Теория и Практика

От четенето на книги има полза за да се информираме правилно, но ако останем само с прочетеното ползата няма да е голяма. Все едно да чета от книга как се кара велосипед и да съм наизустил написаното, но да не пристъпвам към никакви опити да го приложа на практика.

Или ако се уча да плувам, да съм изчел цялата литература, да махам с ръце на сушата и да си въобразявам, че съм като риба във водата – много добър плувец. Ами докато не вляза във водата и не глътна малко вода, няма как да се науча да плувам.

В бойните изкуства е същото. Някой прави ударите във въздуха или бие върху боксовата круша и си фантазира, че е спец в реалния бой. Реалният бой не е фантазия, не става с прочетени книги и не е макивара, която да стои и вие да я биете, както сварите и както ви харесва. В реален бой може да изгубиш живота си, ако мислиш по този начин..

Да прочетеш книга е хубаво, за да знаеш за какво става въпрос, но без истинско участие няма как да добиете представа за духовните практики.

Когато говорим за медитация, трябва да сме наясно, че това е една много мощна, изключително ефективна и работеща техника. Важното е да се научите да я практикувате, както трябва и със сърце. 

Отначало, както всяко едно начинание вие няма как да усетите силата и мощта на практиката, но ако сте усърдни и ако сте последователни, успехът ви ще е гарантиран.

Нека сега да си представим, че съм пристъпил към практиката, усетил съм я и я изпълнявам правилно. Необходимо е, в критичните ситуации да можете да включите техниката си. От една страна да овладеете ума и психиката си, а от друга да познавате и да следвате Истинската си Природа.

Медитативната ви техника би трябвало да е така наработена, че да може да се задейства на секундата! Дори ако сте заспали в най-сладкия си сън и ако нещо ви обезпокои – може да е въображаемо или реално въздействие, то на мига да пристъпите към медитацията и да я приложите без никакво забавяне.

Ако успеете да се натренирате така, то вие действително и на практика ще усетите, колко могъща е тази техника. Могъща е медитацията, защото задействайки я, вие почти на мига ще можете да елиминирате всякакви страхове, нервност, раздразнения, паники, тревожност, притеснения – независимо дали те са въображаеми или реални. Без значение дали няма или има основание за безпокойство.

Следвайки Вътрешната си Природа и бидейки в такт с Нея, вие ще вървите в Пътя на могъщото Себе, за което няма нищо невъзможно или трудно. Редовната медитативна практика ще ви осигури душевен мир дори и в най-заплетените и инфарктни ситуации.

Ако само четете книгите и знаете да ги възпроизвеждате на думи, но без да прилагате техниките в действие, то това ще е едно папагалско знание, без никакво приложение. Даже и по-лошо – ще си въобразявате, че можете нещо, а всъщност ще сте безпомощни. Има една будистка поговорка, която гласи: “Който проповядва лошо, унищожава будизма.”

Нека ние да проповядваме с действията си – с живота си, а не само на теория. Този, който не практикува редовно не може да оцени мощта на медитацията, нито ще може да си послужи с нея, когато му е необходимо да овладее ума си, нито пък ще може да знае причините за проблемите със здравето си и няма как реално да повлияе и да се възстанови от болестта.

Тя, техниката изглежда семпла, невзрачна, но не всичко е така както ви изглежда: 

Когато пристъпим към медитация, ние започваме да наблюдаваме ума си. Гледаме как мислите възникват, как стоят и отминават. Не се намесваме в мислите, не ги одобряваме и не ги отхвърляме или гоним. Не спираме ума си да не мисли и не се опитваме да блокираме мислите. Наблюдаваме ги, но без да се захващаме с тях, без да участваме или да им отдаваме значение. Продължаваме да внимаваме да не се въвлечем в мисленето, а само да го държим под око.

Щом не се поддаваме на ума, той постепенно ще утихне. Ще стане пуст, умиротворен и добронамерен към всеки и към всичко. Това е основното състояние за да можете да се насочите, да се слеете и да отразявате Изначалната си Същност – Себето. Това е началото на воденето изцяло от Вътрешната си Природа, което е едновременно и просто, естествено, но и мъдро и вездесъщо. Няма по-вещо ръководство в техниките ви и в цялото ви съществуване от Истинската ви Природа!

Този, който се води от Себето си, той следва ходовете и стратегията на Безграничното!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да осъществявате важните си цели!

2 thoughts on “Теория и Практика”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *