Състояние Не-враг

Всичко друго може да е измамно, лъжливо, престорено, фалшиво, но Вътрешната ви Същност никога! Може да ви излъжат хора, институции, разни учения и философии, разбирания за света или възприети религии, но Истинската ви Природа не може!

Когато сте отчаяни, обезверени, обезсърчени, унили и загубили вяра в хората, в приятелите си и света, вие трябва да знаете, че Изначалното ви Себе никога не може и няма да ви подведе, да ви измени, нито ще ви предаде и никак няма да ви изостави. Целият свят и представите ви за него могат да са илюзорни, неверни и нямащи никаква връзка с действителната реалност, но Духът – това, което всъщност Сте, няма как да е заблуда, нито фалш!

Когато си мислите, че целият свят е срещу вас, всъщност би било добре да знаете, че никой и нищо не е срещу вас, освен собствения ви объркан ум. Щом влезете в единство със Себе си, ще разберете, че всичко което ви се е случило, е само за да ви даде урок и да постави нещата на точното им място. Изпитанията също са, за да усилят и затвърдят връзката и единството с Изначалната ви Природа.

Японският Дзен майстор Тайзан Маезуми казва: “Имайте пълно доверие в себе си, не в този който си мислите, че би трябвало да бъдете, а в Този който Сте.”

Маймунският ум може да се опитва да заблуждава, да ни хвърля от една измамна мисъл към друга, от едно порочно действие към друго, но ако не се захващаме с него, то той ще подскача като маймуна от клон на клон, от една мисъл на друга и в крайна сметка ще остане без сили, ще се укроти.

Погрешна техника е да се опитваме да го усмирим със сила, защото така можем да постигнем ефект само за много кратко време и после той пак ще вземе надмощие, а и заменянето на една заблуда с друга – изкуственото състояние на покой, не може да ни доведе до Първоизточника! 

Когато някой ви предаде, той всъщност не предава вас, защото ако вие стоите стабилно в Себе си, това няма да има последствия за вас. Това, за което всъщност трябва да внимавате е, вие самите да не предавате Себе си. Нека другите да ви предават щом така искат, и ако ще и целият свят да се обърне “с керемидите нагоре”, стоите ли в Себе си и непоклатими ли сте, лоши последствия за вас няма да има. 

Ще има промени в живота ви, но те няма да са във ваша вреда, а по-скоро ще са правилно преподреждане на живота ви. Защото, когато човек е живял в илюзии, заблуди и възприети отвън модели на мислене и поведение, ще е добре да влезе в Същинската си Природа и да започне да отразява всичко от Себе си – такова, каквото е!

Медитативното състояние “не враг”, ще ви даде да осъзнаете, че всички ваши врагове, противници и зложелатели, всъщност се опитват да ви насочат и направляват така, както би бил най-точния ред във Вселената. Привидно бидейки ваши врагове, те всъщност са ваши приятели, които с действията си ви поставят на място или ви дават нещо да научите, да разберете и да се коригирате. 

Колкото повече ви предават, толкова по-единни със Себе си би трябвало да ставате. Този, който е единен със Себе си не може да му бъде навредено и не може да бъде заблуден – просто ще сте все повече информиран, знаещ.

Колкото повече злини ви правят, толкова по-силни и непробиваеми ще бъдете, защото този, който е в синхрон със Същността си е непобедим!

Една Чан поговорка гласи: “Победата зависи от противника, а непобедимостта – от самия тебе”

Никога не забравяйте, че Вътрешната ви Природа е продължение на Небето, Тя притежава безгранични умения и възможности и може да ви изведе от всяка ситуация, колкото и вие да си мислите, че това е невъзможно или абсурдно.

За да може човек да укроти безспирния си маймунски ум, той трябва да медитира през целия си живот, защото дори да сме постигнали една победа над него и да сме го успокоили в някакъв момент, то самият живот и средата, в която прекарваме времето си могат да му дадат гориво – енергия и така да брътвежите му да се възобновят.

Затова е необходимо регулярно да практикуваме медитация, по възможност сутрин и вечер, а и евентуално в моментите, когато срещу нас има агресия, стрес, нахлуване в личното ни пространство, други вмешателства или атаки.

Когато медитираме ние наблюдаваме ума си, но без да вземаме участие в мислите, които ще възникват в него. Само стоим и гледаме ума си, като внимаваме да не се въвличаме в идеите и мислите, които ще го спохождат. Не разделяме мислите на добри и лоши, на правилни и неправилни, на истински и фалшиви! Не отдаваме значение на мислите и не се опитваме да ги подредим. Само наблюдаваме и не вземаме участие в тях! Така умът ни постепенно ще се успокои, ще утихне, ще стане пуст и безмълвен.

Това е състоянието чрез което можем да навлезем в Истинската си Природа и да отразяваме всичко така, както е в Нея! Следвайки Истинската си Природа, човек следва Пътя на Безграничния!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники за да сте Себе си и да можете да постигате определените си цели!

4 thoughts on “Състояние Не-враг”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *