Добрият Учител

Чудят се хората къде и как да намерят най-добрия учител, който със сигурност да може да ги посвети в тайните на Вечното и на Невидимия Свят. Така се чудех и аз преди много време. Мислех си, че може би в Индия мога да намеря добър учител. После си представях, че в Япония ще мога да открия учителя, който да отговаря на моето амплоа. Но пък повечето от духовните практики, което японците имат, им са пренесени от Китай..

Ето, такива въпроси се въртят в ума на начинаещия. Разсъждавайки по този начин, ние без да искаме влизаме в логическия си ум – съпоставяме, анализираме, обобщаваме и…. стигаме до някакъв извод. Този извод няма да е нищо друго освен самозалъгване.

Когато един ученик има един учител, той се придържа към неговото учение и към всички практики, които е научил. Често се случва такъв ученик да не смее да погледне извън наученото чрез учителя си, или ако поглежда, то той подхожда към всичко останало с ревност, недоверие, със съмнение..

Когато един посветен достигне Първоизточника, за него всичко се слива в Едно неразделно Цяло, т.е. няма разделение и нито между различните религии, учения, етноси, защото той знае, че всичко произлиза, съществува и накрая се завръща там, откъдето е произлязло – от Пустотата.

Как да кажем, че нещо е по-висше или по-нисше, като всяко учение или практика има за цел да доведе практикуващите до Първопричината – до Духа.

Всяка една отделна религия или духовно посвещение е според хората, на които са дадени и има спецификата на техния начин на мислене и възприемане на света. И ако продължаваме да се чудим кой е най-добрият учител и къде да го намерим, то ние би било добре да знаем, че той е във всеки и във всичко.

Учител може да бъде мравката със своята дисциплинираност, последователност и неуморен труд. 

Учител може да ни бъде щурецът, който свири музиката си, ей така, само защото е красива. 

Учители могат да ни бъдат рибите и другите странни твари, със своята приспособимост да съществуват и в най-големите дълбочини на океаните – без светлина и топлина! 

Учители могат да ни бъдат облаците, защото вглеждайки се в тях, ние ще открием образите, които са най-близки до съзнанието ни и така да разгадаем тайните, които търсим.

Учители могат да бъдат звездите, Слънцето, Луната, Земята.. със своя ненарушим космически ред и микроскопична точност.

Няма смисъл да ходите никъде да търсите вашия духовен учител, защото той е вътре в самите вас. Ако не го намерите вътре в себе си, дори да обиколите света надлъж и нашир, няма да го откриете. И Индия да кръстосате, и Тибет, и в Япония да отидете, или в Китай… няма да откриете истинския учител. Да, може да се срещнете с много чисти, посветени и духовни хора, които ще ви дават полезни съвети и наставления, но ако не можете да ги възприемете правилно и точно, да пресеете тези знания през ситото на Вътрешната си Същност, нищо от това, което сте научили няма да ви е от полза, даже обратното – може да се объркате още повече!

Учителят е вътре във всеки от нас. Информация, знания, наставления, примери и прочие могат да се получат отвън, но само Истинската ви Същност – учителят вътре във вас може да разгадае, да разбере и да приложи правилно всичко научено.

Едно време и аз така си мислех, че непременно трябва да намеря вещ учител, който да ме посвети във всички тайни. Изтощаващите постове – гладът, жаждата и неуморното духовно търсене бяха непрестанни, несломими, докато накрая разбрах…, че нищо само по себе си няма смисъл – нито изнурителните походи в планината, нито подлагането на нечовешки изпитания. Единственото нещо, което има смисъл е да се водиш от Вътрешната си Същност и чрез Нея да се ръководиш и да изпълняваш необходимото. Всичко останало е хаос и са напразни усилия.

Истинското духовно ръководство е чрез Вътрешната ви Природа. Само Изначалното във вас може да ви води, да знае и да разгадава тайните на Вселената. Ако се опитвате това да става с обичайния ви човешки ум, то това ще са само отделни аспекти на Истината, примесени с многото илюзии идващи от конвенционалните представи, от менталните формации на ума.

Когато посветеният в духовното навлезе в медитативно състояние, то той се слива с Изначалната си Същност и от Нея се добиват Истинските знание и смисълът на примерите и наставленията. Никой друг и нищо друго не може да ви даде по-верен и по-правилен съвет от Истинската ви Природа. Тя е Учителят! Всеки друг и всичко останало могат само да ви помагат, но не могат да ви научат, тъй като, ако нямате Истинско Вътрешно Водене, то вие лесно може да се объркате и да възприемете нещата погрешно или смисълът, който ще вложите ще е неверен или неточен

Истинските знания се получават само по вътрешен път – чрез медитация. Всичко останало са само насоки. 

Първият етап от медитацията е наблюдение на ума ни невъвличане в него. Внимаваме да не се захващаме с мислите, които се появяват в ума, не ги оценяваме, не ги гоним и не ги отхвърляме. Само ги наблюдаваме дотогава, докато те утихнат от само себе си. Когато умът се успокои и притихне, той става пуст, умиротворен, безмълвен. Тогава ще пристъпите към втория етап: вие ще можете да улавяте Вътрешната си Същност такава, каквато е. Ще се водите от нея – умът ви ще е нейно отражение, емоционалността ви също, както и всичките ви действия.

Истинското Духовно водене е само от Духа! Този, който се е слял с Вътрешната си Същност, той следва Пътя на Пустотата – не може да сгреши и не е зависим от кръговрата на живота и смъртта.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники за да сте Себе си и да можете да реализирате поставените си цели!

109 thoughts on “Добрият Учител”

  1. How to track the location of the other person’s phone without their knowledge? You will be able to track and monitor text messages, phone calls, location history and much more. Free Remote Tracking and Recording of Husband’s Phone Cell Phone Spy. Best Apps to Download for Free to Spy on Another Phone.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *