуредици, проблеми, агресия и арогантност и не бива да очакваме, че никога повече няма да бъдем атакувани. Един адепт може бързо да се справи с всяка ситуация, но това не означава, че никога няма да му се налага да прилага уменията си за самообладание, самоконтрол и навлизане в дълбоката си Същност. 

Въобще, уменията са според практиката и според изградената и натренирана техника. Нормално е в първите години на медитативната практика да не успявате още в първите секунди да можете да навлезете и да останете в Пустотата. Ще съумявате донякъде да се справяте, а донякъде няма да можете. Това далеч не е всичко. Просто практикувайте и знайте, че всичко е във ваши ръце. 

В самоовладяването и в очистването на ума не участва Бог. Дори дяволът няма думата, когато можете да се завръщате своевременно в Себе си. Никакви духове, сатани, караконджули, умрели, самодиви и самовили не могат по никакъв начин да възпрепятстват навлизането ви в Истинската ви Природа. Това зависи само от вашите умения и от нищо друго. Затова, ако не ви се получава, не се заблуждавайте, че някой или нещо ви пречи. Основната причина да успявате или да не успявате в свързването със Същността си, са само вашите умения!

Обикновено очистването става на етапи. Така се редуват във времето светли и тъмни периоди. През светлите ви е по-лесно да се овладявате, а през тъмните е по-затормозяващо. Няма значение, години наред живеейки ще чистите ума, подсъзнанието и наслоените стереотипи в психиката ви. Години наред от време на време ще навлизате в тъмни, мрачни периоди, които ако се оставите ще вгорчават живота ви. 

Нищо и какво от това? Нали времето не е само слънчево, така са и различните ситуации в живота. Външната, заобикалящата среда, понякога ще е добра, ласкава, слънчева. Понякога ще се случва да е зла, компрометираща, мрачна, хулеща, клеветническа, и какво от това? Включвайки медитацията си и реализирайки навлизането в Истинската си Природа, вие ще се чувствате еднакво комфортно и добре, без значение през какво преминавате, дали ще е слънчев или мрачен период. 

Успехът ви в спокойствието ще зависи само и единствено от вас самите. Нещо дълбоко скътано в подсъзнанието ви може в определен момент да нахлуе в съзнанието и да ви разтревожи, да ви изплаши, разгневи или да ви въздейства силно по някакъв друг начин. Какво е значението му, ако като сте усъвършенствали овладяването на ума – емоциите, подтиците, действията? Просто, всичко отново ще зависи само и единствено от уменията ви да навлизате и да оставате в Същността на Природата си. 

Щом успеете да влезете в Пустотата, всичко ще изчезне. Ще се изпарят страховете ви, гнева, алчността, страстите, зависимостите, и всичко което волно или неволно сте наслоили като комплекси в психиката си. 

Ще запомните само едно: “Всичко зависи от вас самите и от никой друг – от вашите усъвършенствани умения!”

Ще ви припомня техниката на медитация:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, който ще се появяват, ще стоят и ще отминават. Няма да им отдавате значение, няма да ги развивате или да се опитвате да ги моделирате. Щом като не участвате в мислите и като не се въвличате в техните вихри, умът ви ще се успокои и ще навлезе в естественото пусто безмълвно и умиротворено състояние на Истинската ви Природа, ще се слеете с Нея и ще Я последвате. 

Този, който пребивава в Същността си, той следва Пътя на Безграничното, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да постигате поставените си цели!

6 thoughts on “Самоовладяване и очистване на ума”

  1. Rastreador de teléfono celular – Aplicación de rastreo oculta que registra la ubicación, SMS, audio de llamadas, WhatsApp, Facebook, fotos, cámaras, actividad de Internet. Lo mejor para el control parental y la supervisión de empleados. Rastrear Teléfono Celular Gratis – Programa de Monitoreo en Línea.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *