Материално и Духовно

Кой може да каже кое е материалното и кое духовното?

Разбира се, ние сме свикнали да възприемаме материалното така: щом нещо може да се пипне, види или да се улови чрез сетивата, то това е материя. Ей, такива примитивни сетива и представи за материята имаме ние хората – така разбираме нещата.

А Духовното какво е?! Ами как какво, когато някой говори и прави неща напразни и почти без никакъв смисъл, това е Духовно – така пък си обясняват духовните неща, повечето от хората обсебени от материалното.

Всъщност, Духът това е нищо, от което произлиза всичко. А материалното уж е нещо, но съвременните квантови физици знаят, че и то е едно нищо.

Хората на Духа знаят, че Нищото може да се превърне мигновено във Всичко и обратно – Всичкото може да потъне, да изчезне и да се завърне там откъдето е дошло – в Нищото.

Трудни са тези неща да бъдат проумени с конвенционалния човешки ум, защото те са различни от човешкия опит и са отвъд него. Всичко това е лесно обяснимо, разбираемо за Вътрешната ни Природа, защото Тя прониква навсякъде, във всичко и за Нея няма никакви тайни. 

Когато някой с енергията си проникне в пространството, във времето – види, чуе или улови неща от бъдещето, тогава е истинско забавление да слушаш как някой човек, на който му е присъщо да разсъждава грубо материалистически, си обяснява нещата. Той ще донесе от девет кладенеца вода, ще извърта и ще принизява пророчеството, ще подценява човека уловил информацията, но той в никакъв случай няма да иска да признае, че тези неща са възможни и че съществува телепатия, ясновидство или други подобни възможности.

Такъв човек на неверието ще се бори с все сили да разубеди себе си и околните, че такива неща не съществуват. Той ще прави това, първо, за да не рухнат устоите, разбиранията му и психическата му стабилност, тъй като ако това се окаже вярно, то къде ще стъпи той с ума си, в Нищото ли??!! И как ще продължи да живее щом нещата не са, както той ги е възприемал и знаел.

Второ, неговото его не му позволява – как някой ще може нещо, което той не може – не бива да е така и не става да е така…

Разбира се, тук ние не говорим за случаите на шарлатанията на врачки, гледачки и там подобни видове измамници. Такива ги има навсякъде по света, в почти всяка професия и област и на тях не е нужно да спираме вниманието си и да ги обсъждаме. Тях ще ги обсъди госпожа Карма, това е нейното призвание.

В историята има толкова много случаи на хора, които с енергията си могат да виждат и да чуват неща през далечни разстояния, време и през непреодолими прегради.

Обаче, науката ще каже: Няма доказателства.

Е, ами няма защото, както се казва в онази поговорка: “Няма по-сляп човек от този, който не желае да види и няма по-глух от този, който не иска да чуе.”

Каквото искаш му показвай и каквото искаш му говори, той си знае неговите си неща и си сънува неговите сънища. Ще ги обръща всякак, ще се съмнява във всичко на света, ще си измисля какви ли не варианти, но не и да признае възможност, която той не може да си обясни.

Все едно да обясняваш на първобитен човек, че със смарт-телефоните си можем да комуникираме, да обменяме информация на десетки хиляди километри един от друг, без да крещим… Или на невеж човек да разбере как всичко е автоматизирано и може без да си мръднеш пръста дори, машината да свърши всичко вместо теб… и така всички дейности.

Как така някой духовен човек ще може неща, които науката не може – невъзможно е, нали??

Когато говоря за духовно усъвършенстване и следването ни на Вътрешната Същност, имам предвид, че чрез Нея можем да управляваме вътрешния и външния свят. Можем да се лекуваме, да сме здрави и неподатливи на каквито да са познати или нови, съвременни болести. 

Нека да погледнем малко по-широко. Ами всъщност, Духът е този, който ни е създал и който ни е поддържал през времето – през векове. Макар хората да са нямали наука и такива познания като сега, ние сме оцелели и сме преминали през всякакви неимоверни трудни периоди и времена. Няма нищо непреодолимо за Духа.

Ако сега си мислите, че това са само някакви предположения и теории, то знайте че духовните практики са правило и чрез тях могат да бъдат преодолени всякакви “незнайни” болести, епидемии, недъзи или препятствия. Стига само да практикувате и да следвате Вътрешната си Природа!

Много неща, които изглеждат невъзможни, са осъществими и са ежедневие за тези, които са последователни в духовните практики. Пълно е с реклами по телевизиите с лекарства, които не лекуват и с абсурдни препоръки за здраве. Истинският лекар и фармацевтика се намира във всеки от нас. Просто трябва да се обърнем навътре към Себе си и да се посъветваме с Истинската си Същност. Да се опитаме да изоставим всичко натрапено и внушено ни отвън, и да вслушаме в Духа си.

Пак ви казвам: За Духа ви няма нищо невъзможно или непосилно. Само го следвайте и няма да има болест, която да може да ви се опре и няма да има ситуация, от която да не можете да излезете с успех! 

Сега, може би за хиляден пореден път ще ви напомня техниката за медитация:

Наблюдавате ума си и внимавате как се появяват мислите в него. Гледате как идват, как стоят и как отминават, но без да вземате участие в тях, без да ги оценявате и без да им се съпротивлявате. Достатъчно е само да не им позволявате да ви въвличат в техните вихри. Не се опитвайте да спирате насила ума си, нито да го моделирате. Просто стойте и гледайте, когато не вземате участие в мислите, те утихват. Умът ви ще стане пуст, спокоен, добронамерен и умиротворен. Това е основното състояние, за да можете да се отправите в Истинската си Природа, да приемате и да отразявате всичко от Нея такова, каквото е! Така ще следвате Духа си – Изначалната си Същност!

Всеки, който следва своята Истинска Природа, той следва Първоизточника на живота. За Него няма нищо невъзможно или непосилно!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники за да сте Себе си и да осъществявате определените си цели!

139 thoughts on “Материално и Духовно”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *