Призраци

Призраците, който най-често хората виждат, са вследствие на въображението им и на вкоренения атавистичен страх. Дори и да има някакви енергии около тях, ако те не влизат в тяхната честота, те няма как да ги притеснят, нито да ги манипулират.

Всичко, което ви плаши идва от неспокойния и несигурен ум. Нека да допуснем, че около вас витае някаква енергия – дух, призрак или там някаква дива самодива… хахахах…

Ако останете стабилни внимавайки в Себе си, вие ще сте недосегаеми за тази енергия. И обратно, ако започнете да контактувате с него, вие все повече и повече ще ставате зависими от тази енергия, която постепенно, но сигурно ще обсеби ума ви.

Даже и да няма никаква енергия около вас, ако вие се захванете да си въобразявате и да си представяте, че такъв вид енергия – дух, призрак, караконджул или върколак ви преследва и ако поставите началото на “контактуване” с него, то развиването на шизофрения ви е в кърпа вързана.

По този повод Дзен майсторът Кодо Саваки казва: “Хората често ме питат, съществуват ли призраци. Всеки, който мисли за такива неща, той самият вече е един призрак.”

Не бива да се поддавате на такъв вид внушения, манипулации. В смисъл, дори и да съществуват такъв вид контакти с някакви неведоми сили, то не бива да пристъпвате към общуване с тях. И това не е само защото в Библията е забранено. В тази премъдра книга нещата не винаги са назовани директно, много от нещата са казани иносказателно и би било добре да могат да се изтълкуват вярно. Там е казано, че не бива да ходи и да се ползват услугите на “запитвачи на зли духове, вещици…”

Казахме, че от една страна това може да е една манипулация, а от друга страна може да има действително такъв контакт, който е вреден, пагубен, унищожителен за правилно функциониращия човешки ум.

Не само, че не е добре да се влияете от такъв вид общуване, но и ако сте подложени на подобни внушения, би трябвало да знаете как да излезете победители от дадената ситуация и как да не се поддадете ни най-малко на подобен вид психологическа обработка.

Едно време когато Буда медитирал, при него се явил Мара изкусителят – това е дяволът в Будизма. На предложенията, които Мара отправил към Гаутама Буда, Буда отговорил: “Ти си илюзия.”

Не бива да се влиза в контакт или каквато и да е комуникация с такъв вид същества, дори и в някакъв момент да си представите, че това е за добро. Добре е да запомните, че такъв вид занимания могат да ви костват здравия разум.

Има една хубава Дзен притча, която се казва “Покоряването на призрака”:

Млада съпруга се разболяла и малко преди да умре, казала на съпруга си: “Толкова те обичам. Не искам да те напусна. Не ме заменяй с никоя друга жена. Ако го направиш, ще се върна в този свят като призрак и ще ти причинявам безкрайни неволи.”

Скоро след това починала. Съпругът се съобразявал с последното ѝ желание през първите три месеца, но после срещнал друга жена и се влюбил в нея. Двамата се сгодили и всеки момент щели да се оженят.

Веднага след годежа пред мъжа всяка нощ започнал да се появява призракът на съпруга­та му и да го обвинява, че не е изпълнил обещанието си към нея. Призракът бил и доста прозорлив, оказало се, че знае всичко, което се случвало между мъжа и новата му любима. Когато мъжът ѝ подарявал нещо, призракът описвал подаръка подробно. Дори повтарял и разговорите между тях и всичко това толкова притеснявало мъжа, че той повече не можел да спи. Някой го посъветвал да сподели проблема си с един Дзен учител, който живеел недалеч от селото. Накрая, напълно отчаян, бедният човек отишъл за помощ при него.

“Предишната ти жена е станала призрак и знае всичко, което правиш”, отбелязал учителят. “Каквото и да направиш или да кажеш, каквото и да дадеш на любимата си, тя го знае. Изглежда е много прозорлив призрак. На­истина би трябвало да се отнасяш почтително към подобен призрак. Следващия път като се яви, опитай се да сключиш сделка. Кажи, че щом знае всичко за теб, нищо не може да остане скрито, и че си готов да развалиш годежа и да останеш неженен, при условие, че ти отговори на един въпрос.”

“Кой е въпросът, който трябва да ѝ за­дам?” – попитал мъжът.

Учителят отговорил: “Загреби голяма шепа соеви зърна и попитай точно колко зър­на държиш в ръката си. Ако не успее да ти от­говори, ще знаеш, че всъщност този призрак е само плод на фантазията ти и повече няма да те безпокои.”

Когато призракът на бившата му съпруга се появил следващата нощ, мъжът започнал да я ласкае как знаела всичко за него.

“Наистина” – отвърнал призракът, “A, знам и че ходи при онзи Дзен учител днес.”

“Ами щом знаеш толкова много”, рекъл мъжът, “кажи ми колко соеви зърна държа в ръката си!”

Нямало повече призрак, който да отговори на този въпрос.”

Ако ви обземат подобни мисли за призраци, духове или други подобни състояние, е добре да можете да преминете към медитация:

Когато медитирате, вие само наблюдавате ума си, но не вземате участие в мислите, които ще се появяват. Стоейки така и не вземайки участие в мислите, вие няма да давате енергия на паразитните или обсебващите мисли и така, те постепенно ще изчезнат. По време на медитация не е добре да разговаряте в ума си или да разсъждавате. Просто се отпуснете и наблюдавайте всичко, което изплува в ума ви, но без да се захващате с него и без да му отдавате значение. Не се борете с ума, с мислите – емоциите или подтиците си. Само ги гледайте и внимавайте да не се въвлечете в тях. Така те ще отшумят и постепенно умът ви ще стане пуст, спокоен, умиротворен и добронамерен към всички и всичко. Това е основното състояние, което ще ви позволи да виждате, да знаете и да следвате Истинската си Природа. Този, който може да следва Истинската си Природа, той върви в Пътя на Пустотата.

Пустотата в Дзен Будизма не е пустош, а е Началото и Края всичко съществуващо и несъществуващо и в нея всичко се съдържа в непроявен вид.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и да прилагате дихателните и енергийни техники за да сте Себе си и да можете да постигате определените си цели!

5 thoughts on “Призраци”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *